Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İşçinin Haklı İstifasında İhbar Tazminatı Ve Eğitim Masrafları

 

Sorunuz:

gökay bey merhabalar,
ben 3 yıldan fazla görev yaptığım bankadan nisan ayında ayrıldım.daha doğrusu 4857 iş kanunu 24. maddesi uyarınca fazla mesai ücretlerimin ödenmemesini gerekçe göstererek ihbar süresini beklemeden noter kanalı ile sözleşmemi fesh ettiğimi bankaya bildirdim.banka benden 5500 tl ihbar tazminat ve 3500 tl eğitim masrafı talep etmektedir.bunları ödemek zorundamıyım.aksi takdir de banka dava açacaktır.bu konu ile ilgili emsal dava var mıdır?

Cevabımız:

Merhabalar,

4857 sayılı İş Kanunun 24.maddesinde işçinin derhal fesih hakları tanınmıştır.İsminden de anlaşılacağı üzere aniden yapılan fesih anlamına gelmektedir. Derhâl fesih işleminde ihbar süresinden bahsetmek batıldır.İhbar süresinin tanınmadığı bir durumda da ihbar tazminatının doğması da söz konusu mümkün değildir.Bu sebeple işçi de işveren de haklı fesihlerde ihbar tazminatına hak kazanamamaktadır.Haklı nedenlerle yapılan fesihlerde ihbar tazminatı hakkının olmadığına dair emsal Yargıtay kararı şu şekildedir:

T.C.

YARGITAY

9. Hukuk Dairesi

Esas : 2003/23772

Karar : 2004/3084

Tarih : 24.02.2004

ÖZET : İş Sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshi halinde ihbar tazminatına hak kazanılması olanağı bulunmamaktadır. Bu durumda kötüniyet tazminatından da söz edilemez. Mahkemece ihbar tazminatı ile kötüniyet tazminatı isteklerinin reddine karar verilmelidir.

(4857 s. İş K. m. 24, 26)

KARAR METNİ :

Davacı, ihbar, kıdem ve kötüniyet tazminatları ile ikramiye alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

YARGITAY KARARI

1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2. İş Sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshi halinde ihbar tazminatına hak kazanılması olanağı bulunmamaktadır. Bu durumda kötüniyet tazminatından da söz edilemez. Mahkemece ihbar tazminatı ile kötüniyet tazminatı isteklerinin reddine karar verilmelidir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.2.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.

Ayrıca işçinin iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanunun 24.maddesinde düzenlenen ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması sonucu haklı nedenle feshetmesi halinde cezai şarttan söz edilemeyeceği kanısındayım.Ancak işveren mahkeme yoluna başvurur ve mahkeme yapılan feshin 4857/24.maddesine dayanmadığına dair bir hüküm verirse işçi cezai şartı ödemek durumunda kalabilir.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *