Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Zorunlu staja tabi yüksekokul öğrencilerinin sigorta primlerini kim ödeyecek

İşyerlerinde zorunlu staja tabi tutulan yüksek okul öğrencilerinin sigorta primini kim ödeyecek, stajyer öğrenciler İş Kanununa tabi midir?
Stajyer öğrenciler, ilgili eğitim kurumlarının statülerinden doğan zorunluluk nedeniyle, okulları tarafından bir işyerine uygulanmalı eğitim yapmak üzere belirli bir süre gönderilen öğrencilerdir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5. maddesine göre yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler hakkında staj yaptıkları sürece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır, bunların sigorta primleri öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumu tarafından ödenir. Bu kapsamdaki öğrenciler için işyerleri herhangi bir bildirimde bulunmaz, tüm yükümlülükler ilgili üniversite tarafından yerine getirilir. Staj süresinde uzun vadeli sigorta kolları olan malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları uygulanmaz, bu sigortalarla ilgili primler de ödenmez.
Stajyer öğrenciler bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılmadıkları ve bir bağımlılık unsuru söz konusu olmadığı için bunlar İş Kanununa ve Yükseköğretim Kanununa göre işçi sayılmazlar. Bu öğrenciler, uygulamalı stajdan önce veya stajın bitiminden sonra bir işyerinde çalıştıkları takdirde bütün sigorta kollarına tabi olacak, aldıkları ücretin karşılığı olan primler işverenleri tarafından Kuruma ödenecektir. Ayrıca, zorunlu stajın dışında bir işyerinde çalışan öğrenciler stajyer sıfatıyla da olsa çalıştıkları takdirde haklarında İş Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *