Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

işe iade davası hakkında her şey

4857 sayılı İş Kanunun 21. maddesinde geçersiz bir nedenle yapılan iş sözleşmesi feshinin sonuçları şu şekilde ifade edilmiştir, “İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.”

İşe iade davası açılabilmesi için;

İşveren, işçinin iş sözleşmesini 4857 sayılı iş kanununda belirtilen geçerli nedenlerden birinin varlığı söz konusu olmaksızın feshetmiş olmalıdır.

İşveren yaptığı fesih ile birlikte işçinin her türlü yasal haklarını ödemiş olsa dahi(ihbar, kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma ücreti vs.) bu durum işçinin bu davayı açmasına engel değildir.

Bu davanın açılabilmesi için işçinin en az 6 aylık kıdeminin bulunması ve çalıştığı işyerinde ya da aynı işverene bağlı işyerlerinde en az 30 sigortalının çalışıyor olması şarttır.

Dava işçi lehine sonuçlandığında işçi, mahkeme kararının kendisine tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işe başlamak istediğini işverene bildirmek zorundadır. Bu 10 günlük süre işçi hak düşürücü bir süredir. İşçi 10 işgünü içinde bu şartı yerine getirmediği taktirde iş mahkemesinin veya özel hakemin verdiği işe iade kararı da hükümsüz hale gelecektir. Mahkeme veya özel hakem işçi lehine işe iadeye karar verirken, işverenin dava sonunda verilen işe iade kararına uymaması durumunda işçiye ödenecek tazminat miktarını da belirlemektedir.

Dava Sonucu verilen İşe İade Kararının Sonuçları

İşveren, 10 işgünü içinde kendisine müracaat eden işçinin isteğine otuz gün içinde cevap vermek zorundadır. Ya işçiyi işe alacaktır ya da belirlenen iş güvencesi tazminatı ile birlikte işe iade kararının kesinleştiği tarihe kadar işçinin çalıştırılamadığı en çok dört aylık ücret ve diğer haklarını da ödemek durumunda kalacaktır.

İşe iadesine karar verilen işçi, kararın kesinleşmesinden itibaren yasal süre içinde işverene başvurduğu taktirde, hizmet sözleşmesi çalıştırılmadığı dört aya kadar uzamış olacak; işveren tarafından işe başlatılması veya başlatılmaması halinde davacının kıdem, ihbar tazminatı yıllık izin ve diğer işçilik haklan bu süre sonuna göre belirlenecektir.

Dava açan işçinin geçersiz fesihten sonra boşta geçen süre içerisinde yeni bir iş bulması, feshin geçersizliğini ve işe iadeyi etkileyen bir unsur değildir. Bu durum kendisine verilecek tazminatı da etkilemeyecektir.

İşçinin işe iade kararını işverene bildirmesi durumunda işveren kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren işçinin işe başlatılması ya da başlatılmamasına bakılmaksızın 10. işgünün içinde bulunduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar en çok dört ay için ek prim bildirgesi düzenleyip kuruma vermelidir. İşveren bu yasal süre içinde ek prim bildirgesini düzenleyip kuruma verir ise kendisine idari para cezası uygulanmayacaktır. İşveren geriye dönük ek prim bildirgesi ile birlikte ek muhtasar beyanname de düzenlemelidir.

İşveren, işe iade kararını yerine getirmezse; mahkemenin ya da özel hakemin belirleyeceği en az dört en çok sekiz aylık maaş kadar iş güvencesi tazminatını işçiye ödemek durumunda kalacaktır.

İşçi, işe iade kararı üzerine işverene herhangi bir bildirimde bulunmamışsa ya da işverenin işe başlama davetini kabul etmemişse, işverenin tüm yükümlülükleri (ek prim bildirgesi düzenleme, iş güvencesi tazminatı ödeme) ortadan kalkacak ve herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmayacaktır.

İşe iade davalarında ülkemizde pek dava konusu olmasa dahi önemli bir haktır. Bunun en güzel örneğini akbank’ın çeşitli bölümlerinden personel çıkarmasında görmüştük. İşten çıkarılan akbank’lılar işe iade davası açtıklarında 8 maaş aldıklarını, hatta en az olanının bu kadar aldığını, bazılarının ise 10 maaş para aldıklarını biliyor muydunuz?

İşe iade davasında verilen paralarda gelir vergisi olacak mı sorunsalı

Normal şartlar altında işverenin size vermiş olduğu maaşlardan daha maaşınızı almadan gelir verginiz kesilir fakat burada işe iade davasından elde etmiş olduğunuz gelirden herhangi bir gelir vergisi kesilmemektedir.

En az 120 gün prim ödemesi yapılmış olmalı

İşsiz kaldığı tarihten önceki son bir yıl içinde en az 120 gün sigorta primi ödenmiş olması,

Son üç yıl içerisinde de en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu iki asgari şartı yerine getiren kişiye işsiz kaldığı tarihten itibaren 180 gün (6 ay) boyunca işsizlik ödeneği veriliyor. Bunun yanında son bir yılda 120 gün primi olan kişinin son üç yıldaki primin 900 gün ve üzeri ise 240 gün (8 ay), 1080 gün ise 300 gün (10 ay) işsizlik ödeneği alma hakkı oluyor.

İşe iade davası sürecinde çalışmak yasak mı?

Kafa karıştıran bir mesele de işe iade davası sürerken bir işte çalışabilir miyiz sorusudur. Bu mesele gayet nettir. Bu konudaki bir Yargıtay kararı şöyledir: “Her şeyden önce çalışma hakkı Anayasal ve temel bir haktır ve işçinin açtığı dava nedeniyle dava sonuçlanana kadar çalışmaması gerektiği düşünülemez.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *