Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Genel sağlık sigortası için adreslerinizi güncelleyiniz

Adresleri güncelleyin


Zorunlu genel sağlık sigortası (GSS) ve gelir testi uygulamasında, adres kaydınız son derece önem arz ediyor.

Zira ailedeki kişi başına düşen gelir hesap edilirken, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri dikkate alınıyor. Dolayısıyla bu verileri güncellemeyi ihmal etmemek gerekiyor. Çünkü;
· 18 yaşından büyük veya üniversite okuyan çocuklardan 25 yaşından büyük olanlar, ayrı adreste kayıtlılarsa, ailenin gelir testinde dikkate alınmıyor.
· Yurtdışında eğitime gittiği halde ikamet adresi Türkiye olarak görünenler, gelir testine başvurmak zorunda. Ancak adreslerini yurtdışı olarak güncellerlerse başvurmaları gerekmiyor.
· Yurtdışında çalıştığı halde adresi Türkiye’de görünenler de adreslerini güncellemezlerse gelir testine başvurmak zorundalar.
· Yurtdışına görevle veya eğitim için giden kişinin eşi de adresini yurtdışı olarak güncelleyecek.
Adres güncellemesi yaptırmayanların Türkiye’deki adreslerine, bir ay sonra SGK tarafından 213 TL GSS borcu olduğuna dair belge gönderilecek. Dolayısıyla vakit varken güncelleme yaptırmalarında fayda var.

Gelir testine girmenize gerek yok

Soru: Sadettin Bey, ben en son 05.01.2012 tarihinde SSK’lı olarak
işe giriş yaptım. Benim de genel sağlık sigortası gelir testine girmeme gerek
var mı? S. Harpcı

Cevap: Değerli okurum, işe giriş tarihiniz itibariyle aynı zamanda genel sağlık sigortası tesciliniz de yapılmış oluyor. Dolayısıyla gelir testine başvurmanıza gerek yok.

Şirket ortağı da teşvikli çalışabilir

Soru: Saadettin Bey, 6111 Sayılı Yasa ile getirilen ilave istihdam teşviki ile ilgili iki sorum olacak. 1- Ev hanımı olan bayan isteğe bağlı olarak prim ödüyor ve bir iş yerinde SSK’lı olarak işe başlayacak. Bu durumda teşvik kapsamında işe girişi mümkün olabilir mi? 2. Bağ-Kur’lu (4/b) olan mühendis şirket ortağı, başka bir inşaat firmasına SSK’lı işe girişi olacak. Ancak şirket ortaklığı da devam edecek. Bu durumda SSK’lı olarak işe giriş yapan şirket, bu kişiyi teşvik kapsamında bildirebilir mi? M.Gökdağ

Cevap: Değerli okurum, 6111 Sayılı Kanun kapsamında getirilen istihdam teşvikine açıklık getiren 2011/45 sayılı SGK genelgesine göre, isteğe bağlı sigortalıların veya şirket ortaklarının teşvik kapsamında işe alınmalarına engel bir durum yok. Yani işe alınmadan önceki son 6 ay içinde isteğe bağlı sigortalı veya şirket ortağı olarak Bağ-Kur’lu olunsa bile, teşvik kapsamında işe girişleri yapılabilir.

Eşiniz 20 yılı tamamlamalı

Soru: Eşim (bayan) 1989 yılında Milli Eğitim’de öğretmen olarak göreve başladı. 12 yılın ardından istifa etti. 9 yıl aradan sonra tekrar dönüş yaptı. Arada herhangi bir çalışması veya prim ödemesi olmadı. Şu an 14 yıl 2 ay görev yapmış görünüyor. Yaşının ilerlemesinden dolayı görevi devam ettiremeyeceğini düşünüyor. Kendisi 1964 doğumlu. Bu şartlarda ne zaman emekli olabilir? Emekli maaşı alma hakkı hemen olur mu? Yorgun

Cevap: Değerli okurum, eşinizin normal emekli olabilmesi için 20 yılı doldurması gerekiyor. Ayrıca 15 yılı tamamladıktan sonra görevden ayrılırsa, 61 yaşını tamamladığı tarihte yaş haddinden emekli aylığı bağlanabilir.

Sadettin Orhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *