Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

SGK imam nikâhlıların dul-yetim aylığını kesmez

SGK imam nikâhlıların dul-yetim aylığını kesmez–Alo 170 boşuna paramızı mı alıyor?

SGK imam nikâhlıların dul-yetim aylığını kesmez

 SGK, sadece boşandığı eşi ile aynı çatı altında yaşayan kadınların yetim aylıklarını keser ama nikahsız, imam nikahlı veya eşinden boşandıktan sonra (veya bekar kızlardan) başka erkeklerle yaşayanlarının yetim aylıklarını kesmez, Onlara karışmaz, sadece, boşandığı eşiyle beraber yaşayanlara karışır…

 Ali bey, öncelikle öneri ve fikirlerinizle biz bu ülke insanlarına ışık tuttuğunuz için size müteşekkiriz. Benim bir sorum olacak bu konu ile ilgili bize bir yol gösterirseniz hem bu ülkeye ve hem bize yine bir hizmet etmiş olacaksınız. 28.08.2001 tarihinde elim bir trafik kazası sonucunda ağabeyim A.ihsan DOĞAN’ı kaybettik, bu ölümden 6 ay sonra abimin hanımı olan kadın başka bir adamla evlendi ama gayri resmi o gün bu gündür bu kadın hala gayri resmi bir birliktelik içerisinde ve ağabeyimden kalan bir maaşı var biz bu maaştan ve bizim nüfusumuzdan düşmesini istiyoruz. Bu konu ile ilgili bizim yapabileceğimiz bir şey var mı? Bu konuda bizi aydınlatırsanız çok mutlu olacağım? Yunus Doğan

  Sayın okurum, eski yengenizin vefat etmiş abinizden aldığı dul aylığı konusunda yapabileceğiniz bir işlem yok. Teyzeniz gerek imam nikahı ile gerekse de imama gitmemiş bile olsa beraber yaşadığı erkek ile arasında resmi nikah olmadığı sürece eski kocasından gelen dul aylığını alabilir.  Bu sebeple ne yaparsanız yapın yengenizin aldığı aylığı durduramazsınız.

 ***Eşinden boşanıp nikahsız beraber yaşamak suç değil
Bu arada SGK, yukarda ifade ettiğimiz gibi sadece eşinden boşanıp, ana-babasından yetim aylığı (veya önceki kocasından dul aylığı) almaya başlayan kadınların dul ve yetim aylıklarını kesip bir de savcılıklara dolandırıcılık gibi suç duyurusunda bulunur. Bunun dışında ister bekar ister dul olsun başka erkeklerle yaşayan, hatta onlardan çocukları olan kadınlarla ilgilenmez. Yasak olan şey sadece boşandığı kocasıyla beraber yaşamak.

 “Sosyal Güvenlik Reformu” da denilen ve 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Gelir ve aylık bağlanmayacak haller” başlıklı 56’ncı maddesinin son fıkrasına göre; “…Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir” denildiğinden  dul aylığı alan kadınların aylığı ancak resmi nikah yaparlarsa kesilir. Ana-babalarından yetim aylığı alan kızlar için de sadece eski kocalarıyla beraber yaşamaya devam ediyorsa aylığı kesilir ama başka bir erkekle aynı evde yaşasa da aylığı kesilmez.

 Alo 170 boşuna paramızı mı alıyor

 28.08.2012 tarihli yazınızda acil ile ilgi bilgi vermiştiniz ve tıbbi müdahale uygulanan vakalar acil olup herhangi bir ücret ödenmez bilgisi paylaşmıştınız, bununla ilgili bayramın 3.günü oğlum düştü saat 22.30 civarları ve onu özel bir hastaneye götürdük, dikiş atıldı ve babasının SGK’sına ilave olarak 100 lira alındı. Bunu alo170 hattına bildirdim fakat onlar bunun normal olduğunu hayati tehlike teşkil etmeyen vakaların acil sayılmayacağı bilgisini verdi. Şeyda Erbil

 
 

Halkımızın SGK ve Çalışma Bakanlığı adına şikayetlerini dinleyip, çözüm yolları üretmesi için milyonlarca para ödediğimiz Müşteri İletişim merkezleri, hem görevlerini yapmayıp, hem de paramızı alıyorlar sanırım. Alo 170 için Çalışma Bakanlığı çoookkkk büyük bir cep telefonu şirketi ile çalışıyor yani cep telefonu şirketini SGK’dan (Çalışma Bakanlığı’ndan) parayı alıyor. Halkın dertlerini dinleyip, resmi makamlara iletip çözüm getirmek yerine bakın yukardaki gibi işi savsaklıyor. Şeyda hanım siz de bu sefere hem alo 184’ü arayın hem de yazılı dilekçe ile durumu hem SGK’ya hem de Sağlık Bakanlığına bildirin.

ALİ TEZEL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *