Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Yıllık Ücretli İzin Hakkı Hangi Maddelerde Düzenlenmiştir?

Sorunuz:

Kamu kuruluşunda sözleşmeli olarak 2007′de işe başladım, 2011 8 Temmuzda doğum iznine ayrıldım. 10 Ocak tarihinden itibaren de 6 ay ücretsiz izin hakkımı kullandım yıllık iznimi kullanmak istiyorum. Lakin buna hakkım olup olmadığının teyidini gösteren kanun maddeleri ile birlikte yıllık iznimi kullanıp kullanamayacağım hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim Gökay Bey cevabınızı acil bekliyorum şimdiden teşekkürler.(Aslı B.)

Cevabımız:

Aslı Hanım,

Kamu kurumunda işçi statüsünde olup 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında mısınız? Yoksa kamuda sözleşmeli personel olup 657 sayılı Kanuna mı tabisiniz? 6 aylık ücretsiz doğum izni kullanmanızdan dolayı sanıyorum ki İş Kanununa tabisiniz.4857 sayılı İş Kanunun 53.maddesinde yıllık ücretli izin hakkı düzenlenmiştir. Bu maddeye göre;

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,

b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden,

Az olamaz.

Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

Eğer ki 657 sayılı Kanunu kapsamındaysanız şu kararı bilgilerinize sunuyorum.

Kanun / Madde(ler) : 657 / 4

Tarih : 11 Ocak 1993

Kaynak : 8 sayılı bülten, 2. sayfa

Özet : 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalışan daha evvel hizmeti bulunmayan ve (1) yılını doldurmayan personele yıllık izin verilemeyeceği hk.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalışan personelden hizmeti 1 yıldan az olanlara 20 gün izin verilip verilemeyeceğine ilişkin talep incelenmiştir. Bilindiği üzere 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9 ncu maddesinde “217 sayılı Kanun Hükmünde kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yılından on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir.” Hükmü yer olmaktadır. Her ne kadar sözleşmeler mali yıl ile sınırlı ise de, yukarıda belirtilen hüküm gereğince ilgililerin izin hakkının doğabilmesi için daha evvel 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesine dahil kurumlarda veya sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen en az 1 yıl hizmetlerinin olması gerekmektedir. Bu itibarla yukarıda belirtildiği şekilde daha evvel hizmeti bulunmayan ve sözleşmeli olarak 1 yılını doldurmayan personele yıllık izin verilemeyeceği mütalaa edilmektedir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *