Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Yıllık İzin Süreleri Ücretli izin Konuları

Soru: İşçi özlük dosyasında hangi belgeleri bulundurmalıyım?

Cevap: İşçi özlük dosyasında işçinin nüfus cüzdanı örneği, ikametgah ilmuhaberi, adli sicil kaydı, sigortalı işe giriş bildirgesi, yıllık izin kaydı vb. İş Kanunu ve diğer kanunlar uyarıca düzenlemek zorunda olduğunuz her türlü kayıt ve belgeyi bulundurmak zorundasınız.

Soru: Ne zaman yıllık ücretli izne hak kazanabilirim?

Cevap: İşe başladığınız tarihten itibaren, deneme süreniz de dâhil en az bir yıl çalışmanız halinde yıllık ücretli izne hak kazanırsınız. Ancak ardı ardına ya da farklı tarihlerde aynı işverene ait değişik işyerlerinde çalışmış iseniz, yıllık izne hak kazanmanız için gerekli olan bir yıllık süreyi hesaplarken bu işyerlerinde geçen hizmet sürelerinizi toplamanız gereklidir. Örneğin önce A işverenine ait X işyerinde 4 ay, sonra da yine A işverenine ait Y işyerinde 8 ay çalışmış iseniz, her iki hizmet sürenizi toplayacağımızdan, Y işyerindeki 8 aylık çalışmanız yıllık izne hak kazanmanız için yeterli olacaktır.

Soru: Yıllık izin süremi nasıl hesaplayabilirim?

Cevap: Yıllık izin süreleriniz, işyerindeki kıdeminize göre hesaplanır. Eğer işyerinizde;-bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dâhil) hizmetiniz varsa yıllık izin süreniz 14 günden; -beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmetiniz varsa 20 günden; -on beş yıldan fazla hizmetiniz varsa 26 günden az olamaz. Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) hizmeti olanlar, ancak beş yıllık hizmet sürelerini doldurduktan sonra hak kazandıkları yıllık izinlerini 20 gün üzerinden kullanabilirler. Örneğin 01.02.2004 tarihinde işe girmiş olan bir işçi, 01.02.2005’de 1. hizmet yılını, 01.02.2006’da 2.’sini, 01.02.2007’de 3.’sünü, 01.02.2008’de 4.’sünü ve 01.02.2009’da 5. hizmet yılını doldurmuş olacaktır. Söz konusu işçi 5 yıllık hizmet süresini doldurduktan sonra 01.02.2010 tarihinde hak kazanacağı yıllık iznini 20 gün üzerinden kullanabilecektir. Kanunda öngörülen yıllık izin süreleri asgari süreler olup, işverenle imzalayacağınız hizmet akti ya da işyerinizde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi ile yıllık izin sürelerinizin daha uzun belirlenmesi mümkündür.

Soru: Yıllık izin süreleri ile ilgili belirli yaş gruplarına yönelik özel bir düzenleme var mıdır?

Cevap: Evet. Eğer 18 yaşından küçük ya da 50 yaşından büyük işçi iseniz, yıllık ücretli izin süreniz en az 20 gün olmalıdır. Bunun anlamı; örneğin 16 yaşında bir işçi, hizmet süresi beş yıldan az dahi olsa, 18 yaşına gelinceye kadar, her yıl için yıllık izinlerini 14 gün olarak değil 20 gün üzerinden kullanacaktır.

Soru: Mevsimlik bir işte çalışıyorum, yıllık izin kullanabilir miyim?

Cevap: Eğer bir yıldan az süren mevsimlik bir işte yahut kampanya işinde çalışıyor iseniz, yıllık ücretli izin hakkınız bulunmamaktadır.

Soru: Hafta tatili günleri yıllık izin süreme dâhil midir?

Cevap: İş Kanunu’nda belirtilen 14, 20 ve 26 günlük yıllık izin sürelerine hafta tatilleri dâhil edilmemiştir. Yıllık izinlerinizi kullanırken, izin sürenize rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gereklidir. Örneğin 14 günlük yıllık izne ayrılan bir işçi, bu süreye 2 gün de hafta tatili rastlayacağından, fiilen 16 gün yıllık izin kullanacaktır.

Soru: Yıllık iznimi bölerek kullanabilir miyim?

Cevap: Evet, işvereninizle bu hususta anlaşmanız halinde yıllık izninizi üçe bölerek kullanabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda izinlerinizin bir parçasının 10 günden az olmaması gereklidir.

Soru: İşyerinden ayrılmam halinde kullanmadığım yıllık izin haklarım yanar mı?

Cevap: Kesinlikle hayır. Hizmet akdinizin herhangi bir sebeple son bulması halinde, kullanmadığınız yıllık izin sürelerinize ait ücretlerinizin, hizmet akdinizin son bulduğu tarihteki ücretiniz üzerinden tarafınıza ödenmesi gereklidir.

Soru: Yıllık iznimi uzakta geçireceğim zaman yol izni kullanabilir miyim?

Cevap: Yıllık izninizi işyerinizin kurulu olduğu yerden başka bir yerde geçirecekseniz, bu durumu belgelemeniz ve yol izni talep etmeniz halinde, işvereniniz size 4 güne kadar yol izni vermek zorundadır. Ancak bu izin ücretsiz izin niteliğinde olacaktır.

Soru: İşverenim kullandığım yıllık izinlere ilişkin kayıt tutmak zorunda mıdır?

Cevap: Evet işvereninizin işyerinizde çalışan tüm işçilerin yıllık izinlerini gösterir bir kayıt tutma zorunluluğu vardır. Bu kayıtlar yıllık izin defteri şeklinde düzenlenebileceği gibi kartoteks biçiminde de tutulabilir.

Soru: Yıllık izne hak kazandığımda onu ne zaman kullanabilirim?

Cevap: Her hizmet yılına ait yıllık izninizi gelecek hizmet yılı içinde kullanabilirsiniz. Örneğin 2009 yılı yıllık iznine 01.02.2010 tarihinde hak kazanmış iseniz, izninizi 01.02.2010 – 01.02.2011 tarihleri arasında kullanabilirsiniz. Ancak bu tarihler arasında tam olarak hangi zaman dilimi içinde kullanabileceğiniz hususunda, işvereninizin takdir hakkı bulunmaktadır.

Soru: Hastalığım sebebiyle uzun süre rapor kullanmak zorunda kaldığımda, bu durumdan yıllık izin hakkım nasıl etkilenir?

Cevap: Uğradığınız kaza veya hastalık sebebiyle uzun süre işe gidememeniz halinde (sağlık raporu ile belgelendirilmiş olmalıdır), o tarihteki hizmet sürenize göre hesaplanacak bildirim sürenize altı hafta daha eklenir ve eğer raporlu olduğunuz süre bu şekilde hesaplanacak süreden daha fazla ise, fazla olan kısım yıllık ücretli izninizin hesaplanmasında değerlendirmeye alınmaz. Örneğin; işyerinde 2 yıllık bir çalışmanız varken, kaza geçirdiğinizi ve 5 ay rapor kullandığınızı düşündüğümüzde, 2 yıllık hizmeti olan bir işçi için ihbar süresi 6 hafta olacağından, bu süreye bir 6 hafta daha eklenecek ve bulunacak 12 haftalık süre yıllık izin hakkınızı hesaplarken çalışılmış gibi sayılacak, geri kalan süre ise değerlendirmeye alınmayacaktır. Yani 2 yıllık kıdemi olan ve 01.02.2009 tarihinde yıllık izne hak kazanan, 01.05.2009-01.10.2009 tarihleri arasında ise 5 ay raporlu olan bir işçi, bir sonraki yıllık iznine 01.02.2010 tarihinde değil 01.04.2010 tarihinde hak kazanacaktır. (5 aylık rapor süresinin 2 ayı çalışılmamış sayıldığından)

Soru: İşyerinde çalışırken askere gitmem halinde, askerlikte geçen sürem, yıllık izin hakkımda değerlendirmeye alınacak mıdır?

Cevap: Askerlik sürenizce hizmet aktiniz askıda sayılacağından, bu süre yıllık izin hakkınızın hesabında dikkate alınmayacaktır.

Soru: Yıl içinde aldığım mazeret izinlerimi işverenim yıllık izin hakkımdan düşebilir mi?

Cevap: İster ücretli olsun isterse ücretsiz yıl içinde almış olduğunuz mazeret izinleriniz ya da raporlu olduğunuz süreleri işvereniniz yıllık izin hakkınızdan mahsup edemez.

Soru: Yıllık izin sürem için ücret alabilir miyim?

Cevap: Yıllık izin, ücretli olarak kullandırılması gereken bir izindir. İşvereniniz, kullanacağınız yıllık izin sürenize ait ücretinizi, siz izne çıkarken peşin olarak vermek ya da avans olarak ödemek zorundadır. Ancak yıllık izin süreniz için size ödenecek ücrete fazla çalışma ücretleri, pirimler ve sosyal yardımlar dahil edilmeyecektir.

Soru: Yıllık ücretli iznimi kullanırken bir başka işte çalışabilir miyim?

Cevap: Hayır. İşvereninizin yıllık izninizi kullandığınız süre içinde bir başka işte ücret karşılığı çalıştığınızı öğrenmesi halinde, yıllık izin için ödediği ücreti sizden geri talep edebilir.

Soru: Yıllık iznimi kullandığım süre içinde işverenim sigorta primlerimi ödemeye devam eder mi?

Cevap: Evet. Tüm primleriniz yıllık izin süreniz içinde de ödenmeye devam olunur.

Soru: Toplu izin uygulaması nedir?

Cevap: İşvereniniz işyerinizde çalışan işçilerin tümünün ya da bir kısmının, yıllık izinlerini Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki bir tarihte toplu olarak kullanmalarına karar verebilir. Böyle bir uygulamada belirli sayıda işçi, işyerinin korunması, araç-gereç ve makinaların bakımı vb. işler ile ilgilenmek üzere toplu izin uygulaması dışında tutulabilir. İşyerinizde toplu izin uygulamasına karar verilmesi halinde, henüz yıllık izne hak kazanmamış işçiler de bu uygulamaya dâhil edilebilirler.

Soru: İzin Kurulu nedir?

Cevap: İşyerinizde 100’den fazla işçi çalışması halinde kanunen bir izin kurulunun oluşturulması zorunludur. İzin kurulu 1 işveren veya işveren temsilcisi ile 2 işçi temsilcisi olmak üzere toplam 3 kişiden oluşur. İzin Kurulu üyesi olacak işçiler ve yedekleri, varsa işyeri sendika temsilcisi tarafından, yoksa işyerinde çalışan işçiler tarafından seçilir. İzin Kuruluna işveren temsilcisi olan üye başkanlık eder. İzin Kurulu üyeleri iki yılda bir yeniden seçilir.

Soru: İzin Kurulu işçilerin yıllık izinlerini nasıl düzenler?

Cevap: İşçiler yıllık izinlerini hangi tarihlerde kullanmak istediklerine ilişkin taleplerini izin kuruluna iletirler. İzin kurulu, başkanın çağrısı üzerine toplanır ve bir taraftan bu talepleri diğer taraftan işyerindeki işçi sayısını, işçilerin kıdemlerini ve işlerin aksamaması zorunluluğunu dikkate alarak bir izin çizelgesi düzenler. Bu çizelgede her bir işçinin hangi tarihler arasında izin kullanacağı belirtilir. İşverence onaylanan yıllık izin çizelgeleri işyerinde ilan edilir.İzin kurulu ayrıca işçilerin yıllık izinlerle ilgili talep ve şikayetlerini işverene iletir ve yıllık izinlerin daha yararlı geçmesi için kamplar, geziler vb. ni düzenler.

Soru: Ara dinlenmesi nedir?

Cevap: Ara dinlenmesi günlük çalışma sürenizin ortalama bir zamanında verilen ve süresi çalıştığınız yerin geleneklerine ve işin gereğine göre ayarlanan dinlenme süresine verilen addır. Günümüzde işyerlerinde uygulanan ve öğle yemeği molası, çay molası ya da sigara molası vb. isimlerle adlandırılan dinlenme zamanlarının tümü ara dinlenmesi olarak nitelendirilebilir.

Soru: Ara dinlenmesi sürem ne kadar olmalıdır?

Cevap: Ara dinlenmeniz, günlük çalışma süreniz;- Dört saat veya daha kısa ise on beş dakikadan,- Dört saat ile yedi buçuk saat arasında ise (yedi buçuk saat dahil) yarım saatten, – Yedi buçuk saatten fazla ise bir saatten bir saatten, daha az olmamalıdır.

Soru: Çalışma süremi hesaplarken ara dinlenmelerimi hesaba katmalı mıyım?

Cevap: Hayır. Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00’de çalışmaya başlayan, saat 17:00’de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.

Soru: Ara dinlenmesi süremi tek seferde mi kullanmalıyım?

Cevap: Genel kural, ara dinlenmelerinin aralıksız olarak kullandırılmasıdır. Ancak, işyerinizin bulunduğu yerdeki iklim, mevsim, gelenekler ve işin niteliği gibi özellikler göz önünde bulundurularak, hizmet aktinizde belirtilmek kaydıyla, ara dinlenmeniz bölünerek kullandırılabilir.

Soru: Hafta tatiline hak kazanmak için ne kadar çalışmalıyım. ?

Cevap: Hafta tatilinden önce, İş Kanunu’nun 63. maddesine göre belirlenen iş günlerinde tam olarak çalışmanız halinde hafta tatiline hak kazanırsınız. Örneğin; işyerinizde eğer haftanın 6 işgünü toplam 45 saatlik bir çalışma düzeni uygulanıyorsa, hafta tatiline hak kazanabilmeniz için söz konusu 6 günde tam olarak çalışmanız gerekmektedir. Hafta tatili süresi 24 saattir ve bu süre kesintisiz olarak kullandırılmalıdır.

Soru: Hafta içinde raporlu olmam halinde hafta tatili hakkımı kaybeder miyim?

Cevap: Hayır. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelmediğiniz günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamını raporlu geçirseniz dahi hafta tatiline hak kazanırsınız.

Soru: İşveren hafta tatili iznimde ücret ödemek zorunda mıdır?

Cevap: Kesinlikle evet. Çünkü hafta tatili, ücretli kullandırılması gereken bir izindir. Hafta tatili gününde çalışmasanız dahi, o günün ücretini tam olarak alırsınız.

Soru: Hafta tatilimde çalışma yapmam halinde ücretim nasıl ödenir?

Cevap: Hafta tatili günleri yapılan çalışmalar, haftada 45 saatlik çalışma süresinin aşılmasına neden olacağından, fazla çalışma gibi ücretlendirilmelidir. Örneğin; bir işçinin hafta tatilinin Pazar günü olduğunu ve bu işçinin Pazar günü çalıştığını düşündüğümüzde, bu işçi kanuna göre hafta tatili ücreti olarak çalışmadan o güne ait yevmiyesini alacak, ayrıca tatil yapmayarak çalıştığı için ilave bir yevmiyeye daha hak kazanacak, fakat bu çalışma aynı zamanda haftada 45 saatlik yasal çalışma süresini aşmasına neden olduğundan, % 50 zamlı yani birbuçuk yevmiye olarak ödenecek, dolayısıyla söz konusu işçi bir günlük hafta tatili çalışması için toplamda ikibuçuk yevmiyeye alacaktır.

Soru: Ulusal bayram ve genel tatil günleri hangileridir?

Cevap: 29 Ekim ulusal bayramdır. 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı günleri ise genel tatil olarak kabul edilir. – 29 Ekim 1.5 gün- 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs ve 30 Ağustos 1’er gün,- Ramazan Bayramı 3.5 gün, Kurban Bayramı 4.5 gündür.

Soru: Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmam zorunlu mudur?

Cevap: Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmayacağınıza dair, işverenle imzalayacağınız hizmet akdine yazılı bir hüküm konulabilir ya da işyerinizde uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesi varsa bu hususta toplu iş sözleşmesi ile genel bir düzenleme yapılmış olabilir. Bu durumlarda sözleşmelerdeki hükümlere göre hareket edilir.Ancak, yazılı hüküm olmadığı hallerde işverenin herhangi bir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmanızı talep edebilmesi için önceden yazılı onayınızı almış olması gereklidir.

Soru: Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmam halinde ücretim nasıl ödenir?

Cevap: Herhangi bir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmamanız halinde işvereniniz o güne ait ücretinizi tam olarak ödeyecektir. Çalışma yapmanız halinde ise, çalıştığınız her gün için ilave bir yevmiye daha vermesi gereklidir. Örneğin Nisan ayında 23 Nisan genel tatil günü çalışma yapmayan ancak, ancak onun dışında kalan tüm günlerde çalışan bir işçi 30 günlük ücrete hak kazanırken, 23 Nisan günü de çalışma yapan bir işçi, genel tatil çalışmasından dolayı ilave bir yevmiye ye daha hak kazandığından, 31 günlük ücret alacaktır.

Soru: 50 ve daha fazla işçi çalıştırılan tarım işletmelerinde çalışan tarım işçisi dışındaki işçiler ile 50’den daha az işçi çalıştırılan tarım işletmelerindeki tarım işçisi sayılmayan işçilerin iş hukuku bakımından sorunları ile ilgili sorular?

Cevap: 50 ve daha fazla işçi çalıştırdıkları için İş Kanunu kapsamında bulunan tarım işletmelerinde çalışan ticaret ve sanayi işçilerinin de iş kanunundan yararlanmaktadır. 50’den az işçi çalıştıran tarım işletmeleri iş kanunu kapsamı dışında olmalarına karşın, eğer bu işyerinde tarım dışı alanda çalışan işçi var ise işyeri bu işçilerden dolayı iş kanunu kapsamında olacak ve bu işçilere iş kanunun hükümleri uygulanacaktır.

Soru: Havacılık hizmetlerinde çalıştırılan işçilerin; iş kanuni, TİS ve iş sözleşmelerindeki hükümlere ilişkin karşılaştıkları hukuki sorunlar?

Cevap: Havacılığın yer hizmeti dışında çalışan pilot hostes gibi işçilerin iş kanununun çıkan hükümlerinden yararlanmaları, iş sözleşmelerinde ya da toplu iş sözleşmelerinde buna dair özel hüküm olmadıkça mümkün değildir.

Soru: Asıl işveren-alt işveren ilişkilerinde ve de özellikle ihaleli işlerde, işyerinin devri mi, yoksa yeni bir işveren ilişkisinin mi kurulduğu çerçevesinde iş hukukundan doğan haklarındaki sorunlar? Muvazaanın tanımı nedir? Hangi halde muvazaa vardır? Nasıl incelenir? Kanunda asıl işveren alt işveren ilişkisinin ayrıcalıkları nedir.

Cevap: İhale yoluyla alt işverenlerin değişmesi halinde işçilerin özlük hakları bakımından her işverenin yanında geçen hizmet sürelerinden ilgili alt işverenin sorumlu oldukları ancak Yargıtay kararlarına göre hizmetin tamamından son işverenin sorumlu olacağı ve kıdem tazminatı bakımından diğer alt işverenlere rücu edeceği açıklanmaktadır. İşyerinin devir yoluyla intikal etmesi halinde yeni işverenin işçinin özlük haklarından sorumlu olacağı ancak kıdem tazminatı bakımından her işverenin çalıştırdığı süreler kadar sorumlu olacağı belirtilmektedir.

Soru: Geçici iş ilişkisinin nasıl kurulacağı, hangi halde bu ilişkinin geçersiz sayılacağı

Cevap: Devir sırasında işçinin yazılı rızası alınmak suretiyle bir işçinin holding bünyesi içersinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya benzer bir işte çalıştırılmak üzere başka bir işverende çalıştırılmak üzere geçici iş ilişkisinin kurulabileceği ve bunun en çok üç kez, altışar ay süreyle gerçekleşebileceği, buna aykırı yapılacak işlemlerin geçersiz olacağı açıklanmaktadır.

Soru: Kısmi süreli iş sözleşmelerinde, a) Yıllık izin hakkının doyumu) Hafta tatili, genel tatil ve ulusal bayram ücretlerinin nasıl hesaplanacağı) Fazla çalışma

Cevap: Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin fazla çalıma fazla sürelerle çalışma hakkı olmadığı, diğer hakları ile ilgili olarak tam işçiler gibi iş kanundan yararlanacakları açıklanmaktadır.

Soru: İş sözleşmesinin feshindeki hallerden hangisinin haklı sebeplere dayandığı, hangisinin geçerli sebepleri oluşturduğu

Cevap: İş Kanununun 25/2 bendinde sayılan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerden dolayı iş sözleşmesinin feshinin işveren tarafından haklı sebep oluşturduğu, aynı kanunun 24/2 inci maddesinde sayılı ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin ise işçiye haklı nedenle fesih hakkı tanıdığı, işçinin davranışından, verimsizliğinden ve işletmeden kaynaklanan nedenlerle de iş sözleşmesinin geçerli nedenle fesih hakkının bulunduğu açıklanmaktadır.

Soru: Sebepsiz fesihlerde, hangi pozisyonda çalışanların iş güvencesinden yararlanıp, yararlanamayacağı, 30 işçi sayısının tespitindeki kriterlerin neler olduğu

Cevap: İşletmenin bütününün sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları ile işyerinin bütününün sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri hakkında iş güvencesi hükümleri uygulanmamaktadır.30 işçinin tespitinde aynı işverene ait birden fazla işyerinde çalışan işçilerin tamamı hesaba dahil edilir.

Soru: İş sözleşmesinin feshinde, fesih bildirim tarihinden itibarin 30 günlük sürenin, önel süresinin sonundan itibaren mi, yoksa önel süresinin 30 günlük süreye dahil olup olmadığı

Cevap: İş sözleşmesinin feshinde iş güvencesi bakımından fesih bildiriminin tebliğ tarihinden itibaren (bu süre önel süresinin içinde olabilir) bir ay içinde iş mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

Soru: Hangi halde iş koşullarının esaslı tarzda değişiminden söz edilebileceği,

Cevap: İş koşullarının esaslı olarak değişmesi, iş sözleşmesinin esaslı unsurlarının işveren tarafından bozulması ile mümkündür.

Soru: Belirli süreli akit yapmanın hangi halde mümkün, hangi halde mümkün olamayacağı,

Cevap: Belli bir işin tamamlanması veya bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak yapılmayan iş sözleşmeleri belirsiz niteliktedir.

Soru: Mevsimlik işçilerde iş sözleşmesinin askıya alınıp alınmayacağı, hangi halde askının geçerli, hangi halde geçersiz olacağı, yeni iş mevsiminde işe çağrılma zorunluluğu yoksa sonuçları, ilk mevsim belirli süreli mevsimlik iş sözleşmesinin düzenlenip düzenlemeyeceği,

Cevap: Mevsime bağlı olarak işin azalıp çoğalması hallerinde, iş mevsiminin sonunda iş sözleşmeleri mevsim nedeni ile askıya alınabilir, yeni mevsimin başlaması ile birlikte tekrar iş sözleşmelerinin yenilenmesi gerekir. Bu koşulların dışında, aksine bir hüküm yok ise işçinin muvafakati olmadan iş sözleşmeleri askıyla alınamaz. Mevsim nedeniyle iş sözleşmesi askıya alınan işçiye. Yeni mevsimde işe çağrılmaz ise ihbar ve koşulları var ise kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. Mevsim, belirli süreli iş sözleşmesi yapmak için esaslı neden değildir.

Soru: Fesih hakkının kullanma süresi ve fesih bildirimdeki 2 saatlik iş arama izinlerinin ücretlerinin nasıl ödeneceği,

Cevap: İşçiye yeni iş arama izni verilmez çalıştırıl ise alacağı ücrete ilaveten çalıştırıldığı sürenin ücreti % 100 zamlı olarak ödenmesi gerekir.

Soru: Ücretin tam ve zamanında ödenmesi hali ile kasten ödenmemesinin unsurlarının ne olduğu, aş içinde sıklıkla işçi sirkülasyonu yaşanan inşaat işçileri gibi işlerdi işe girip-çıkan (kısa aralıklarla çalışıp) işçilerin ücret ödemelerinin bankaya nasıl yatırılacağı

Cevap: Kök ücret ve ücretin eklentilerinin tam olarak eksiksiz ve aksine bir sözleşme yoksa her ayın ilk gününde ödenmesi gerekmektedir. İşverenin haciz ve ödeme güçlüğü, iflas ve iflas ertelemesi gibi hallerden biri ile karşı karşıya olmaması halinde ücret ödenmiyor ise kasten ödememe vardır.

Soru: Fazla çalışma, fazla sürelerle çalışmanın unsurları,-Serbest zaman kullanımı -Denkleştirme -Telafi çalışması ile ilgili tereddütler

Cevap: Genel bakımdan haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır. Denkleştirme esasının uygulanması halinde bu süre 66 saate kadar uzayabilir. İşçinin istemesi halinde yapılan fazla çalışma karşılıkları serbest zaman olarak 6 aş içeresinde kullanılabilir. Tarafların istemesi halinde ise 2 ay içeresinde denkleştirme yolu fazla çalışma karşılıkları verilebilir. Bunların olmaması halinde işçiye yaptığı fazla çalışma karşılıkları % 50 zamlı olarak ödenir. Kanunda yazılı nedenlerle az çalışılması ya da çalışılmaması durumunda 2 ay içeresinde işveren az çalışılan ya da çalışılmayan süreler ile ilgili telafi çalışması yaptırılabilir.

Soru: Maktu aylık nedir? Hasta ve izinli olsa bile aylığı tam ödenenlerin aldığı geçici iş göremezlik ödeneği ve maktu aylık mahsuplaşmasının nasıl yapılacağı,

Cevap: Hastalık, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığın tam olarak ödenmesi haline maktu aylıkla çalışma denir. Raporu nedeni ile iş göremezlik ödeneği alan işçi bu ödeneği işyerine iade ederek maktu aylığını tam alır.

Soru: Hafta tatili ücretine nasıl hak kazanılacağı, hangi halde hafta tatili ücreti hakkının doğmayacağı,

Cevap: Tatilden önceki günlerde yasal sürelerine uygun olarak çalışmış olan işçiye 7 günde 1 gün, bir iş karşılığı olmaksızın ücreti ödenerek hafta tatili kullandırılır. Tatil yapmayarak çalışılır ise ücreti %150 zamlı olarak ödenir.

Soru: Hafta ve genel tatil ile ulusal bayram günü çalışma karşılıklarının dinlenme günü (izin) verilerek karşılanıp karşılanamayacağı,

Cevap: Yasal olarak hafta ve genel tatil ile ulusal bayram karşılıkları %100 zamlı olarak vdenir. Ancak uygulamada bu günler için ücret yerine dinlenme verildiği de anlaşılmaktadır. Bu durum usul ve yasaya aykırıdır.

Soru: İzin hakkının doğmasının koşulları, kıdemin ve izin süresindeki tereddütler, mevsimlik işyerlerinde yıllık izin hakları, bir bölümü 10 günden az verilen, parçalar halindeki izinlerin, yıllık izinden sayılmaz ise, nasıl nitelendirileceği,

Cevap: İşçinin işe girişinden itibaren aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilerek, izin hakkı hesaplanır. Mevsimlik işçilerin izin hakları bulunmamaktadır. İşveren tarafından parçalar halinde verilen diğer ücretli izinler yıllık izinden mahsup edilemez.

Soru: Kısa çalışma ödeneği alan işçilerin fesih hakları, hafta tatili ve genel tatil ile ulusal bayram ve yıllık izin hakları.

Cevap: Kısa çalışma ödeneği alan işçilerin, bu ödeneği aldıkları süreler yıllık izin süresinde dikkate alınır.

Soru: İş Kanunu gereğince, bu kanun kapsamına giren bir işyerini kuran veya kapatan işveren kaç gün içerisinde nereye bildirimde bulunmalıdır?

Cevap: Bir ay içinde ilgili Bölge Müdürlüğüne

Soru: İş Kanununa göre; deneme süresi en çok ne kadardır?

Cevap: En çok iki ay-Toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar çıkarılabilir.

Soru: 4857 sayılı Kanun gereğince, işçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren; bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan kaç gün önce yapmak zorundadır?

Cevap: En az dört gün önce

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, çağrı üzerine çalıştırmalarda, sözleşmede günlük çalışma süreleri belirtilmemişse, işveren çağrıda işçiyi günde en az ne kadar üst üste çalıştırmak zorundadır?

Cevap: En az dört saat

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, iş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı durumlarda iş sözleşmesi nasıl kabul edilir?

Cevap: Belirsiz süreli kabul edilir

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, ne kadar süreli işler ‘süreksiz iş’ olarak kabul edilir?

Cevap: Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süre işler

Soru: 4857 sayılı Kanun gereğince, haftalık kaç saati aşan çalışmalar fazla çalışma olur?

Cevap: Kırk beş saati aşan çalışmalar

Soru: 4857 sayılı Kanun gereğince, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde kaç yükseltilmesi suretiyle ödenir?

Cevap: Yüzde 50

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, kaç işçi işten çıkarılırsa toplu işçi çıkarma söz konusu olur?

Cevap: 20-100 arası işçi çalışan işyerlerinde 10 işçi,101-300 arası işçi çalışan işyerlerinde %10 işçi,301’den fazla işçi çalışan işyerlerinde 30 işçi çıkarılırsa toplu işçi çıkarma kabul edilir.

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde yüzde kaç özürlü işçi çalıştırmakla yükümlüdürler?

Cevap: Yüzde üç

Soru: 4857 sayılı Kanun gereğince; işçi ücretlerinden yapılacak ceza kesintileri en fazla ne kadar olmalıdır?

Cevap: Bir ayda iki gündelikten fazla olamaz

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, fazla çalışma sürelerinin toplamı bir yılda en fazla ne kadar olmalıdır?

Cevap: Bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamaz

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için işçinin, işyerinde kaç yıllık hizmetinin olması gerekir?

Cevap: En az bir yıl

Soru: Yıllık ücretli izin parçalı olarak kullandırılabilir mi? Kaça bölünür?

Cevap: İşçinin onayı alınmak suretiyle yıllık izin bir bölümü en az 10 gün olmak üzere en fazla üçe bölünür.

Soru: 4857 sayılı Kanun gereğince, hamile olan kadın işçiye doğum öncesi ve sonrası olmak üzere ne kadar izin verilir?

Cevap: Doğumdan önce sekiz doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplam on altı hafta(Çoğul gebeliklerde doğumdan sonra 10 hafta)

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, maden ocakları, tünel, kanalizasyon gibi yeraltı işlerinde kimler çalıştırılamaz?

Cevap: 18 yaşını doldurmamış erkek işçiler ile her yaştaki kadın işçiler

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, gece çalışması kaç saati geçemez?

Cevap: Yedi buçuk saati geçemez

Soru: Sanayiye ait işlerde gece çalışması yasak olan işçiler kimlerdir?

Cevap: 18 yaşını doldurmamı her yaştaki işçi

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, çocuk kaç yaşını doldurana kadar anneye süt izni verilir?

Cevap: Bir yaşına kadar

Soru: Annelere verilen süt izni günlük ne kadardır?

Cevap: Bir buçuk saat

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, işçinin iş akdi feshedilecekse yeni iş araması için verilecek süre ne kadardır?

Cevap: İş arama izni günlük iki saatten az olamaz

Soru: 4857 sayılı kanun gereğince evlilik izni ne kadardır?

Cevap: Üç gün

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işyerinde kaç yıl çalışması gerekir?

Cevap: Bir yıl

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, işverence geçerli bir sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece tespit edildiğinde işveren işçiyi bir ay içinde işe başlatmazsa işçiye en az ve en çok kaç aylık tazminat ödemekle yükümlüdür?

Cevap: En az dört en çok sekiz aylık ücret tutarında

Soru: İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası ile ne kadar süre içinde nereye dava açmalıdır?

Cevap: Fesih bildiriminin tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, iş mahkemesine

Soru: Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri ne kadar olmalıdır?

Cevap: En fazla günde iki saat, haftada 10 saat

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, gece çalıştırılan işçiler, işveren tarafından en geç kaç yılda bir periyodik sağlık kontrolünden geçirilmelidir?

Cevap: İki yılda bir

Soru: Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılır mı?

Cevap: Sayılmaz

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, isteği halinde kadın işçiye on altı haftalık sürenin tamamlanmasından sonra ne kadar ücretsiz izin verilebilir? İşveren bu izni vermek zorunda mıdır?

Cevap: Altı ay-Talebi halinde işveren bu izni vermek zorundadır.

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, telafi çalışması en çok ne kadar olabilir?

Cevap: Günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşuluyla günde üç saatten fazla olamaz

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, ücret alacaklarının zamanaşımı süresi ne kadardır?

Cevap: Beş yıl

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, ücreti, ödenme gününden itibaren kaç gün içinde mücbir bir sebep olmadıkça ödenmeyen işçi iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir?

Cevap: 20 gün içinde

Soru: 4857 sayılı Kanuna göre, işçi, işverene ait makineleri hasara uğratmış ve hasar tutarını ödeyemeyecek durumda ise, işveren işçiyi kaç gün içinde bildirimsiz olarak işten çıkarabilir?

Cevap: İşveren bu davranışı öğrendiği tarihten itibaren 6 işgünü ve herhalde fiilin gerçekleşmesinden sonra bir yıl içinde

Soru: İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda işveren, işçinin iş sözleşmesini ne zaman sona erdirir?

Cevap: Gözaltı veya tutukluluk süresi bildirim önellerini aştığında feshedebilir.

Soru: İşçileri iş akitlerinin fesinde ihbar süresi işçinin kıdeminden sayılırmı ?

Cevap: İşçinin ihbar süresine ait ücret peşin ödenmişse sayılmaz. Şayet ihbar süre olarak verilmesi halinde sayılır.

Soru: İşveren tarafından iş akdinin feshi edildiğini, ihbar tazminatının verilmediğini?

Cevap: Bölge Müdürlüğüne şikâyet dilekçesi verilmesini veya İş Mahkemesine gitmesinin gerektiğini,

Soru: İşveren iş akdini feshi ettiğini ne kadar tazminat alacağını?

Cevap: 4857 Sayılı İş Yasasının 17 maddesinde belirtilen süreye göre 2 hafta, 4 hafta, 6 hafta ve 8 hafta kıdemine göre hesap edilip verilmesi lazım geleceğini.

Soru: İşveren iş akdini feshi edeceğini, ihbar süresi kullandırmak istediğini, ne kadar süre kullanacağını?

Cevap: İşçinin kıdemi dikkate alınarak 4857 Sayılı İş Yasasının 17 maddesindeki sureler kadar.

Soru: İhbar süresinde iş arama süresi ne kadardır?

Cevap: İş arama izni her gün için iki saatten az olamaz.

Soru: İhbar süresini toplu olarak kullanabilir miyim?

Cevap: 4857 Sayılı İş Yasasının 17 maddesindeki süre belirlenir belirlenen süre her gün için 2 saat olacağından çarpım sonucu çıkan saat 7,5 a bölünür gün sayısı belirlenir ve çıkışından önceye doğru kaç gün çıkmışsa o günden itibaren toplu olarak kullanma imkanı vardır ,bunu işverenden yazılı olarak talep edilmesi lazım gelir.

Soru: İhbar tazminatından yasal kesenekler varımdır?

Cevap: Vardır, a) Gelir Vergisi, b) Damga Vergisi.

Soru: İşyeri devredildiğinde iş sözleşmesi sona erdirebilir mi?

Cevap: İşyerinin devri iş sözleşmesinin feshi için haklı neden değildir.

Soru: İşveren işyerini bildirmek zorunluluğu varmıdır?

Cevap: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne veya SGK İl Müdürlüğünden birisine e posta ile yapabilir.

Soru: İş Güvencesinden yararlana bilir miyiz?

Cevap: Yararlana bilirsiniz. Ancak İş Sözleşmesinin fasihinde geçerli bir sebep olmadığı anlaşılması ve çalıştığı işyerinde otuz veya daha fazla işçi çalışması, en az altı aylık kıdemi olması, Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin yararlanması gerekir.

Soru: İş akdinin feshi edildiğini çalışma Belgesinin verilmediğini?

Cevap: 4857 Sayılı İş Yasasının 28 maddesi gereği işten ayrılan işçiye işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.

Soru: Deneme Süresi var mıdır?

Cevap: Deneme süresi vardır iki aydır. TİS ile dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresinde kayıt dışı sigortasız çalıştırılmaları mümkün değildir. İşçinin işe başladığı tarihten itibaren 5510 Sayılı Yasa gereği sigortalı yapılması ve işveren tarafından bildirim düzenlenmesi lazım gelir.

Soru: Kayıt dışı çalıştırıldığını ne yapılması lazım geldiğini?

Cevap: 5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu gereği HİZMET TESBİT DAVASI açılması lazım gelmektedir.

Soru: İşe iade davası nereye açılacak iş akdinin fesinden sonra kaç gün içinde olacak?

Cevap: İşe iade davası İş Mahkemesine bir ay içinde açılacak.

Soru: İş akdi feshi edilecek işçinin kıdem tazminatı ne olacak?

Cevap: Mülga 1475 Sayılı İş Yasasının 14 maddesi 4857 Sayılı İş Yasasının 120 maddeleri gereği her tam yıl için bir aylık son almış bulunduğu brüt ücret üzerinden, artan kısımlar ise orantılı olarak hesap edileceği.

Soru: İş akdinin feshi yapıldığının kıdem tazminatının ödenmediği?

Cevap: 2009/10 sayılı genelge gereği incelemenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması, uzlaşma sağlanmadığı takdirde konunun İş Mahkemesine götürülmesi gerektiği.

4 Comments

  1. mehmet says:

    ben 6 yıldır aynı işyerinde calışmakdayım daha önceki izinlerimi aldım ama6. yılın iznini alamadım 2 ay sonra 7.yılım doluyor ne yapmalıyım

  2. elif says:

    Yirmi aydır sigortalı olarak çalışıyorum çocuğumun kalp ameliyatı geçireceği için süresiz izin alabilirmiyim?

  3. fatih says:

    02.11.2011 de ,işe basladım 31.10.2012 de otel el degiştiriyor senelik izin hak edebilirmiyim

  4. HATİP says:

    2 yıl 11 ay çalıştım 2 defa izin kullandım 3 defa kullaanabll

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *