Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

2011 KONUT-İŞYERİ KİRA GELİRLERİNİN BEYANI

2011 ylnda konut ve iyeri kira geliri elde edenlerin belirlenen usul ve esaslar erevesinde 25 mart 2012 tarihine kadar kira beyannamesini (Gayri Menkul Sermaye radlar-GMS) vermeleri gerekmektedir. Bu yazmz 2011 yl konut ve iyeri kira gelirlerini beyan edecekler iin pratik bir kaynak olaca kansndayz. burglar alarm . 2011 yl kira gelirlerinin beyanndaki pf noktalar soru-cevap eklinde aklanmaya allmtr. Buna gre;

KONUT KRA GELR
Sadece konut kira geliri elde edenler hangi hallerde beyanname verirler?
Sadece konut kira geliri elde edenler, elde ettikleri kira gelirinin 2011 yl iin istisna tutar olan 2.800 TL’yi amas halinde gelir vergisi beyannamesi verirler.

Kira gelirlerine istisna nasl uygulanr?
stisna sadece konutlardan elde edilen kira gelirlerine uygulanr.
stisna tutarnn zerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde beyan edilen kira gelirinden istisna tutarnn dlmesi gerekir.
Kiinin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde istisna toplam haslata bir defa uygulanr.
Bir konuta birden fazla kiinin ortak olmas halinde, istisna ahsa bal olduundan ahslardan her biri istisnadan ayr ayr yararlanacaktr.
Kira gelirinin yannda ticari, zirai veya mesleki kazancn beyan etmek zorunda olanlar, 2.800 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.
Konut kira gelirinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde istisnadan yararlanlamaz. Ancak, idarece herhangi bir tespit yaplmadan nce, sresinde beyan etmedikleri veya sresinde verdikleri beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini kendiliklerinden verecekleri beyanname ile beyan edenler istisnadan yararlanabilirler.

Sadece konut kira geliri elde edenlerin, istisna tutarnn altnda kira geliri elde etmesi halinde bildirimde bulunmalar gerekir mi?
Bu durumda, vergi dairesinde mkellefiyet kayd atrlmasna ve beyanname verilmesine gerek yoktur.

Aile bireylerinin her birinin ayr ayr konut kira geliri elde etmeleri halinde beyanname nasl verilir?
Bu durumda aile bireylerinin her birinin kendi adlarna ayr ayr beyanname vermeleri gerekir.
Bir konuta birden fazla kiinin ortak olmas halinde beyanname nasl verilir?
Bu durumda, ahslardan her biri sadece kendi hissesine karlk gelen kira gelirini beyan edecektir.

Sahibi olduklar konutu kiraya verenler elde ettikleri kira gelirinden oturduklar konut iin dedikleri kira bedelini gider olarak indirebilirler mi?
Sahibi olduklar binalar konut olarak kiraya verenler gerek gider usuln semeleri halinde, buradan elde ettikleri gelirden, oturduklar konut iin dedikleri kira bedelini gider olarak indirebilirler.
Ancak, Trkiye’de yerleik olmayan kiilerin (alma veya oturma izni alarak alt aydan daha fazla bir sredir yurt dnda yaayan Trk vatandalar dahil), yabanc lkelerde dedikleri kira bedelleri Trkiye’de elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu yaplamaz.
Buna karn, Trkiye’de yerlemi olan Trk ve yabanclarla, resmi daire ve messeselere veya merkezi Trkiye’de bulunan teekkl ve teebbslere bal olup ad geen daire, messese, teekkl ve teebbslerin ileri dolaysyla yabanc memleketlerde oturan Trk vatandalar Trkiye’de elde ettikleri kira gelirlerinden yurtdnda dedikleri konut kira giderini indirim konusu yapabilirler.

YER KRA GELR
yeri kira geliri elde edenler hangi hallerde beyanname verirler?
Vergi kesintisine (tevkifata) tabi iyeri kira gelirleri elde edenler, kira gelirlerinin brt tutar 2011 yl iin beyanname verme snr olan 23.000 TL’yi amas halinde beyanname verirler.
Beyanname verme snr olan 23.000 TL’nin hesaplanmasnda, gelir vergisi kesintisine tabi brt kira gelirleri ile konut kira gelirlerinin gelir vergisinden istisna edilen tutar aan ksm birlikte dikkate alnr.

Trkiye’de tevkifata tbi tutulmu olan; iyeri kira geliri, menkul sermaye iratlar ve birden fazla iverenden elde edilen cretlerin toplamnn 23.000 TL’yi amas halinde beyanname verilir.
Kiralanan yer iyeri olarak kullanlmakla birlikte kiracnn vergi kesintisi yapmak zorunda olmamas durumunda (rnein basit usuldeki mkellefe kiraya verilen iyerleri) iyeri kira gelirleri elde edenler, kira gelirinin 2011 yl iin beyanname verme snr olan 1.170 TL’yi amas halinde beyanname verirler.

yeri kira gelirlerine istisna uygulanr m?
stisna sadece konut kira gelirlerine uygulandndan, iyeri kira gelirlerine uygulanmaz. Konut ve iyeri kira gelirinin birlikte beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanr.

yeri kira gelirinden yaplan kesintiler beyannameden mahsup edilebilir mi?
Gelir Vergisi Kanununda belirtilen kii, kurum ve kurulular, yaptklar kira demelerinin brt tutar zerinden % 20 orannda gelir vergisi kesintisi yapmak zorundadr.
Tevkifata tabi olan iyeri kira gelirleri iin yllk beyanname verilmesi halinde, yl iinde kesilmi olan vergiler beyanname zerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir.

KONUT VE YER KRA GELRNE LKN ORTAK HUSUSLAR
Kira tahsilatlarnn belgelendirilmesi nasl olmaldr?
Kira demeleri ve tahsilatlar; konutlarda kira tutarnn 500 TL ve zeri olmas halinde, iyeri kiralarnda ise tutar ne olursa olsun mutlaka banka, benzeri finans kurumlar veya posta idareleri aracl ile yaplmaldr.

Kira gelirinden indirilebilecek giderler nelerdir?
Kira gelirinden indirilebilecek giderlerin tespitinde seilebilecek iki usul vardr:
Gtr Gider Usul: Bu usulde belge aranmakszn kira gelirlerinden istisna tutar dldkten sonra kalan tutarn % 25i gtr gider olarak haslattan indirilir.
Gerek Gider Usul: Bu usuln seilmesi durumunda, kira gelirinden Gelir Vergisi Kanununda belirtilen giderler indirilebilir. Ancak, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden ksm indirilemez. ndirim konusu yaplan giderlerin belgelendirilmesi zorunlu olup, bu belgelerin 5 yl sresince saklanmas gerekmektedir.

Gemi yllara ait kira bedelinin tahsil edilmesi halinde beyan nasl yaplr?
Gemi yllara ait kira bedelinin sonraki yllarda tahsil edilmesi durumunda kira bedeli tahsilatn yapld yln geliri saylr. (rnein; 2010 ve 2011 yllar kira gelirleri topluca 2012 ylnda tahsil edilirse, 2012 ylnn geliri olarak dikkate alnr.)

Gelecek yllara ait kira bedelinin pein tahsil edilmesi halinde beyan nasl yaplr?
Gelecek yllara ait kira bedelinin pein tahsil edilmesi durumunda, kiralar tahsil edildikleri yln deil, ait olduu yln haslat saylr ve bu haslatn ilgili yllarda beyan gerekir. rnein; 2011 yl Haziran aynda 01.06.2011-31.05.2012 tarihleri arasndaki bir yllk dnem iin aylk 1.000 TL’ den kiraya verilen konutun bir yllk kirasnn (12.000 TL) pein tahsil edilmesi halinde;
* 2011 ylna ilikin 7 aylk ksm (7.000 TL) 2011 ylnn kira geliri,
* 2012 ylna ilikin 5 aylk ksm (5.000 TL) ise 2012 ylnn kira geliri olarak beyan edilir.

Yeri ve Konut Kira Gelirlerinin Birlikte olmas Halinde Beyanname Nasl Verilecek?

Konut kira gelirlerinden 2011 takvim yl iin belirlenen 2.800.- TL’si istisna dtkten sonra kalan tutarla i yeri kira geliri 2011 takvim yl iin 23.000 TL, yi ayorsa hem konut kiras hem de iyeri kiras birlikte beyan edilecektir, her ikisinin toplam istisna dldkten sonra 23.000 TL’yi amyorsa sadece konut kira gelirleri beyan edilecektir.Bilindii zre iyerini kiralayanlar iyeri kira Stopajn vergi dairesine daha nceden tahakkuk ettirmeleri gerekmektedir.

rnek1: Sadece konut ve iyeri kira gelirleri olan bir kiinin;

2011 yl konut kira gelirleri toplam 12.800 Tl,yeri kira gelirleri Gayrisafi tutar 12.000 Tl.dir.

Bu mkellef istisnadan sonra 22.000 Tl. bir rakama ulat iin sadece konut kira gelirlerini beyan edecektir.

rnek2: Sadece konut ve iyeri kira gelirleri olan bir kiinin;

2011 yl konut kira gelirleri toplam 4.800 Tl,yeri kira gelirleri Gayrisafi tutar 22.000 Tl.dir.

Bu mkellef istisnadan sonra 24.000 Tl. bir rakama ulat iin hem konut hem de iyeri kira gelirlerini birlikte beyan edecektir.
Kira gelirinde emsal kira bedeli uygulamas nedir?
Konut/yerinin bedelsiz olarak bakalarnn kullanmna braklmas veya kiraya verilen konut/iyeri kira bedelinin emsal kira bedelinden dk olmas hallerinde emsal kira bedeli esas alnr.
Kiraya verilen konut ve iyerlerinde emsal kira bedeli, varsa yetkili zel makamlarca veya mahkemelerce saptanm kira bedeli, byle bir tespit yaplmamsa, emsal kira bedeli emlak vergisi deerinin % 5idir.

Kira geliri elde edildii halde beyanname verilmez veya eksik beyan edilirse ne olur?
Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2011 yl iin 2.800 TL’lik istisnadan yararlanlamaz. Ancak, idarece herhangi bir tespit yaplmadan nce, sresinde beyan etmedikleri veya sresinde verdikleri beyannamede yer almayan konut kiras gelirlerini, kendiliklerinden, sresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan edenler sz konusu istisnadan yararlanabilirler.
Kira gelirinin beyan edilmediinin veya eksik beyan edildiinin vergi dairesince tespit edilmesi halinde, vergi dairesi tarafndan cezal tarhiyat yaplr.

Beyanname ne zaman verilir?
Mkelleflerin, 2011 ylna ait kira gelirleri iin 1-25 Mart 2012 tarihleri arasnda beyanname vermeleri gerekir.

Beyanname hangi vergi dairesine verilir?
Beyanname, mkellefin bal olduu vergi dairesine verilecektir. Mkellefler ikametgahlarnn bulunduu yerin vergi dairesine bal olduklar iin, kira gelirleriyle ilgili beyannamelerini de kira geliri elde ettikleri konut veya iyerinin deil, kendi ikametgahlarnn bulunduu yerin vergi dairesine verirler.
Yurtdnda ikamet eden vatandalarmz ise Trkiye’de elde ettikleri kira gelirini konut ya da iyerinin bulunduu yerin vergi dairesine verirler.

Kira geliri elde edenler beyannamelerini elektronik ortamda gnderebilirler mi?
Beyana tabi geliri sadece kira gelirinden ibaret olan mkellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacaklar kullanc kodu, parola ve ifreyi kullanmak suretiyle gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gnderebilecekleri gibi elektronik beyanname gnderme araclk yetkisi alm meslek mensubu araclyla da gnderebileceklerdir.
Vergi ne zaman ve nereye denir?
Hesaplanan vergi, Mart ve Temmuz aylarnda olmak zere iki eit taksitte denir. Hesaplanan vergi; mkellefin bal bulunduu vergi dairesine, bal olunan vergi dairesinin bulunduu yerin belediye snrlar dndaki vergi dairelerine veya vergi tahsiline yetkili banka ubelerine denebilir.

Kira gelirlerine uygulanacak vergi tarifesi nedir?
2011 ylnda elde edilen gelirlere aada yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanr.
9.400 Trk Lirasna kadar 15%
23.000 Trk Lirasnn 9.400 liras iin 1.410 TL, fazlas 20%
53.000 TL’nin 23.000 TL’si iin 4.130 TL fazlas 27%
53.000 TL’den fazlasnn 53.000 TL’si iin 12.230 TL, fazlas 35%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *