Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Kader kurbanları hapishanede iken emekli olabilirler

Kader kurbanları hapishanede iken emekli olabilirler


HAPİSHANELERDE onbinlerce mahkûm var.

Bir taraftan, tahliye olacakları günü iple çekiyorlar.
Diğer taraftan da kendilerini ve ailelerini düşünüyorlar.
Tahliye olunca ne yapacaklarını, yaşlanınca nasıl geçineceklerini, çocukların eğitimini, ne iş yapacağını, ölünce geride kalanların ne olacağını düşünüyorlar.
Özetle, düşünüyorlar… Düşünüyorlar…

BİR ÇÖZÜM

Bilmeyenler olabilir; hapishanedeki mahkûmlar, “isteğe bağlı sigortalı” olabiliyorlar.
Özellikle hapse girmeden önce memuriyette hizmetleri ya da
SSK veya Bağ-Kur’a tabi hizmetleri bulunanların “isteğe bağlı sigortalı” olmalarında büyük avantaj var.
Önceki hizmetleri ile ödedikleri prim gün sayısı birleşeceği için duruma göre, daha çabuk emekli olabilirler.
Bunun için, birinin gidip Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “isteğe bağlı sigortalılık talep dilekçesi” alıp, hapishanedeki mahkûma doldurtarak imzalatması ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gerekiyor.

KAÇ TL ÖDENECEK?

Gelelim, en zor kısmına… Mahkûmun parası yok ama bu olay da para ödemeden olmuyor.
Ödenecek tutara gelince; yürürlükteki asgari ücret (837 TL) ile asgari ücretin 6,5 katı (5.440.50 TL) arasında belirlenecek tutarının yüzde 32’si kadar prim ödenmesi gerekiyor. Bu da aylık en az 268 TL, en fazla da 1.742 TL.
Bu tutar, her ay bankaya yatırılacak.

MEMURİYETİ OLANLARIN AVANTAJI

Daha önce TC Emekli Sandığı’na tabi hizmeti bulunanlar ya da memuriyet yaparken şu veya bu nedenle mahkûm olanların, emekli olmalarında ilave avantajlar da var.
1. Emekli olduklarında, memuriyette geçen hizmetleriyle ilgili ikramiyelerini toplu halde alabiliyorlar.
2. Memuriyetten emekli olmalarına 3,5 yıldan az süre kala hapse girmişlerse, örneğin emekliliklerine 2 ya da 3 yıl kala hapse girmişlerse, isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödediklerinde, memur emeklisi olacaklar.
Bu da ciddi bir avantaj…

Ücretlinin fazla ödediği yüzde 8 verginin iadesi

DANIŞTAY 4. Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin, “Ücretlilerin yüzde 27’den fazla gelir vergisi ödememesi” gerektiğine dair 8 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, 15 Ekim 2009 tarihli kararı ile ilgili olarak, 2011 yılı Mayıs ayından bu yana, “ücretliler lehine” çok sayıda karara imza attı.
Hemen belirtelim, olay yıllık vergi matrahı 50 bin lirayı lirayı aşan ücretlileri ilgilendirdiği için ücretlilerin yüzde 99’u bu kapsama girmiyordu. Diğerlerinin de “ihtirazi kayıtla beyanname” verilip dava açılması halinde, sadece Ekim-Aralık 2009 dönemi için fazla kesilen vergilerin geri alınabileceğini, daha önce Hürriyet’te yazmıştık.
Nitekim, Danıştay Dördüncü Dairesi de Kasım, Aralık ve 26 Ocak 2010 tarihine kadar dava açanlara, Ekim-Aralık 2009’da fazla kesilen vergilerin iade edilmesine karar verdi (Örnek kararlar için Bkz.www.yaklasim.com). İade edilen vergiye “faiz” uygulanması ise söz konusu değil.

İstifa eden memurların ikramiyeleri

MEMURİYETTEN istifa ettikten sonra, SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olanlara, memuriyette geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödenemeyeceğine dair yasa maddesi, Anayasa Mahkemesi’nce iki kez iptal edilmişti.
Hükümet tarafından önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan bir yasa tasarısı ile kamuda en az 15 yıl çalışmış olanlara, emekli ikramiyelerinin ödenmesi öngörüldü.
Görünen o ki 15 yılın altında hizmeti olanlar için “üçüncü bir Anayasa Mahkemesi iptali” gerekecek.

Kaynak: Yazan Şükrü Kızılot

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *