Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Bir Tek Bana Servis İmkanı Sağlamıyorlar

Sorunuz:

Özel bi şirkette operatör olarak çalışmaktayım üretim mühendisi tarafından gündüz vardiyasında iken mesaiye kalmam söylendi bende rahatsız olduğumu belimin ağırdığını söyledim ve umursamadılar ben de 18.00 da kartımı basıp gittim ertesi gün işe geldiğim de iş başı kartımı bastırmadılar bi üst amirin benimle konuşacağını söylediler olumsuz şekilde konuştu benimle bende 5 yılın karşılığı olarak belim ağırdı diye 2 saat mesaiye kalmadım için kapının ö nüne koyulmak değil dedim o da bana yıllık mesai kağıdını imzalamasaydın dedi sonra yıllık mesai kağıdını bende imzalamadım ve daha sonra beni odasına cağırıp bağırıp çağırdı ve masaya vurarak beni bundan sonra bak ben sana neler yapcam gibi laflar etti bende sustum ve o günden beri gece vardiyasına gittiğim de sabah 6.00 da paydos ediyorum herhangi bi servis imkanı sağlamıyolar diğer calışanlara her mesai bitimin de yol imkanı sağlıyorlar bana kendi imkanlarımla gideceğimi söylüyolar bununla ilgili ne yapabilirim.

Cevabımız:

Fazla mesailerde olağanüstü bir durum veya işin gerekliliğinden bir durum söz konusu değilse; işçinin onayı aranmaktadır. Fazla mesaiye onay veren işçi iş görme borcunu yerini getirmekle yükümlüdür. Eğer ki bir rahatsızlığınız varsa iş görme borcunuzu yerine getirmemek için bir rapor almanızı öneririm. Ya da bu çalışmaya katılaşacağınızla ilgili işvereninizden onay almanız gerekmektedir.
Ancak bahsettiğiniz durumda siz fazla mesaiye katılmadığınız için size ayrımcılık yapılamaz. Böyle yapılabilmesi için servis imkanının hangi objektif kriterlere göre sağlandığını incelemenizi öneririm. Eğer ki objektif kriterlere dayanmıyorsa servis imkanı, yani aynı pozisyonda çalışan aynı nitelikteki işçilerin tamamına servis imkanı sağlanıyor ve sadece size ayrımcılık yapılarak servis imkanı sağlanmıyorsa iş sözleşmenizi haklı sebeple sona erdirebilir kıdem tazminatınızı alarak işten istifa edebilirsiniz. Bunun için öncelikle bir noter kanalıyla bu hakkınızı yazılı olarak talep etmenizi öneririm. İhtarnamenize rağmen işveren size yine ayrımcılık yapmaya devam ederse iş sözleşmenizi o zaman feshetmek daha sağlıklı olucaktır. Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunun 5.maddesine göre işverenin aykırı davranmasından dolayı size 3 aylık ücretiniz tutarında tazminat ödemek durumunda kalabilir.

Kaynak:ishukukum.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *