Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Ev kadınlarına sağlık sigortası göründü

 

Ev kadınlarına sağlık sigortası göründü

 

Hükümetten yeni bir atılım var. Ev kadınlarına sağlık sigortası geliyor. Peki Ev kadınlarına sigorta şartları neler ne zaman geliyor,  ev kadınları nasıl sigortalı olacak, ?

Hükümetin hazırladığı 2012- 2014 Ulusal İstihdam Stratejisi’nin en önemli ayağını ev kadınları oluşturdu. Türkiye’de yaşayan 12 milyon ev kadınının isteğe bağlı sigorta primine yönelik teşvik sağlanacak. Emeklilik ve diğer sosyal haklardan yararlanmaları için yasal düzenleme yapılacak. Evden ve uzaktan çalışma biçimleri de İş Yasası’nda yer bulacak. Ev kadınlarını meslek edindirmeye, işgücüne katılımı artırmaya dönük atılacak adımlar şöyle:

DÜZENLEME HAZIRLIĞI
* İller bazında yapılacak iş piyasası analizleri dikkate alınarak kadın istihdamında ön plana çıkan sektörler belirlenecek. Bu sektörlere yönelik işgücü yetiştirme kurslarına öncelik verilecek.

* Evden iş yapanlara da emeklilik hakkına erişebilme imkanları geliştirilecek. 5510 sayılı Yasa ve buna bağlı kanunlara göre sigortalılara emekli aylığı bağlanabilmesi için belli bir sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartını yerine getirmeleri gerekiyor. İlgili mevzuatta düzenleme yapılacak.

* Ev hizmetlerinde ve ev eksenli çalışan kadınların kayıtlı istihdama geçmeleri özendirilecek. İsteğe bağlı sigorta primlerine yönelik teşvik sağlanacak. Emeklilik, diğer sosyal haklardan yararlanmaları için ILO sözleşmeleri dikkate alınarak, yasal düzenleme yapılacak.

İŞ GARANTİLİ KURS
* Kırdan kente göç eden kadınların, işgücü piyasasına uyumlarını sağlayıcı programlar gerçekleştirilecek. İstihdam garantili kurslar açılacak.

* Kadınlar üzerindeki bakım yükümlülüğü azaltılacak. Kreş ve gündüz bakımevleri ihtiyacının karşılanması için özel sektör teşvik edilecek.

* Şiddet mağduru kadınlar, konukevinde kalanlar, eski hükümlüler ile kocası ölen, boşanmış kadınların ekonomiye katılımı desteklenecek.

* Annelerin işgücü piyasasından kopmalarının engellenmesine dönük teşvik edici düzenlemeler yapılacak. Kısmi süreli çalışma gibi esnek çalışma biçimlerinin kullanılması yoluyla, aile ve iş hayatı arasında denge kurulacak.

* Kadın girişimciler mikro finans sistemi ile desteklenecek.

EVDEN İŞ YAPANA DESTEK VERİLECEK
* İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri mevzuata eklenecek. İş paylaşımı, esnek zamanlı, evden ve uzaktan çalışma biçimleri yasal düzenleme ile hayata geçecek.

* Esnek çalışanların eşit muamele ilkesine uygun olarak yıllık ücretli izin, hafta tatili, günlük dinlenme süresi, kreş, mesleki eğitim gibi hakları güvence altına alınacak.

ESNEK ÇALIŞMA ÖZENDİRİLECEK
* Esnek çalışanların işsizlik ödeneği hakkına erişebilme imkanları geliştirilerek sosyal güvenlik koşulları iyileştirilecek. Esnek çalışanların işsiz kaldığı dönemlerde İŞKUR’un mesleki eğitimlerinden yararlanmalarına imkan verilecek. İşçi ve işverenlerin esnek çalışma biçimine ilişkin bilinç düzeylerini artırmaya yönelik kampanyalar yapılacak. Bu kapsamda, seminerler düzenlenecek, broşürler hazırlanacak.

Hazal ATEŞ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *