Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Kıdemde geçmiş haklar için iki tercih var

Yandaş medya halka kötü olan kıdem tazminatı fonunu yedirmek için başlık atmış “Çifte Kıdem Tazminatı” geliyormuş. Sanki şu an yok olan bir şey yeni geliyormuş gibi aktarıyorlar ve buna da milletin inanmasını bekliyorlar…

Ali bey, dün bir gazete çifte kıdem tazminatı geliyor dediler şu an böyle bir şey yok mu? Ben şimdi 2 veya daha çok işyerinde çalışsam her birinden ayrı ayrı kıdem tazminatı alamıyor muyum? Yeni bir şey mi bu? Ahmet Balon

 Sayın okurum, yandaş medyanın gazetesinden bahsediyorsunuz. Sanki şu an yokmuş da yeni geliyormuş gibi haberleştirmişler. Bunu cahilliklerinden yapıyorlarsa okuyup buradan öğrenebilirler ama cehaletten değil gibime geliyor.

Gazetenin haberine ben de baktım diyorlar ki “Taslakta, çift işte çalışanlara da çifte kıdem tazminatı verilmesi öngörüldü. Buna göre, çifte kıdem tazminat hakkı daha çok birden fazla işte çalışanlara yarayacak. Örneğin gündüz bir işte gece veya haftasonu bir başka işte çalışan kişiler, işverenle birden fazla kıdem tazminatı sözleşmesi yapabilecek.”

Bu zaten var. Yasalarımıza göre işverenle yapılan hizmet sözleşmesi yasaklamışsa işçi birden çok işyerinde çalışabilir. Yani birkaç saat bir işyerinde birkaç saat başka bir işyerinde çalışabilir ve her ay ücretlerini alabileceği gibi 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesindeki şartlar oluşmuşsa her çalıştığı işyerinden ayrı ayır kıdem tazminatı alabilir.

EV ALMAK İÇİN VERGİSİNİ ÖDEYEREK KENDİ PARANIZI ALACAKSINIZ

 TBMM’nin tatile girdiği anda yasalaşması mümkün olmayan ve benim de şiddetle karşı çıktığım “Kıdem Tazminatı Fonu” yasa tasarısı haberleri özellikle yandaş medyada uçmaya başladı hem de ne müjdeler. Kıdem ile ev alınabilecek vs vs. En baştan belirtelim kıdem tazminatı ile eskiden ev alınabilirdi şimdiki kıdem tazminatı rakamları ile ev değil araba bile almak çok zor. Üstelik yeni açıkladıkları daha doğrusu yandaş medyaya sızdırdıkları haberlere göre;

“…ev almak için kıdem tazminatı fonunda toplanan tazminatlarının yarısını süreyi beklemeden çekebilecek. Örneğin, kıdem tazminatı hesabında 30 bin liralık birikimi bulunan işçi, ev alırken bunun 15 bin lirasını fondan çekebilecek. Söz konusu tutar, çalışanların konut kredilerinde istenen yüzde 25’lik özkaynak şartının yerine getirilmesi için kullanılacak. Böylece, çalışanların ev almak için ’emekli’ olmayı beklemelerine gerek kalmayacak.”

 Ancak haberin devamında vergiden hiç bahsetmiyorlar. Yeni açıkladıkları ve halkın yemesini bekledikleri tasarı ile işverenin Bireysel Emeklilik şirketlerine her ay ödeyeceği yüzde 4’lük rakamlar birikecek ve ayrıca işçinin seçeceği (döviz-faiz,altın,hisse senedi vs) fonlarda değerlenecek. İşçi kendi parasını ev almak için kullanmak isterse biriken paranın yarısını alabilecek ama kendi parasının yarısını ev almak için çekerken bir de yüzde 15 ile 35 oranında vergi ödeyecek.

Biliyorsunuz şimdiki uygulamada işçinin nerede olursa olsun ilk işe başlamasının üzerinden 15 yıl geçmişse ve bu 15 yıl içinde en az 3600 günü varsa işverendeki tüm parasını hem de vergisiz alabiliyor.

EV ALMAYANA 15 YILDA PARA ALABİLECEK

Öte yandan bu köşeden defalarca okudunuz, yeni getirilmek istenen fondan para alabilmek için;

1-Ölmek,

2-Emekli olmak,

3-Fonda en az 10 yıl prim ödemiş olmak şartı vardı.

Yeni tasarı son şıkkı yani 10 yıl fonda kalırsa para veririz kısmi yeni tasarı ile 15 yıla çıkarıyorlar.

 SSK ve Bağ-Kur emeklilerine temmuzda sadece yüzde 1,95 zam verdiler

 SSK ve Bağ-Kur emeklilerine temmuz 2012 de sadece yüzde 1,95 oranında zam yapıldı, hepsi o kadar bozdurup bozdurup harcayın. Evet biliyorum bu zam yetmez ama evet. Bu arada duyumlarıma göre fazla para verip emekliler kötü alışkanlıklar edinmesinler diyorlarmış.

 Kıdemde geçmiş haklar için iki tercih var

Ali bey, geçmiş haklarımız ne olacak? Fona mı geçecek yoksa yanacak mı? İsmail Demir

Sayın okurum, mevcut tasarı henüz TBMM’den geçmedi ve geçmesini de istemem. Umarım sizlerin tepkileri ile Hükümet geri adıma atar ve kıdem tazminatı hakkınızı elinizden almaz. Ancak, mevcut tasarı geçmiş haklarınız için iki seçenek sunuyor. Birincisi; geçmiş geçmiştir, fon da fon durumu. Mesela (umarım olmaz) yasa 1.1.2013 günü yürürlüğe girerse 31.12.2012 gününe kadar işverende bulunan haklarımızı mevcut kanunlara yani, “.. çalışanların kıdem tazminatlarına ilişkin hususlarda mülga 25/8/1971 tarih ve 1475 sayılı İş Kanunun 14′üncü maddesi, 854 sayılı Kanunun 20′nci maddesi veya 5953 sayılı Kanunun 6′ncı maddesi hükümleri geçerlidir.” denecek.

İkinci tercihe göre ise geçmiş haklarımızı da fona devretmek olayı da işveren ile sizin sözleşme yapmanıza bağlı. Mesela, işverende alacağınız kıdem tazminatı tutarı 20 bin lira ise işverenle pazarlık yapıp bu paranın ne kadarının fona işverence ödeneceğine karar vereceksiniz. İşveren 20 bin yerine 5-10 bin veririm derse de siz işçi olarak pek bir şey diyemezsiniz.                                         ALİ TEZEL

12.07.2012  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *