Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Askerlikten Sonra Tekrar İşe Başlayan İşçinin Yıllık Ücretli İzni

Sorunuz:

İyi günler 2010 Eylülünde kamuda işçi olarak işe başladım. 1 yılı doldurduktan sonra yıllık iznimi kullandım. 2011 aralık ayında askere gittim 2012 mayıs da geldim haziranda tekrar iş başı yaptım şimdi yıllık izne çıkabilir miyim? Askere giderken kıdem tazminatımı aldım. Bütün haklarım saklı kalmak koşuluyla istifa ettim cevaplar mısınız?

Cevabımız:

Merhabalar,

Bahsettiğiniz durum iş hukuku alanında oldukça tartışılan bir durumdur. Bazı kesimler kıdem tazminatı ile yıllık ücretli izinlerin arasında bir bağlantı olmadığını bu sebeple askerlikten önceki ve sonraki sürelerin kıdem tazminatının ödenip ödenmediğine bakılmaksızın birleştirilmesi ve yıllık izinlerin de birleştirilen süreler üzerinden hesaplanması gerektiği görüşünü savunmaktadır. Diğer kesim ise kıdem tazminatının ödenmesi ve aradan belirli bir süre geçtikten sonra tekrar aynı iş yerinde çalışılmaya başlanması halinde tüm hakların sıfırlanacağı ve yeni bir iş sözleşmesi yapılmış gibi kabul edileceği görüşüne sahiptir. Yargıtay’ın ikinci görüşü destekler nitelikte birçok kararı bulunmaktadır. Bu kararı sizinle paylaşıyorum.

 Yargıtay 9.H.D. E.2006/12556 K.2007/1252 T.30.01.2007

“DAVA: Taraflar arasındaki, 1986-1990 yılları arasındaki hizmetinin yıllık izin süresinin hesabında dikkate alınması gerektiğinin tespiti davasının yapılan yargılaması sonucunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün, süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü;

KARAR: Davacı işçi, işyerinde halen çalışmakta olduğunu ve yıllık izin sürelerinin hesabında aynı işverenin başka bir işyerinde 1986-1990 yılları arasında geçen hizmetlerinin de dikkate alınması gerektiğinin tespiti isteği ile bu davayı açmıştır. Davalı vekili, tespit davası açmakta hukuki menfaatin olmadığını ve 1990 yılında ihbar ve kıdem tazminatları ödenmek suretiyle önceki çalışmaların tasfiye edildiğini ve davacının işverini ibra ettiğini belirterek, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece davanın kabulüne dair karar verilmiş, hükmü davalı taraf temyiz etmiştir.

Davacı işçinin işyerinde çalışması devam ettiğine göre, yıllık izne hak kazanma ve izin sürelerinin belirlenmesi yönünden tespit niteliğinde bu davayı açmada hukuki menfaati bulunmaktadır. Bu itibarla, mahkemece işin esasına girilerek bir karar verilmesi yerindedir.

Öte yandan, davanın dayanağını, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 54. maddesinin ilk fıkrasında yer alan “Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır” şeklindeki kural oluşturur. Gerçekten işçinin aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde çalıştığı sürelerin yıllık izin hesabı yönünden birleştirilmesi anılan Yasa’nın amir hükmüdür.

Benzer bir düzenleme de, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120. maddesi hükmüne göre halen yürürlükte olan 1475 sayılı Yasa’nın 14. maddesinin 2. fıkrasında yer almaktadır. Anılan hükümde, “İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır” şeklinde kurala yer verilmiştir. Dairemizin istikrar kazanan uygulamasına göre, işçinin aralıklı çalışmalarında iş sözleşmesinin feshinin ardından, bir dönem için kıdem tazminatı ödenmiş olması halinde bahsi geçen çalışmaların tasfiye edilmiş olduğu sonucuna varılmaktadır. Kıdem tazminatı ödenmek suretiyle tasfiye edilen sürelerin işçinin aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde daha sonra gerçekleşen hizmet süresine eklenmesi, mümkün görülmemektedir. Buna karşın, iş sözleşmesi feshedildiği halde tazminatları ödenerek tasfiye edilmeyen hizmetlerin sonraki çalışma süresine ekleneceği, Dairemizce kabul edilmektedir. Yine işverenin ilerde daha az kıdem tazminatı ödeneme şeklinde bir uygulama içine girmesi halinde, işçi aleyhine sonuçlar doğuran bu tutumu yasalar karşısında korunmamakta ve yapılan ödeme avans niteliğinde kabul edilmektedir.

 Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken hizmet süresi yönünden varılan bu sonucun, yıllık izne hak kazanma noktasında da dikkate alınması yerinde olur. Gerçekten 1475 sayılı İş Kanunu’nun bahsi geçen hükümleri, birbirine oldukça yakından düzenlemeler içermektedir.

Bu açıklamalardan sonra somut olaya dönülecek olunursa, davacı işçi 1986-1990 yılları arasında aynı işverenin değişik bir işyerinde çalışmış ve iş sözleşmesinin işverence feshi üzerine ihbar ve kıdem tazminatları ödenmiş, işçinin imzasını taşıyan ibranamede, yıllık izinlerin de ödendiği belirtilmiştir. Anılan ibraname ile işveren ibra edilmiş, bir başka anlatımla 1986-1990 yılları arasında kalan çalışmalar, işçilik hakları ödenmek suretiyle tamamen tasfiye edilmiştir. İşçinin 1992 yılında yeniden aynı işverene ait işyerinde çalışmaya başlaması yeni bir hizmet akdi niteliğindedir. İşçilik hakları hesabında tasfiye edilen çalışmaların, bu yeni hizmet akdi çerçevesinde yeniden değerlendirmeye alınması doğru olmaz. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 54. maddesi hükmünün, işçinin önceki dönem çalışmalarının tasfiye edilmediği hizmet süreleri bakımından bir anlamı bulunmaktadır. Bu nedenle, mahkemece davanın reddi yerine yazılı şekilde tespit isteğinin kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir”

4 Comments

  1. kamuran oskay says:

    hocam benim sorunum yorumdeyil soru sadece kusurabakmayın özürdilerim sorumsa ben 1987 işe başladım resmi kurumda 1989 da askere gittim 1990 da askerden geldim yani o aradaki boşluk olan sikorta günlerimi ala bilirmiyim ve aynı kurumda çalışmaya devam ediyorum saygılar kolay gelsin

  2. sskemeklilik says:

    Askerlik sürenizi borçlanabilirsiniz.

  3. kamuran oskay says:

    sayın hocan askerden devlet dairesinde başlayan kamu görevlisine bu sıkorta günlerini ödemiyormuda borçlanmamız lazım devlet bana hiç bir ücret ödemedi ne bir maaş nede bişey sadece askere gidiyorum diye dilekce aldılar benden gittim döndühümdede o dilekceye bakarak işe başladım bundan benim herhangi bir hak durumum olurmu askere gitdihim zaman 1989 du geldihim zamanda 1990 dı acil cevap bekliyorum lütfen

  4. mehmet ali says:

    sayın başbakanımızdan rica edyiyorum emeklime yaştan bekliyorum emekli kanunu biran çıkmasını talep ediyorum saygılarımla izmirden mehmet ali cevap beklerim tel 2328315201

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *