Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

SGK Ücretsiz izinleri de takip edecek

SGK Ücretsiz izinleri de takip edecek–Belge tutma ve düzenleme yetki ve görevi işverende

 

SGK Ücretsiz izinleri de takip edecek

Sosyal Güvenlik Kurumu, köprüden geçenden de geçmeyenden de para almak için ücretsiz izne ayrılmış çalışanları da takip edecek ve bir takvim yılında 30 günden çok ücretsiz izin kullananlardan Genel Sağlık Sigortası primi isteyecek, vermeyenlere sağlık yardımı vermeyecek…

1 Ocak 2012 günü başlayan bizim “Seve Seve GSS” dediğimiz Zorunlu Genel Sağlık sigortasında dün, işverenleri tarafından ayda 30 günden az SGK’ya bildirilen, part-time (kısmi süreli iş akdi) çalışanlar, ev hizmetlileri, çağrı üzerine çalışanlardan 30 günden eksik kalan süreleri için GSS primi ödeme ve gelir testine gitme zorunluluğunu açıklamıştık. Bugün de bir yıl içinde 30 günden çok ücretsiz izin kullananları ele alacağız.

***ÜCRETSİZ İZİNLER TAKİPTE
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 67 inci maddesine 611 sayılı Torba Kanun ile ilave edilen aşağıdaki fıkraya göre;
“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı ve 74 üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder.” denilerek 4/A’lı yani SSK’lı olarak çalışan işçilerin ücretsiz izinlerini de takip edecek ve yıl içinde 30 günü aştığı andan itibaren ücretsiz izinde geçen süreler için işçilerden (işverenlerden değil) GSS primi talep edecek, gelir testi isteyecek.

***BÜTÜN ÜCRETSİZ İZİNLER DEĞİL
Fıkra içinde görülen, 4857 sayılı Yasa’nın 56 ve 74 üncü maddeleri gereğince işçilere yıllık izinlerini geçirmek için 4 güne kadar verilen ücretsiz izinler ile doğum yapan kadınların doğumdan sonraki 8 haftalık doğum izni sonrasında alabilecekleri 6 aylık ücretsiz izinler dışında, aldıkları veya işverenlerce verilen ücretsiz izinler takip edilecek. İşverenler veya mali müşavirler çalışanları SGK’ya ücretsiz izin olarak bildirirken kod olarak, 19,20 ve 21 kodunu kullanıyorlar. SGK, sadece 21 kodunu takip edecek ve 21 koduyla bildirilen ücretsiz izin süresi 1 takvim yılı içinde 30 günü aşarsa, işçiye gelir testine git, sonra da ücretsiz izin süreleri için SGK’ya GSS primi öde diyecek.

***KAMU GÖREVLİLERİNE TORPİL VAR
Memurlarda ise durum farklı, kısaca kamu görevlisi diye adlandırabileceğimiz kesim ise kurumlarından bazı hallerde aylıksız izin alabilmektedir. İşte aylıksız izin alan memur prim ödemeden, eş ve çocukları da yine prim ödemeden genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam edecekler.

Belge tutma ve düzenleme yetki ve görevi işverende
Ali Bey, iş hayatında genelde hep çalışanlar mağdur olduğundan, çalışanları uyaran yazı ya da örnekler gündemde oluyor. Oysa ki çalışanlarla ilişkilerde mağduriyet yaşayan birçok işveren var. Özellikle yetersiz donanımlı kasaba muhasebecilerinin mükellefleri oluyor bunlar. Örneğin, işçi kendisi işten çıkıyor, işten atılmış gibi mahkemeye başvuruyor, işveren şahit vs.. gösterdiği halde kararlar durum ne olursa olsun, kara işçi lehine alınıyor ve işveren hak etmediği bir cezayı ödemek durumunda kalıyor (prosedür konusunda bilgisinin az olduğu, ya da muhasebecisinin uyarmadığı durumlarda) Başka bir örnek: İşveren işçisine şahitler önünde tazminat vs. haklarını teslim ediyor. Ancak işçi bir müddet sonra bunları almadığına dair mahkeme açarak ikinci defa aynı tazminatları alıyor. Şahitlik kabul edilmiyor, yalancı şahitlik muamelesi görüyor. Hatta bu boşlukları kullanmayı alışkanlık haline getirerek geçim kapısı olarak kullananlar var. Kendisi ya da başkalarını yönlendirerek, onların tazminatlarından pay alarak vs. Bu bezdirici ceza ve mahkeme ortamları haliyle işverenleri sigortasız eleman çalıştırmaya meylediyor. Dürüst işverenler için de bilgilendirici bir yönerge, bir yazı hazırlayamaz mısınız? İclal BERKSAN

Sayın okurum, siz de haklısınız. İşverenlerden kötü niyetliler olduğu gibi işçilerden de kötü niyetliler olabilir. Sizlere buradan verebileceğim tavsiye her şeyi yazılı yapmanızdır. İşçinin iş için size başvurusundan, çalışma süresince yapılan her türlü işlemlere ve işten çıkarma süreci boyunca yapacağınız her şeyi yazacaksınız. Zira, iş hukukunun genel karekteristiği gereğince işçinin sadece işverenin yasal emir ve talimatlarına uyma yükümlülüğü vardır işverenin ise kayıt ve belge düzenleme, tutma görev ve sorumluluğu vardır. İşçi ağzıyla bir konuyu iddia ettiğinde işveren olarak siz yazılı olarak o iddiayı çürütmezseniz mahkemede işçinin dediği doğru kabul edilir. Mesela, ücretlerinizi banka yoluyla ödeme zorunluluğunuz varsa (10 işçiden çok olanlar da var) siz parayı elden ödeyip imza attırmış olsanız bile ödemeyi almadım diyen işçiye karşı banka kayıtları ile ödeme yaptığınızı kanıtlayamazsanız aynı parayı tekrar ödersiniz. O sebeple her şeyi yazılı yapın ki hata yapmayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *