Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Geleceği muhasebede görenler

İ.İ.B.F. mezunlarının okul bittikten sonra iş hayatı ile ilgili birçok seçeneği mevcuttur. Kimisi Kpss sınavına yoğunlaşıp devlette bir makam elde etmek için uğraşırlar ki artık bu sınavlar eskisi gibi çok zor olmamakta ve gelir olarak da özel sektörle yarışmaktadır. Özel sektörde orta halli bir kişinin alacağı maaşı almakta ayrıca yurtdışı yüksek lisansa gitmek isteyenler için devlet çeşitli masrafları yüklenmektedir. Devlette çalışmanın bir avantajı da mesleğin ilerleyen yıllarında devletten özel sektöre bir geçiş yapmaktır. Devlette özellikle SPK, BDDK gibi kurumların uzmanları oldukça iyi maaş almaktadırlar. Daha sonra bankaların ve portföy firmalarının yönetim kademelerine yatay geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca Gelirler Kontrolörü olmak, hesap uzmanı olmakta birçok kapıyı ilerde size açacaktır.

Bu yeni mezunlar için bir yoldur. Bir başka yol da çeşitli sertifikalar alarak özel sektörde çalışmak. İyi bir üniversiteden mezun olanlar özel sektörde çok daha şanslı olmalarına karşın çeşitli sektörlerde çeşitli sertifikaları almış olan kişilerin iyi bir üniversiteden mezun olmasa dahi kariyer basamağında oldukça iyi bir yere gelmesi imkânsız değildir.

Bu sertifikalardan birçoğu finanskariyer.blogspot.com adresinde anlatıldı. Muhasebe alanında kendisini geliştirmek isteyen bir kişi için izlemesi gereken yol şudur.

Öncelikle S.m.m.m. belgenizi alarak kendinizi diğer muhasebecilerden fark oluşturacak ilk adımı atınız. Özel sektörün baktığı ilk belge budur. Zira bu belge sayesinde firmanız dışarıdan bir muhasebeciye ihtiyaç duymayacaktır ve muhasebe şirketleri masrafını azaltacaktır. Bu belgeyi isteyen firmaların bazıları maliyeti düşünürken bazıları da çalışan kişinin mesleki kalitesinin üst düzeyde olmasını istemektedir.

Bu belgeye sahip olan kişiler ayrıca SPK’nın bağımsız denetim sertifikasını da alırlarsa iyi olur. Bunun nedeni de bu blogda ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Kısaca özetleyecek olursak denetim firmalarında denetçi olarak çalışmak istiyorsanız bu belgeye sahip olmanız gerekmektedir. Etrafınızda denetim firmasında çalışan tanıdıklarınız varsa göreceksiniz ki 40 yaşına gelmiş olduğu halde hala bu sertifika peşinde koşan insanlar var. Bu da tamamen devletin istediği bir belgedir.

Denetim firmasında çalışıp fakat ben bu kadar yüksek çalışma saatlerine dayanamam diyenler için hemen karşımıza CIA, yani sertifikalı iç denetçi, belgesi çıkmaktadır. İç denetim departmanı için ilan veren firmalar genelde smmm/cia belgesi diye yazarlar. Bu belge ile iç denetçi olduğunuzu iş başvurusu yaptığınız firmaya ispatlamış olursunuz. Zira bu belgeyi alabilmek için sadece sınavlarını vermiş olmak değil ayrıca 2 sene şirketlerin iç denetim departmanında çalışmış olmanız gerekmektedir.

Bunun dışında SAP için geçerli olan Fi ( Finans) ve CO ( Maliyet ) modülleri eğitimi alıp SAP sınavlarına girip bu sertifikaları alabilirsiniz. Kimi firmalar ilanlarında tercihen SAP CO modülünü bilen kişileri tercih etmektedirler. Malumunuz üzere muhasebe çok çeşitli alt bölümlere sahiptir. Maliyet muhasebesi gibi engin bir derya olan alt departmanda çalışmak istiyorsanız bu CO modülü işinize yarayacaktır. Zira büyük imalat firmalarının birçoğu bu programları kullanmaktadır. Bkz: ERP

Bütün bunlarla birlikte iyi bir muhasebeci olmak ya da muhasebe alanında daha yüksek mevkilere gelmek istiyorsanız muhakkak İngilizce öğrenmelisiniz. Bunun nedeni de şudur. İyi maaş alabilmek için iyi kazanan bir firmada çalışmanız gerekmektedir. İyi firmaların neredeyse hepsi çalışanına verdiği maaşı bir gider kalemi olarak görmemektedir. İşte verilen maaşları gider kalemi olarak görmeyen bir firmada çalışmak istiyorsanız İngilizce öğrenmelisiniz. Çünkü yerel bazda çalışan firmaların birçoğu personel giderleri en sevmedikleri giderdir özellikle sürekli vergi çıkaran departmanı hiç sevmezler.

Özetlemek gerekirse, Smmm belgesinin yanında iyi bir İngilizce, mümkünse çalışmak istediğiniz bölüme uygun bir sertifika, cia, fi, co modlülü sertifikaları, boş vaktiniz var ise muhasebe ve denetim ya da muhasebe finans alanında bir yüksek lisans diplomanız işinize yarayacaktır.

4 Comments

  1. faik says:

    bu şartlarda personel çalıştıran, çalıştıracak şirket sayısı çok az, bunun yanında smmm belgeli meslek mensubu sayısı haddinden fazla. insanlar bu yazıları okuyup mesleğe heves ediyorlar, çok düşük ücretlerle çalışmayı kabul etmek zorunda kalan meslek mensubu biliyorum.

  2. admin says:

    Faik merhaba,
    Bu şartlarda muhasebeci çalıştıracak firma sayısı cidden az. Hatta smmm belgesinin bir işe yaramadığı firmalar da var. Hatta yüksek yapmışsın kendine yapmışsın diyen firmalarda çok az. Fakat kötü emsal olmazmış. Ben de buna binaen yazdım bunları. Zaten yazıda da denildiği gibi ingilizce bilmek çok çok önemli.

  3. duygu says:

    bir muhasebeci ne tür dosyalama kullanır belgeleri neye göre sıralar

  4. duygu says:

    cevap yazarsanız sevinirim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *