Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Aktivasyon çilesi bitti, sağlığa erişim kolaylaşıyor

Aktivasyon ilesi bitti, sala eriim kolaylayor

5510 sayl kanuna gre genel salk sigortals saylan kimseler ile bakmakla ykml olduu kiilerin tabi olduu kapsam trlerine gre farkl programlar zerinden aktivasyon ilemleri yaplmaktayd.

Bu ilemlerde kullanlan aktivasyon veri tabanlar SGK tarafndan Salk Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) programnda birletirildi ve tm salk aktivasyon provizyon ilemlerinin tek bir program zerinden otomatik olarak yrtlmesi salanarak Trkiye genelinde uygulamaya ald. Bundan byle kurumla anlamal salk hizmet sunucular ile eczane ve optik iletmelerince provizyon sorgulamas SPAS zerinden kapsam tr seilmeden yaplabilecek. Bylece hem hastalar eczane eczane, kurum kurum gezmekten kurtulmu olacak. Hem de devlete kar yaplan birok yolsuzlua frsat verilmeyecek. Genel salk sigortallar ve bakmakla sorumlu olduklar kimseler ile zel veya resmi kurulularda alan personeller mstehaklk bilgilerini SGK’nn internet sayfasndan sorgulayabilecek. crear pagina web . SPAS programnda yeni doan ocuklarn, ie girenlerin, emekli ayl balananlarn bilgileri nfus ve kurumun tescil, hizmet, tahsis, deme kaytlarndan kontrol edilerek salk hizmetinden faydalanma hakk otomatik olarak oluturulabiliyor. Evlenenlerin, boananlarn, iten kanlarn, sigorta kapsam deienlerin salk hak sahiplikleri ise yeni durumlarna gre deitiriliyor. ten kanlarn, emekli ayl durdurulanlarn, lenlerin salk hak sahiplikleri SPAS tarafndan otomatik olarak sonlandrlacak.

Btn bunlarn gerekletirilmesi ve programa dhil olmak iin kurum nitelerine giderek ilem yaptrmak gerekmiyor. Sigortallar ve hak sahipleri kurum internet sayfasnda, yer alan mstehaklk ekranndan salk yardmlarna mstahak olup olmadklarn kontrol ederek mstehakl grlenler dorudan salk hizmet sunucularna bavurabilecek. Yalnzca mstehakl grlmeyenlerin kurum nitelerine bavurmas gerekecek. 18 yandan byk rencilerin, malul ocuklarn ve bakmakla ykml olunan anne, babalarn ve dier kiilerin bavurmas gerekecek.

Hasta, tedavi faturasn grebilecek

SGK tarafndan bu ylbandan itibaren geerli olacak “2012 Yl Sosyal Gvenlik Kurumu zel Salk Hizmeti Sunucularndan Salk Hizmeti Satn Alm Szlemesi” yaymland. Szlemede en dikkat ekici hususlardan birisi ilave cretle ilgili. Ayrca Sosyal Gvenlik Kurumu Salk Uygulama Teblii’nde (SUT) de buna ilikin dzenlemeler yapld. SGK ile szlemesi bulunan vakf niversiteleri ile zel salk kurum ve kurulular; SUT ve eklerinde yer alan salk hizmetleri ilem bedellerinin tamam zerinden cret alacak. Alnacak tutarn kurumca belirlenen oran gememesi gerekiyor. Salk hizmeti sunucusu, sunduu salk hizmetleri ncesinde, alaca ilave crete ilikin olarak hasta veya hasta yaknnn yazl onayn alr. Bu yazl onay alnmadan, ilemler sonrasnda herhangi bir gereke ileri srerek ilave cret talebinde bulunamaz.

Hastann acil haller nedeniyle salk hizmeti sunucusuna bavurmas ve acil halin sona ermesi halinde, acil halin sona erdiine ve mteakip ilemlerin ilave crete tabi olduuna ilikin hastaya/hasta yaknna SUT eki “Acil Halin Sona Ermesine likin Taahhtname” kullanlarak, yazl ve imza karl bilgi verilmesi zorunludur. Kurumla szlemesi bulunan vakf niversiteleri ile zel salk kurum ve kurulular, ayn bavuru numaras altnda hastaya yaplan ilem bedellerinin toplam 100 TL’yi ayorsa, bu hizmetleri ve varsa ilave cret tutarn gsterir, ekli kurumca belirlenecek bir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en ge hastann taburcu olduu tarihte, dier tedavilerde ise ilemin yapld tarihte hastaya vermek zorunda. Ancak hastann istemesi halinde tutar snrna bakmadan sunulan tm ilemleri ayrntl olarak gsteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorunda. Sz konusu bilgiler ayn sreler ierisinde elektronik ortamda da salanabilir.

Acil servislerde verilen ve Salk Uygulama Teblii eki EK-8 listesinde yer alan 520.021 kodlu “Yeil alan muayenesi” ad altnda kuruma fatura edilebilen salk hizmetleri hari olmak zere, acil haller nedeniyle sunulan salk hizmetleri, youn bakm hizmetleri, yank tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yenidoana verilen salk hizmetleri, organ, doku ve kk hcre nakilleri, doumsal anomaliler iin yaplan cerrahi ilemlere ynelik salk hizmetleri, diyaliz tedavileri, kardiyovaskler cerrahi ilemleri iin herhangi bir ilave cret alnamaz. Szlemeli salk kurumlar, asgari banyo, TV ve telefon bulunan; 2 yatakl odalarda sunduklar otelcilik hizmetleri iin “standart yatak tarifesi” ilem bedelinin bir buuk, tek yatakl odalarda ise katn gememek zere kiilerden ilave cret alabilir. Gnbirlik tedavi kapsamndaki ilemler srasnda verilen otelcilik hizmeti iin ise en fazla “gndz yatak tarifesi” ilem bedelinin 3 katna kadar ilave cret alnabilir. lave cret alnmayacak salk hizmetlerini ve alnacak ilave cret orann gsterir bir levhann hasta tarafndan grlebilecek ekilde ilave cretin tahsil edildii yerlere aslmas gerekecek.

Ahmet Yavuz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *