Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İşe İade Davası Sırasında İş Yerinin Devri

İşe İade Davası Sırasında İş Yerinin Devri
Sorunuz:

öncelikle kolay gelsin. aslında benim durumum çok karışık olmakla birlikte kazandığım davadan hakkımı almak için tekrardan dava açmak zorunda olmam ve artık psikolojik olarkata beni bunalttı. ne olur bana yardım ve akıl verin, az olanı da gitmek üzere…
eski çalıştığım işyerinden sendikalı olduğumuzdan dolayı gerekçesiz işten çıkarıldık. ihbar ve kıdem tazminatımızı aldık ve iş mahkemesine işe iade davası açtık. iş yerine borcundan dolayı tmsf el koydu bizim dava sonuçlanana kadar 2 kez el değiştirdi. biz davayı kazandık yargıtay onadı ve en son noter aracılığı ile ihtarnameyi çektik ancak cevap gelmedi. avukatımızdan aldığımız tek bilgi icra takibi başlatmamız halinde paramızı alamıyacağımızı bilmemiz. şimdi ise sebebini bilmediğimiz bir şekilde yeni bir dava açmamız gerektiğinin bilgisinin elime geçmesi. şu ana kadaar yapmış olduğumuz masraflar da cabası astarı yüzünü geçti. ben bu adaletsizlikler içerisinde hem yoruldum hem yıprandım. yardım istiyorum

Cevabımız:

Bahsettiğiniz durumuna ilişkin düzenleme 4857 sayılı İş Kanunun 6.maddesinde yer almaktadır.
MADDE 6. – İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.
Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.
Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.
Bu bağlamda feshin geçersizliği kabul edildiği ve iş yerinin el değiştirmesi,iş yeri devri kapsamında değerlendirildiği takdirde devir alan işverene de dava açma hakkınız saklıdır.Çünkü yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı üzere iki işveren de birlikte sorumludur.Ancak kanunun son maddesinden de anlaşılacağı üzere iş yerinin iflası nedeniyle başka bir işverene devredilmesi durumunda bu hükümler uygulunamamaktadır.Bu sebeple yeni işverenin size karşı bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *