Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İşverenim Kıdem Tazminatımı Ödemeden İbraname İmzalamamı İstiyor

Sorunuz:

Gökay Bey, Merhaba..
Çalıştığım yer kıdem tazminatını 15.08.2012 de yatıracağını söyledi. Fakat yatırmadan önce çalıştığım yerin merkezi İstanbul’da bende Bursa’da olduğumdan dolayı kargoyla ibraname göndereceklerini benimde onu imzalayıp İstanbul’a göndermem neticesinde alacağımı da banka hesabıma yatıracaklarmış. Benim endişem ibraname sonrası alacağımı yatırmamaları bu endişemin ortadan kalkması için neler yapabilirim. Teşekkür eder, Saygılarımı sunarım.

Cevabımız:

Merhabalar,

İbraname, işçinin işvereni ibra etmesi anlamındadır. Yani işçinin, işverenden hiçbir alacağı bulunmadığı tüm yasal haklarının ödendiği anlamındadır. Ancak bahsettiğiniz durumda kıdem tazminatı alacağınız bulunmaktadır. Bu durumda işvereninizi ibra etmeniz sizin aleyhinize olacaktır. Sizin de endişe ettiğiniz gibi işvereninizin kıdem tazminatınızı ödememesi halinde imzaladığınız ibraname mahkemede aleyhinize delil olarak sunulacaktır. Eğer ki ibranameyi imzalayacaksanız da bir iş hukuku avukatına danışmak kaydıyla imzalamanızı öneririm. Şahsi görüşüm kıdem tazminatı iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren peşin ve tek seferde ödenmesi gerektiğinden dolayı noterden ihtarname çekerek kıdem tazminatınıza faiz işletmeye başlatmanızdır. İşvereniniz ödemediği takdirde iş mahkemesine dava açın ve kıdem tazminatınızı faiziyle birlikte talep etmeniz yönündedir. Kıdem tazminatınızın ödenmesi halinde işvereninizin size sunduğu ibranameyi imzalamanız usulen ve hukuken daha doğru olacağı kanısındayım.

 

Kaynak: ishukukum.org

2 Comments

  1. Ahmet Sağtaş says:

    Sayın yazar, uzmanı olmadığınız bir konuda nasıl burada bu şekilde bir beyanda bulunabiliyorsunuz ve tavsiyeler verbiliyorsunuz? Mesleğinizi ve iş hukuku lisansinızın olup olmadığını sormak istiyorum.

  2. sskemeklilik says:

    Sayın Ahmet Sağtaş,
    Daha mesleğimi bilmeden hemen uzman olmadığımı söylemişsiniz. Ben mali müşavirim. Biliyorsunuzdur mali müşavir olabilmek için bir staj sınavı sonrasında üç sene staj daha sonra da iki gün içinde yedi tane dersten sınava girip kazanılan, alınması zor bir meslek ruhsatıdır. Avukatlar gibi kısa süreli staj yapmıyoruz ve sınavsız staj yapmıyoruz. Bilmem anlatabildim mi?
    Birilerini itham etmeden önce soru sormayı deneseniz daha iyi olur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *