Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

GERÇEK KİŞİLERİN 2010 YILINDA ELDE ETTİĞİ GELİRLERDE VERGİLEME

 

GEREK KLERN 2010 YILINDA ELDE ETTGELRLERDE VERGLEME

Fethi AYGN(Eskiehir Vergi Dairesi Bakan)

I. Giri

Beyan esasnda, mkellefin vergiye tabi ilemlerini bizzat kendisinin bildirmesi esas olup aksine bir hkm bulunmadka mkellefin kendi beyan esas alnmaktadr. Gelirin toplanmas, mkellefin eitli gelir unsurlarndan bir takvim yl iinde elde ettii kazan ve iratlar iin beyanname vermeleri ve bu gelir unsurlarn yllk beyannamede birletirmeleri (toplamalar) anlamna gelmektedir. 193 sayl Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) birinci maddesinde gelir; “bir gerek kiinin bir takvim yl iinde elde ettii kazan ve iratlarn safi tutardr.” eklinde tanmlanmtr. Ayn Kanun’un ikinci maddesinde ise hangi kazan ve iratlarn gelir sayld belirtilmitir. Anlan Kanun’un 2. maddesine gre; ticari kazanlar, zirai kazanlar, cretler, serbest meslek kazanlar, gayrimenkul sermaye iratlar, menkul sermaye iratlar ve dier kazan ve iratlar gelirin kapsamna giren kazan ve iratlardr. Bu kazan ve iratlar dndaki kazan ve iratlar, GVK uygulamas bakmndan gelir saylmaz ve vergiye tabi tutulmaz. Bir takvim yl iin de elde edilen kazan ve iratlarn yllk beyannamede toplanmas ve beyan temel prensiptir. GVK’nn 85. maddesi gelirin toplanmas ve beyanna ve 86. maddesi ise gelirlerin toplanmad ve beyan edilmedii hususundaki dzenlemeleri iermektedir.

II.Yllk Beyanname ile Beyan Edilmesi Gereken Kazan ve ratlar

Gelir Vergisi Kanununun 85. maddesi ile mkelleflerin, ikinci maddede yazl kaynaklardan bir takvim yl iinde elde ettikleri kazan ve iratlar iin Gelir Vergisi Kanunu’nda aksine hkm olmadka yllk beyanname verecekleri, anlan Kanuna gre beyan gereken gelirlerin yllk beyannamede toplanmas zorunlu olup, tacirlerle iftiler ve serbest meslek erbab ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden kazan temin etmemi olsalar bile, yllk beyanname verecekleri ve bu hkmn irketlerin faaliyet ve tasfiye dnemlerine amil olmak zere kollektif irket ortaklar ile komanditeler hakknda da uygulanaca, ayrca yabanc memleketlerde elde edilen kazan ve iratlarn mkellefin bunlar Trkiye’de hesaplarna intikal ettirdii ylda veya bu kazan ve iratlarn Trkiye’de hesaplara intikal ettirilmemesinin mkellefin iradesi dndaki sebeplerden ileri geldiinin tevsik olunan hallerde, mkellefin bunlara tasarruf edebildii ylda elde edilmi saylaca belirtilerek gelirlerin toplanaca ve beyan edilecei hkm altna alnm bulunmaktadr.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 85. maddesi ile gerek kiiler bir takvim yl iinde anlan maddede saylan kazan ve iratlar iin yllk beyanname vermeye ve bu kazan ve iratlar yllk beyannamede toplamak zorundadrlar.

A- Gelirin Toplanmasnda ve Beyannda Aile Bireylerinin Durumu

Gelir Vergisi Kanunu’nun “Aile Reisi Beyan” balkl 93. maddesi 4369 sayl Kanunla 29.07.1998 tarihi itibari ile yrrlkten kaldrlmtr. Bu nedenle, 1998 ylndan itibaren, gelir elde eden aile bireylerinin durumu ayr ayr deerlendirilerek ve yllk beyanname ile beyan edilmesi gereken herhangi bir gelirin varl halinde beyanname, geliri elde eden aile bireyi adna dzenlenerek imzalanp beyan edilmesi gerekir.

B- Beyanname Verecek Kiinin Kk veya Kstl Olmas Durumu

Beyanname vermek zorunda olan kiinin kk veya kstl olmas ya da mmeyyiz olmamas hallerinde beyanname yine geliri elde edenler adna dzenlenmekle birlikte bu kiiler veli, vasi veya bu kiileri temsile yetkili kayym tarafndan imzalanacak ve hangi sfatla imzaland beyannamede belirtilecektir.

III.Gelirlerin Toplanmad ve Beyan Edilmedii Haller

Gelir Vergisi Kanununun 86. maddesi ile; tam mkellefiyette; gerek usulde vergilendirilmeyen zirai kazanlarn, Gelir Vergisi Kanununun 75. maddesinin (15) numaral bendinde yazl menkul sermaye iratlar, kazan ve iratlarn istisna hadleri iinde kalan ksmnn, tek iverenden alnm ve tevkif suretiyle vergilendirilmi cretlerin (birden fazla iverenden cret almakla beraber birden sonraki iverenden aldklar cretlerinin toplam, 103’nc maddede yazl tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar (22.000 TL) amayan mkelleflerin, tamam tevkif suretiyle vergilendirilmi cretleri dahil), vergiye tabi gelir toplamnn [(a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hari] 103. maddede yazl tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar amamas kouluyla, Trkiye’de tevkifata tabi tutulmu olan; birden fazla iverenden elde edilen cretlerin, menkul sermaye iratlarnn ve gayrimenkul sermaye iratlarnn ve bir takvim yl iinde elde edilen ve toplam 1.090 TL’n amayan, tevkifata ve istisna uygulamasna konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlar iin yllk beyanname verilmeyecei, dier gelirler iin beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmeyecei hkm altna alnm bulunmaktadr.

Yine Gelir Vergisi Kanunu’nun 86. maddesi ile dar mkellefiyette, tamam Trkiye’de tevkif suretiyle vergilendirilmi olan cretler, serbest meslek kazanlar, menkul ve gayrimenkul sermaye iratlar ile dier kazan ve iratlarn beyan edilmeyecei belirtilmitir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 86. maddesinde saylan kazan ve iratlar iin hibir ekilde beyanname verilmeyecek, ticari, zirai ve mesleki kazanlar nedeni ile zorunlu olarak verilmesi gereken yllk beyannamelere, bu kazan ve iratlar dahil edilmeyecektir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 85. ve 86. maddeleri ile yaplan dzenlemelerden hareketle gelirlerin toplanp ve beyan edildii haller ile gelirlerin toplanmad ve beyan edilmedii durumlara aada detayl olarak yer verilmitir.

IV.Gelir Vergisi Tarifesi

6009 sayl Kanunun 3’nc maddesiyle deiik GVK’nn 103. maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alnan tarife, 01.01.2010 tarihinden geerli olmak zere 2010 takvim yl gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alnmak zere aadaki ekilde belirlenmitir.

Mkelleflerin, yllk gelir vergisi beyannamesi ile beyan edecekleri 2010 yl kazan ve iratlar zerinden;

|———————————————————|——-||8.800 TL’ye kadar | % 15 ||———————————————————|——-||22.000 TL’nin 8.800 TL’si iin 1.320 TL, fazlas | % 20 ||———————————————————|——-||50.000 TL’nin 22.000 TL’si iin 3.960 TL, | ||(cret gelirlerinde 76.200 TL’si iin 3.960 TL), fazlas | % 27 ||———————————————————|——-||50.000 TL’den fazlasnn 50.000 TL’si iin 11.520 TL, | ||(cret gelirlerinde 76.200 TL’den fazlasnn 76.200 TL’si| ||iin 18.594 TL), fazlas |% 35 ||———————————————————|——-|

Orannda gelir vergisi hesaplanacaktr.

V.Yllk Beyanname ile Beyan Edilecek ve Edilmeyecek Gelirler

Gelir Vergisi Kanunu’nun yukarda yer alan 85 ve 86. madde hkmleri erevesinde gelir unsurlar itibariyle tam ve dar mkellefiyet esasnda beyan edilecek kazan ve iratlar iin yllk beyanname verilecek ve verilmeyecek durumlara aada yer verilmitir.

A- Ticari, Zirai ve Mesleki Kazanlar

1) Tam Mkellefiyette Durum:

Basit usulde vergilendirilen ticari kazanlar ile gerek usulde vergilendirilen ticari ve zirai kazanlar ile serbest meslek kazanlarnn tutar ne olursa olsun (zarar edilmi olsa bile) yllk beyanname ile beyan edilmeleri zorunludur. Ayrca tasfiye halinde bulunanlar da dahil olmak zere kollektif irket ortaklar ile komandit irketlerin komandite ortaklarnn kazanlar iin de tutar ne olursa olsun yllk beyanname verilecektir.

rnek:

Bay (A)’in Ankara’da market iletmeciliinden dolay 2010 ylnda elde ettii ticari kazanc 25 bin TL’dir. Ayrca ayn mkellefin 10 bin TL tutarnda mesken kira geliri bulunmaktadr.

– Ticari Kazan : 25.000 TL

– Gayrimenkul Sermaye rad (Mesken) : 10.000 TL

– Gtr Gider (10.000 x % 25 =) : – 2.500TL

– Safi Kira Geliri : 7.500 TL

– Toplam Gelir (Matrah) (25.000 + 7.500 =): 32.500 TL

– Hesaplanan Vergi : 6.795 TL

Bu mkellef ticari kazanc nedeni ile beyanname vermek zorundadr. Mkellefin ticari kazancn ve mesken kira gelirini beyannamede toplamas gerekmektedir. Ayrca, mkellefin ticari kazanc bulunduundan Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. maddesi uyarnca 2.600 TL’lik istisnadan yararlanmas mmkn deildir.

2) Dar Mkellefiyette Durum:

Dar mkellef gerek kiiler ticari kazanlar ve gerek usulde tespit edilen zirai kazanlar ile tevkif yoluyla vergilendirilmemi serbest meslek kazanlar iin yllk beyanname vermek zorundadr. Tevkif yoluyla vergilendirilmi serbest meslek kazanlar iin yllk beyanname verilmeyecektir.

B- cretler

1) Tam Mkellefiyette Durum:

Tam mkellef gerek kiiler tevkif yoluyla vergilendirilmi, tek iverenden alnan cretleri iin yllk gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir. Birden fazla iverenden cret geliri elde edilmesi durumunda, birden sonraki iverenden alnan cretlerin toplamnn gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutar (2010 yl gelirleri iin 22.000 TL’n) amas halinde birinci iverenden alnan da dahil olmak zere cret gelirlerinin tamam beyan edilecektir.

Birden fazla iverenden cret alnmas halinde, birinci iverenden alnan cretin hangisi olaca serbeste belirlenebilecektir.

Tevkifata tabi tutulmam cret gelirleri (Gelir Vergisi Kanununun 64. maddesinde yer alan dier cretler hari) iin tutar ne olursa olsun yllk beyanname verilecektir.

rnek:

Bay (B) 2010 ylnda ayr iverenden cret geliri elde etmekte olup, cretlerin tamam tevkif yoluyla vergilendirilmi bulunmaktadr.

Alnan cretler

Birinci verenden: 32.000 TL

kinci verenden: 20.000 TL

nc verenden: 15.000 TL

Birinci iverenden alnan cret toplama dahil edilmeyecek olup, 2. ve 3. iverenden alnan cretler toplam (20.000 +15.000 =) 35.000 TL, 22.000 TL’lik beyan snrn at iin (32.000 + 20.000 +15.000 =) 67.000 TL’lik cret gelirinin tamam beyan edilecektir.

2) Dar Mkellefiyette Durum:

Dar mkellef gerek kiiler, tevkif suretiyle vergilendirilmi cret gelirleri iin beyanname vermeyeceklerdir. Bu uygulamada, cret tutarnn ve iveren saysnn bir nemi bulunmamaktadr.

C- Gayrimenkul Sermaye ratlar

1) Tam mkellefiyette Durum:

Tam mkellef gerek kiiler, vergi tevkifatna tabi tutulmu gayrimenkul sermaye iratlar iin beyan snrn (2010 yl gelirleri iin 22.000 TL) amalar halinde beyanname vereceklerdir.

Tevkif yoluyla vergilendirilmemi konut kira geliri ile ilgili olarak 2010 yl iin istisna tutar olan 2.600 TL’nin almas halinde beyanname verilecektir.

Bir takvim yl iinde elde edilen ve toplam 2010 yl beyan snr olan 1.090 TL’n amayan, tevkifat ve istisna uygulamasna konu olmayan gayrimenkul sermaye iratlar iin yllk beyanname verilmeyecektir.

Konut kira geliri ile vergi tevkifatna tabi tutulmu gayrimenkul sermaye iradnn birlikte elde edilmesi halinde, 22.000 TL’lik haddin hesabnda; konut kira geliri iin istisna tutar dldkten sonra kalan tutar ile tevkifata tabi tutulmu gayrimenkul sermaye iradnn brt tutarnn toplam dikkate alnacaktr.

Gayrimenkul sermaye iradnda safi iradn saptanmas iin, kira gelirlerinden indirilecek giderler konusunda seilebilecek iki yntem vardr:

a- Gerek Gider Yntemi,

b- Gtr Gider Yntemi.

Gtr veya gerek gider ynteminin seimi, tanmaz mallarn tm iin yaplr. Quid Pro Quo Selling . Bunlardan bir ksm iin gerek gider, dier ksm iin gtr gider yntemi seilemez.

rnek:

Bay (C), dairesini konut olarak kiraya vermesi sonucu 2010 ylnda 18.000 TL, ayrca iyeri olarak kiraya verdii daireden ise 24.000 TL brt kira geliri elde etmitir. yeri iin denen kira bedelleri zerinden 4.800 TL gelir vergisi tevkifat yaplmtr. Beyana tabi baka geliri olmayan mkellef, gtr gider yntemini semitir.

Mesken kiras gelirinin istisna haddini aan ksm ile tevkifata tabi tutulan iyeri kirasnn toplam [(18.000-2.600 ) + 24.000=] 39.400 TL beyan snr 22.000 TL’yi atndan, Bay (C) tarafndan mesken ve iyeri kira gelirleri birlikte beyan edilecek olup, buna ilikin gelir vergisi aadaki gibi hesaplanacaktr.

– Gayrisafi rat Toplam 42.000 TL

– Vergiden stisna Tutar 2.600 TL

– Kalan (42.000-2.600) 39.400 TL

– Gtr Gider (39.400 x % 25) 9.850 TL

– Vergiye Tabi Gelir (Matrah) (39.400-9.850) 29.550 TL

– Hesaplanan Gelir Vergisi 5.998,50 TL- Kesinti Yoluyla denen Gelir Vergisi 4.800 TL

– denmesi gereken gelir vergisi 1.198,50 TL

Mkellef Bay (C) 2010 ylnda elde edilen mesken ve iyeri kira gelirlerine ilikin yllk gelir vergisi beyannamesi zerinde hesaplanan gelir vergisinden, iyeri kira gelirlerinden tevkif edilen 4.800 TL gelir vergisi mahsup edilecek, mahsup sonrasnda denmesi gereken gelir vergisi ise 1.198,50 TL’dir.

2) Dar mkellefiyette Durum:

Dar mkellef gerek kiiler Trkiye’de tevkif suretiyle vergilendirilmi gayrimenkul sermaye iratlar iin tutar ne olursa olsun yllk beyanname vermeyeceklerdir.

Tevkif yoluyla vergilendirilmemi konut kira gelirleri ile ilgili olarak (yurt dnda yerleik olup dar mkellefiyet esasnda vergilendirilmekte olan Trk vatandalar da dahil) 2010 yl iin istisna tutar olan 2.600 TL’nin almas halinde yllk beyanname verilecektir.

D- Menkul Sermaye ratlar

1) Tam Mkellefiyette Durum:

2010 ylnda elde edilen menkul sermaye iratlarnn bir ksm tutar ne olursa olsun, bir ksm ise elde edilen gelirin belirli bir tutar amamas halinde yllk beyanname ile beyan edilmeyecektir.

Menkul sermaye iratlarnn yllk beyanname ile beyan edilip edilmeyeceine ilikin aklamalar aada yer almaktadr.

a- Tutar Ne Olursa Olsun Beyan Edilmeyecek Menkul Sermaye ratlar:

Aada belirtilen gelirler tutar ne olursa olsun beyan edilmez. Dier gelirler nedeniyle beyannameye de dahil edilmez.

aa- Gelir Vergisi Kanununun Geici 67 nci maddesi kapsamnda Vergi kesintisine tabi tutulmu olan,

– Mevduat faizleri,

– zel finans kurumlarnca (Katlm Bankalar) kr ve zarara katlma hesab karlnda denen kr paylar,

– Repo kazanlar,

ab- 07/10/2001 tarihinden itibaren dzenlenen ahs sigorta polieleri dolaysyla elde edilen menkul sermaye iratlar,

ac- Kurumlar vergisi mkelleflerince 31/12/1998 ve daha nceki tarihlerde sona eren hesap dnemlerinde elde edilen kazanlarn datm halinde, gerek kiilerce elde edilen kr paylar,

ad- Kurumlarn krlarn sermayeye eklemek suretiyle gerekletirdikleri kr datm ilemlerinde gerek kii ortaklarca elde edilen kr paylar.

b- Belirli Bir Tutar Amamas Halinde Beyan Edilmeyecek Menkul Sermaye ratlar:

Geliri sadece menkul sermaye iratlarndan ibaret olan mkelleflerin elde ettikleri menkul sermaye iratlarnn gayri safi tutarlar toplamnn 22.000 TL’yi amamas halinde, vergi kesintisine tabi tutulmu olanlar beyan edilmeyecektir.

– 01/01/2006 tarihinden nce ihra edilmi olan her eit tahvil ve hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut daresi ve zelletirme daresince karlan menkul kymetlerden salanan gelirler.

– Tam mkellef kurumlardan elde edilen kr paylar.

Elde edilen gelirin 22.000 TL’yi amas halinde bu gelirlerin tamam (istisna edilen tutarlar hari) yllk beyanname ile beyan edilecektir.

Menkul sermaye iratlar toplamnn 22.000 TL’yi ap amadnn tespitinde indirim oran uygulanabilecek menkul sermaye iratlarnn (indirim oran konusunda aada bilgi verilmitir.), indirim oran uygulandktan sonra kalan ksmlarnn dikkate alnmas, bu iratlarn beyan edilmesinin gerektii durumlarda ise indirim oran uygulandktan sonra kalan ksmlarnn beyan edilmesi gerekmektedir.

c- 1.090 TL’lik Tutar Amamas Halinde Beyan Edilmeyecek Menkul Sermaye ratlar:

Trkiye’de vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan aada belirtilen menkul sermaye iratlarnn 1.090 TL’lik tutar amamas halinde, bu iratlar beyan edilmeyecektir.

– Ky bankaclndan (off-shore bankaclk) elde edilen faiz gelirleri,

– Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemi kuponlarnn satndan elde edilen bedeller,

– tirak hisselerinin sahibi adna henz tahakkuk etmemi kr paylarnn devir ve temliki karlnda alnan para ve aynlar,

– Her eit senetlerin iskonto edilmesi karlnda alnan iskonto bedelleri,

– Her eit alacak faizleri,

– Yurt dndan elde edilen dier menkul sermaye iratlar. (faiz, repo, kr pay vb.)

d- ndirim Oran Uygulanarak Beyan Edilecek Menkul Sermaye ratlar:

Gelir Vergisi Kanununda baz menkul sermaye iratlarnn enflasyondan arndrldktan sonra kalan tutarlarnn vergilendirilmesi ngrlmtr.

ndirim oran; Vergi Usul Kanununa gre o yl iin tespit edilmi olan yeniden deerleme orannn, ayn dnemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluan bileik ortalama faiz oranna blnmesi suretiyle tespit edilmektedir. Vergi Usul Kanunu hkmlerine gre 2010 yl iin tespit edilmi olan yeniden deerleme oran % 7,7’dir. Bu dnemde Devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluan bileik ortalama faiz oran ise % 8,24’dr.

Buna gre, 2010 ylnda elde edilen bir ksm menkul sermaye iradnn beyannda uygulanacak indirim oran (% 7,7/ % 8,24=) % 93,4 olmaktadr.

2010 takvim ylnda elde edilen menkul sermaye iratlarndan;

– Menkul kymetler yatrm ortaklklarndan salanan kr paylar,

– Gelir Vergisi Kanununun 75. maddesinin ikinci fkrasnn 5 numaral bendinde saylan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut daresi ve zelletirme daresince karlan menkul kymetlerden salanan gelirler indirim oran uygulanmak suretiyle beyan edilecektir.

Beyanname verme snr olan 22.000 TL’nin hesabnda, indirim oran uygulanabilecek menkul sermaye iratlarnn tutar, indirim oran uygulandktan sonra kalan ksmlar itibariyle dikkate alnacaktr. Bu durumda, bakaca beyan gereken gelirlerin bulunmamas halinde, indirim oran uygulamasndan yararlanabilecek menkul sermaye iradndan, gayri safi tutarlar toplam X 0,934 X = 22.000 TL formlne gre (22.000 / 1 0,934 = ) 333.333,33 TL olup bu tutar amayan gelirler iin yllk beyanname verilmeyecektir.

Ayrca;

– Her nevi alacak faizleri

– Ticari iletmelere dahil kazan ve iratlar iin

indirim oran uygulanmas sz konusu deildir.

e- Devlet Tahvili Ve Hazine Bonolarndan Elde Edilen Gelirlerde stisna Uygulamas:

Gelir Vergisi Kanununun geici 59’uncu madde hkm ile 31/12/2007 tarihine kadar, 26/7/2001-31/12/2005 tarihleri arasnda ihra edilen Devlet tahvilleri ve Hazine bonolarnn faiz gelirleri ve elden karlmasndan salanan dier kazanlar toplamnn 2001 ylnda 50 milyar liras, 2002 ve izleyen yllarda bu tutarn veya artrlm tutarn her yl iin belirlenen yeniden deerleme orannda artrlmas ile bulunacak tutar gelir vergisinden istisna edilmitir.

Bu hkm uyarnca, 1/1/2006 tarihinden nce ihra edilmi olan Devlet tahvili ve Hazine bonolarndan elde edilen gelirlere ilikin istisna uygulamas 31/12/2007 tarihinde son bulduundan, sz konusu menkul kymetlerden 2010 takvim ylnda elde edilen faiz gelirleri ile alm-satm kazanlaryla ilgili olarak yukarda bahsi geen geici 59. maddede yer alan istisnann uygulanmas sz konusu deildir.

f- Eurobond Faiz Geliri:

Eurobond, d borlanma kapsamnda karlan menkul kymet olup, yabanc para cinsinden ihra edilen uzun vadeli borlanma aracdr. Vergi uygulamas bakmndan da Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi deerlendirilmekle birlikte Eurobondlar GVK’nn geici 67. maddesi kapsamnda deildir. Dolaysyla 2010 ylnda elde edilen ve 22.000 TL’yi aan Eurobond faiz gelirleri beyan edilecektir.

g- Kr Paylarnn Beyan:

Gerek kiilerce, tam mkellef kurumlardan elde edilen ve Gelir Vergisi Kanunu uygulamas bakmndan kr pay saylan gelirler aadaki gibidir:

– Her nev’i hisse senetlerinin kr paylar,

– tirak hisselerinden doan kazanlar,

– Kurumlarn idare meclisi bakan ve yelerine verilen kr paylar.

Tam mkellef kurumlardan elde edilen ve yukarda saylan kr paylarnn yars gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar vergiye tabi gelir olarak dikkate alnacaktr. Beyana tabi baka gelirlerin bulunmamas halinde, gelir 22.000TL’ n ayor ise beyan edilecektir. http://muhaseberehberi.com

Beyan edilen tutar zerinden hesaplanan gelir vergisinden, kurum bnyesinde krn datm aamasnda yaplan vergi kesintisinin tamam mahsup edilecektir. Sz konusu kesinti oran, halka ak olan ve olmayan tm irketler iin % 10 olarak uygulanan tevkifat oran 23/07/2006 tarihinden itibaren % 15 olarak uygulanmakta olup, mahsup sonras kalan tutar genel hkmler erevesinde ret ve iade edilecektir.

Kurumlarn 31/12/1998 ve daha nceki tarihlerde sona eren hesap dnemlerinde elde ettikleri kazanlarn datmalar halinde, gerek kiilerce elde edilen bu kr paylar, tutar ne olursa olsun yllk beyanname ile beyan edilmeyecektir.

01/01/1999-31/12/2002 tarihleri arasnda sona eren hesap dnemlerine ilikin olup, kurumlar vergisinden istisna edilmi kazanlar ile Gelir Vergisi Kanununun geici 61’inci maddesi kapsamnda vergi kesintine tabi tutulmu olan yatrm indirimi istisnasndan yararlanan kazanlarn datlmas halinde, gerek kiilerce elde edilen kr paylarnn net tutarna elde edilen kr paynn 1/9’u eklendikten sonra bulunan tutarn yars vergiye tabi gelir olarak dikkate alnacaktr. Beyan edilen tutarn 1/5’lik ksm hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

2) Dar Mkellefiyette Durum:

Tevkif yoluyla vergilendirilmi menkul sermaye iratlar iin tutar ne olursa olsun beyanname verilmeyecektir. Trkiye’de tevkif yoluyla vergilendirilmemi menkul sermaye iratlar mnferit beyanname ile beyan edilir.

E- Dier Kazan ve ratlar

1) Tam Mkellefiyette Durum:

Tam mkellef gerek kiiler, istisna tutarn geen dier kazan ve iratlarn yllk beyanname ile beyan etmek zorundadrlar. 2010 ylna ilikin istisna tutar; deer art kazanlar iin 7.700 TL ve arzi kazanlar iin 18.000 TL’dir. (GVK’nun 82. maddesinin 5 ve 6. bentleri hari olmak zere)

2) Dar Mkellefiyette Durum:

Dar mkellef gerek kiilerin dier kazan ve iratlar iin yllk beyanname vermeleri sz konusu olmayp, bu gelirler iin mnferit beyanname verilecektir.

VI. Sonu

Gelir vergisi mkellefleri, 1 Ocak 2010 – 31 Aralk 2010 dnemine ait beyana tabi gelirleri iin 2011 ylnn Mart aynn bandan 25. gn akamna kadar beyannamelerini vereceklerdir. Beyanname, mkellefin bal olduu vergi dairesine verilecektir. Beyanname zerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarnda olmak zere 2 eit taksitte denecektir.

Kaynak: lebib yalkn

Gelen arama terimleri:

  • gelirin toplanması örnekleri 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *