Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İşten çıkarıldım ne yapmam lazım?

İşten çıkarıldım nereye başvurmalıyım ne yapmam gerekiyor ne yapmalıyım?

1) Panik yapmayın: Sakin olun. Heyecanlanmanıza neden olacak duygulardan uzaklaşmaya çalışın. Bu süreci ne kadar sakin geçirirseniz krizi o kadar rahat atlatır, önünüzü daha iyi görür ve bu dönemi kolay geçirirsiniz.

2) Düşüncesiz ve aceleci davranmayın: Kızgın olabilirsiniz. Haklısınız da. Fakat ne demişler, öfkeyle kalkan zararla oturur. Bir anlık kızgınlıkla iş arkadaşlarınıza ve müşterilerinize, birlikte çalıştığınız kişilere e-posta gönderip işten kovulduğunuzu ve bunun tamamen şirketle ilgili bir mesele olduğunu anlatmayın. Bu dönemde saygınlığınızı, itibarınızı her zamankinden daha çok korumalısınız. Haklı olsanız bile çirkinleşmeden, haksız duruma düşmeden şirketle ilişkinizi bitirin.

 
 

3) Kıdem tazminatı için hemen imza atmayın: Birçok şirket kovduğu çalışanlarına rutin bir kıdem tazminatı ödemesi yapar. Büyük ihtimalle size de böyle bir teklifle gelecekler. Fakat imzalamak için aceleci olmayın. Mümkünse anlaşmayı bir avukatla inceleyin. Daha yüksek bir ödeme alma şansınız bile olabilir.

 
 

4) Eski işverenlerinizle iletişime geçin: Bir işyerinden ayrılırken köprüleri yakmayın tavsiyesi bu durum için geçerli. İyi ayrıldığınız, “sana kapımız her zaman açık” mesajı vermiş eski işyerinize dönebilirsiniz. Patronunuzu arayıp son durumunuzu haber verebilir, açık bir pozisyon varsa bu iş için görüşebilirsiniz.

 
 

5) Hesaplarınızı gözden geçirin: En kötü durumu düşünelim. İşiniz yok ve bir süre para kazanamayacaksınız. Kenarda birikmişiniz yoksa elinizdekini iyi değerlendirmeye bakın. Gereksiz harcamalardan en çok böyle dönemlerde kaçınmalısınız. Lükslerinizi kısın.

 
 

6) İşsizlik maaşına başvurun: Akmasa da damlasın. Acil durumlar için lazım olabilir.

 
 

7) Sağlığa dikkat: Uzun zamandır ertelediğiniz doktor randevularınız varsa hemen yapın. Muhtemelen şirketinizin size sunduğu sağlık sigortası birkaç hafta daha devam edecektir. Sigorta halen devam ediyorken sağlıkla ilgili sorunlarınızı halledin.

8) İletişime geçin: Önceki işyerinizden müşterilerinizle, tedarikçilerinizle iletişime geçin. Daha önce birlikte iş yaptığınız için belki az belki çok işlerinin nasıl yürüdüğünü biliyorsunuz, bu da kendinizi daha kolay adapte etmenizi sağlayabilir. Kapılarını çalmakta fayda var.

 
 

9) Olup bitene dışarıdan bakın: Olayın üzerinden birkaç gün geçsin, soğusun, neler olup bittiğine sakin kafayla bir de dışarıdan objektif bir gözle bakmaya çalışın. Utanmadan, kendinizi savunmadan yaptıklarınıza şöyle bir bakın. Patronunuzun neden böyle davrandığını düşünün. Sizden kaynaklı bir sorun nedeniyle işle ilişkiniz kesilmişse belki bu bakış açısı size nerede hata yaptığınızı gösterir, bu da sonraki işleriniz için size yol gösterir.

10) Yalnız değilsiniz: Unutmayın, işten ilk kovulan siz değilsiniz, sonuncu da olmayacaksınız. Birçok kişi bu dönemi atlatıp daha başarılı bir çalışma hayatına geçiş yaptı. Siz neden onlardan biri olmayasınız?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *