Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Şirketlerin neredeyse tamamı internet sitesi kurma zorunluluğundan kurtuluyor

Soru: Türk Ticaret kanunu şirketlere internet sitesi kurma ve tüm ticari sırlarını yayımlama zorunluluğu getirmişti. Türk Ticaret Kanununu değiştirmek için hazırlanan yasa tasarısıyla, internet sitesi kurma zorunluluğu kaldırılıyormuş. Bu doğru mu?

Hüseyin HÖKE

Cevap: Hazırlanan yasa tasarısıyla, 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe konacak olan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun yaklaşık 102 maddesinde iş dünyasını rahatlatacak değişiklik yapılıyor. İnternet sitesi kurma zorunluluğuna ilişkin madde oldukça esnetiliyor. Tasarı aynı şekilde yasalaşırsa, internet sitesi kurma bağımsız denetime tabi olan şirketler için zorunlu olacak. Hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağını da Bakanlar Kurulu belirleyecek. Duyumlarımız büyük ölçekli şirketlerin bağımsız denetine tabi olacağı yönünde. Dolayısıyla, şirketlerin neredeyse tamamına yakını internet sitesi kurmadan kurtulacak. Ayrıca, iş dünyasının rahatsız olduğu mali tablolar sitede yayımlanmayacak.

56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru:26 Haziran 1979 doğumluyum. 1996 yılında sigorta başlangıcım var. 2008 de 8 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

A.Yenal KARTAL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5935 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 26 Haziran 2035 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Kıdem tazminatı bir miktar azalacak ancak işçi yüzde 100 tazminat güvencesine kavuşacak

Soru: Mevcut iş yerinde 6 yıldan beri çalışmaktayım. Yeni bir yasanın çıktığı ve işyerinin toplam hak ediş tazminatlarımızı hesabımıza yatırması gerektiğini ve iş fesih bildirim süresinin 15 e indirildiğini öğrendim. Bu konuda haklarımız nedir ve nasıl yararlanabiliriz. Detaylı bilgi rica ediyorum.

Tangör DUYGUN

Cevap: Yeni çıkan bir iş kanunu ve bugün için değiştirilen bir yasa bulunmuyor. Duyumunuz kıdem tazminatının değiştirilmesine yönelik çalışmalarla ilişkin olmalı. Bugünkü işsizlik sigortasına benzer bir fon kurularak, işveren çalıştırdığı sigortalılar için her ay, kıdem tazminatı karşılığı olarak, fona yasa ile belirlenen tutarda(ücretin yüzde 4 ü kadar olduğunu tahmin ediyoruz) para ödeyecek. Kıdem tazminatı fonu, aynen bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi, kıdem tazminatı karşılığı olarak fona yatırılan paraları, para piyasalarında nemalandıracak. İşçi adına açılan hesaplara istediği zaman bakarak, kıdem tazminatının kaç liraya ulaştığını ve nemasının ne kadar olduğunu görebilecek.

Yapılacak düzenleme ile, işçinin alacağı kıdem tazminatı bir miktar azalsa da, işçinin yüzde 100 ü kıdem tazminatı güvencesine kavuşacak. Çünkü bugün çalışanların yüzde 8 i kıdem tazminatını alırken, o veya bu sebeple yüzde 82 si kıdem tazminatı alamıyor. Düzenlemenin işverene yük getirdiğine hiç şüphe yok. İşveren çalışana 25, 30 yıl sonra ödeyeceği, belki de haklı fesihler nedeniyle hiç ödemeyeceği kıdem tazminatını, her ay ödeme durumunda kalacak. Bu noktada, işverenin isteği doğrultusunda işsizlik sigortasında ve ihbar tazminatında işveren lehine bir takım iyileştirmeler yapılabilir. Sonuçta düzenlemenin ne getirdiği, ne götürdüğü tasarının yasalaşması ile netleşecek.

3600 günle 60 yaşını doldurmanız gerek

Soru: Doğum tarihim 5 Aralık 1962, sigorta başlangıç tarihim Ağustos 1979 dur. 3600 günle emekli olabilmem için, kaç yaşını doldurmam gerekiyor?

Salih YILDIZ

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

5000 gün priminiz varsa hemen emekli olmanız mümkün

Soru:1962 doğumluyum. 1977 den sigortam var. Ne zaman emekli olabilirim?

Hasan YILMAZER

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5000 gün prim ödemeniz varsa istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Yoksa priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ne memurun ne de başkasının gelir vergisi artırılmadı

Soru: Memurların geliri vergisinin 5 puan artırıldığı ve verilen zammın bir kısmının bu yollar geri alınacağı doğru mu?

AYŞEGÜL

Cevap: Ne memurların ne de başka mükelleflerin gelir vergisi artırılmadı. Sözünü ettiğiniz duyum, Gelir Vergisi Kanunun 103 ncü maddesindeki artan oranlı vergi tarifesiyle ilgili olsa gerek. Vergi tarifesinin ruhu gereği, gelir artıkça vergi oranı da artıyor. Ücret gelirleri; 10 bin TL ye kadar yüzde 15, 10 bin 25 bin arası yüzde 20, 25 bin 88 bin TL arası yüzde 27, 88.000 TL nin üstü ise yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi tutuluyor.

Memurlara verilen zam ve geçmiş aylar farkının ödenmesiyle birlikte yılbaşından beri almış olduğu toplam ücret tutarı 10 bin TL’yi aşan memurların vergi oranı, vergi tarife gereğince yüzde 15 den yüzde 20 ye yükseliyor. İleri aylarda yıl içinde aldığı ücret 25 bin TL’yi aşanların vergi oranı bu kez, yüzde 20 den yüzde 27’ye yükselecek. Bu yıllardan beri uygulanan bir yasa hükmü. Kimsenin gelir vergisi artırılmadı.

Kıdem tazminatı için 4500 gün primin yanında 25 yıllık sürede lazım

Soru:8 Eylül 1999 sonrası işe girenlerde 4500 gün prim ödeme sonrası işyerinden kendi isteği ile ayrılmak istediğinde kıdem tazminatı alabilir mi? 25 yılık sigortalı olma şartı var mıdır?

Latif SEVİNÇ

Cevap: Emekli olmak için aranan yaş dışındaki şartları yerine getirenler kıdem tazminatı alarak işinde ayrılabilir. İlk defa 8 Eylül 1999 ile 30 Eylül 2008 arasında sigortalı olanlar, yaş haddinden emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Dolayısıyla kıdem tazminatı alabilmek için, 4500 gün prim ödemenin yanında 25 yıllık sigortalılık süresini de doldurmaları gerekiyor.POSTA – EKREM SARISU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *