Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İşçilerin işten ayrılışlarında, önceki yıllara ait kullanılmamış yıllık ücretli izin paralarını kendilerine öderken, izin süresine rastlayan pazar günlerinin ücretlerini de ödeyecek miyiz?

İşçilerin işten ayrılışlarında, önceki yıllara ait kullanılmamış yıllık ücretli izin paralarını kendilerine öderken, izin süresine rastlayan pazar günlerinin ücretlerini de ödeyecek miyiz?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesinde yıllık ücretli izin süreleri, 56. maddesinde yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günlerinin izin süresinden sayılmayacağı, 57. maddesinde ise yıllık izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ayrıca ödeneceği belirtilmiştir. Aynı Kanunun 59. maddesinde de, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin süresine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği ve bu ücrete ilişkin zamanaşımının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlayacağına dair hükümlere yer verilmiştir. Borçlar Kanunu ve konu ile ilgili Yargıtay Kararlarına göre, kıdem tazminatı dışındaki işçi alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır. İş Kanununun 32.  maddesinde de ücret alacaklarında zamanaşımı süresinin beş yıl olduğu ifade edilmiştir.
Yukarıda da ifade edildiği gibi, İş Kanunu’nda belirtilen izin süreleri iş günü olarak tespit edilmiş olup, işçi yıllık iznini kullanırken izin süresine rastlayan tatil günlerinin ücretleri de kendisine ödenmektedir. Ancak, kullanılmayan yıllık izin ücretleri iş akdinin feshinde işçiye ödenirken hafta tatili günlerine ait ücretlerin de ödenip ödenmeyeceğine dair kanunda açık bir hüküm yoktur. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 23.10.2003 tarihli bir kararına göre, hizmet akdi sona erdikten sonra hafta tatillerinin yıllık izin süresine eklenmesi mümkün değildir. İşçi bu hafta tatillerini çalışırken kullanıp ücretini almış bulunmaktadır. Bu karara göre, yıllık izin süresinin hafta tatilleri eklenmeden hesaplanması gerekir. Yargıtayın bu kararına rağmen, yıllık izin ücretleri ödenirken hafta tatili ücretlerinin de ödeneceğine dair bir hükmün ferdi iş sözleşmelerine veya toplu iş sözleşmelerine konulmasında veya  işyerlerinde böyle bir uygulamanın olmasında kanuna aykırılık olmayacaktır.

One Comment

  1. I can describe this material in one word: Incredible! I am highly impressed with this information and how it’s written. Keep up the good work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *