Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İşçi Raporluyken İşten Çıkartılabilir Mi?

Sorunuz:

İyi günler ben 28.07.2012 tarihinden beri aynı işletmede çalışmaktayım bir aydır bir rahatsızlıktan dolayı çalışamıyorum bununla ilgili dönemde hasta hanede yatarak tedavi gördüm sonrasında raporluydum sonra bil on günlük boşluğum oldu hastane rapor yazmadı sürekli kontrole gidiyordum iş yerine bildirmiştim on gün sonra tekrar hastaneye yatırılıp ameliyat oldum ama rapor için iş yerinden vizite kâğıdı istediğimde çıkışımı verdiklerini söylediler ama bana haber vermediler bunu ben hastaneye yatmadan bir gün önce ya da yattığım gün yaptılar bu durumda nasıl bir hakkım var ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.(Filiz Ş.)

Cevabımız:

Merhabalar,
Raporlu işçinin işten işverence haklı sebeple yani ihbar sürelerine uymadan haklı sebeple çıkartılabilmesi için işçinin bildirim süresinin üstünden 6 hafta daha raporlu olması gerekmektedir. Bu süreleri aşmamak kaydıyla yapılan fesihler haklı sebeple yapılmış fesih olarak nitelendirilmemektedir. Tahminime göre 28.07.2012 değil de 28.07.2011 tarihinde işe başlamışsınız. Yazınızdan anlayabildiğim kadarıyla ihbar süreniz+6 haftalık rapor süresinden daha az bir rapor almış bulunmaktasınız. Bu sebeple işvereniniz size kıdem tazminatınızı ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra işe 6 aydan fazla kıdeminiz olduğunuzu varsayarak ve iş yerinizde 30′dan fazla işçinin çalışması durumunda işe iade davası da açabilirsiniz. İş mahkemesinde yapılan feshin geçerli olup olmadığı tartışılacaktır. İş güvencesi kapsamındaysanız feshin tarafınıza açık bir dille yazılı şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Aksi halde işe iade davası lehinize sonuçlanacaktır. Bunun yanı işvereninizin ihbar süresine uyması da zorunludur. Eğer uymadıysa ihbar tazminatı talep etme hakkınız da doğmaktadır. Ayrıca siz raporluyken fesih yapılmış ise fesih rapor bitiminden itibaren geçerli sayılacaktır. Ayrıca 10 günlük süre boyunca rapor olmaksızın işe devam etmediğinizi bahsetmişsiniz. İşvereninizle bu sürelere ilişkin bir yazılı anlaşma yaptınız mı? Eğer ispatlayamazsanız işvereniniz 2 gün işe gitmemenizden dolayı tutanak hazırlayarak sizi haklı sebeple yani kıdem tazminatsız işten çıkartabilmektedir. Raporlu işçinin işten çıkartılmasına ilişkin Yargıtay kararını da sizinle paylaşıyorum.

T.C.
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 1994/11216
K. 1994/17284
T. 6.12.1994
• İHBAR VE KIDEM TAZMİNATI ( Raporlu Olan İşçinin İş Akdinin Feshi )
• İŞÇİNİN RAPORLU OLDUĞU SÜREDE YAPILAN FESİH ( Raporun Bitiminde Hüküm ve Sonuç Doğurması )
• TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ ( İşçinin Raporlu Olduğu Dönemde Yürürlüğe Girmesine Rağmen Yararlanması )
• RAPORLU OLAN İŞÇİ ( İşverenin Yaptığı Feshin Raporun Sonunda Hüküm Doğurması )
2822/m.2,9
1475/m.16
ÖZET : Hastanede yattığı ve raporlu bulunduğu sürede, iş akti feshedilen işçinin fesih işlemi raporun bitim tarihinde hüküm ve sonuç doğurur. Bu aradaki süre işçinin hizmet süresine eklenir ve işçi bu sürede yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesinden yararlanır.

DAVA : Taraflar arasındaki ihbar, kıdem ve kötü niyet tazminatı ile ikramiye ve izin ücretinin ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizin incelenmesi davacı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 6.12.1994/Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına Avukat E.U. ile karşı taraf adına Avukat H.T. geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1 – Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2 – Dosyadaki belge ve bilgilere göre davacının, 22.6.1992 tarihinde hastaneye yattığı ve 30.6.1992 tarihinde taburcu edilerek iki ay istirahat verildiği anlaşılmaktadır. İş akti davacının raporlu bulunduğu 26.6.1992`de feshedilmiştir. Rapor süresince iş akti askıda bulunduğundan söz konusu fesih işlemi raporun bitim tarihi olan 30.8.1992 tarihinde hüküm ve sonuçlarını doğurur. Bu durumda rapor hitamına kadar olan sürenin davacının hizmet süresine eklenmesi ve bu süre içinde yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesinden yararlanması gerekir.

Öte yandan, davacının yukarıda açıklanan duruma göre, yıllık izin hakkının doğduğunun kabulü gerekir. Mahkemece bu yönler gözetilmeden yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 6.12.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.

One Comment

  1. sskemeklilik says:

    Memet Bey abicigim, geçmiş olsun, sen git durumunu alo 170 veya en yakın ilçe ssk’ya başcur eminim sana yardımcı olacaklardır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *