Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Serviste Geçen Süreler Hakkında

 

Sorunuz:

Selamlar 657 ye tabiyim çalıştığım kurum 55 km uzaklıkta mesaim servisin kalkış saatinde mi başlar varış saatinde mi. Bu arada servis hizmetimiz çalıştığım kurum tarafından verilmekte özel değil. Şimdiden teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım(Fatih K.)

Cevabımız:

Merhabalar,

657 sayılı Kanunun 100.maddesi “Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tesbit olunur.”

Çalışma saatleri kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere Bakanlar Kurulunca belirlenmektedir. Ancak bahsedilen çalışma saatleri iş görmeye hazır iş yerinde bulunmak olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple serviste geçen süreler, iş görme edimini görmek için evden işe gitmek için geçen süreler çalışma süresinden sayılmamaktadır.

4857 sayılı İş Kanununda da buna ilişkin düzenleme 66.maddede yer almaktadır. MADDE 66. – Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:

a) Madenlerde, taşocaklarında yahut her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.

b) İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler. 

c) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.

d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler. 

e) Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler.

f) Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.

İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz. 

İş Kanununda da yolda geçen sürelerin çalışma süresinden sayılabilmesi için işverenin işçiyi başka bir yere göndermesi gerekmektedir. Ancak iş için gerekli olmayıp sadece işçinin işe gelmesi kolay olsun diye sosyal yardım amacı taşıyan servis hizmetlerinin çalışma süresinden sayılamayacağına ilişkin açık bir ibare bulunmaktadır.

Kaynak: ishukukum.oırg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *