Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Fazla Mesai Ücretini Alamayan İşçi Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Sorunuz:

Hayırlı ramazanlar. Hocam 2 yıldır turizmde çalışıyorum işletme müdürümüz değişti ama eski personele karşı aşırı derecede baskı uygulanıyor durumu iyi olan 8.10kişi iş bırakmak zorunda kaldı bu baskının sebebi biz çalışanlar olarak çalışma bakanlığına şikâyette bulunduk sebebi fazla mesai ücretlerini ödemedikleri için ama fayda etmedi çünkü işletme yetkilileri gelen müfettişleri daha gelmeden kafalıyorlar. İşin özü biz bu durumda hakkımızı veya nasıl bir yol izlememiz lazım sahsım adına sizden arz ediyorum saygılarımla.

Cevabımız:

Merhabalar,
4857 sayılı İş Kanunu fazla mesai ücretlerini, geniş anlamda ücret olarak değerlendirmektedir. Bu sebeple ödenmemiş olan fazla mesai ücretleri için işçi 4857 sayılı İş Kanunun 24/II. maddesine göre yani ücretin eksik ödenmesinden dolayı işçi iş sözleşmesini haklı sebeple feshederek kıdem tazminatına hak kazanarak iş yerinden istifa edebilir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar için işvereninin fazla mesai ücreti ödemesi de yine iş kanununca zorunlu hale getirilmiştir. Siz de alamadığınız fazla mesai ücretlerinizi noter kanalıyla yazılı olarak talep edebilirsiniz. Böyle yapmanız olayın mahkemeye taşınması halinde elinizde yazılı bir belge olması delil niteliği taşıyacağı için faydanıza olacaktır. Çektiğiniz ihtarnamede tanıdığınız süre dolmasına karşın fazla mesai ücretinizin ödenmemesi halinde iş sözleşmenizi haklı sebeple feshetmek daha sağlıklı olacaktır. Çalışma Bölge Müdürlüğü hakkında söyledikleriniz doğruysa fazla mesai ücretleriniz için açacağınız alacak davasında alanında deneyimli bir avukata danışmanızı öneririm. İyi bir avukat eşliğinde fazla mesaiye ilişkin ödenmeyen haklarınızı da alabileceğiniz kanaatimdeyim.

Durumunuzla ilgili bir Yargıtay kararını sizlere sunuyorum. Karardan anlaşılacağı üzere fazla mesai ücretini alamayan işçinin haklı sebeple yapmış olduğu fesih haklı sebeplidir ve işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

Esas No:2007 / 511

Karar No:2007 / 8588

Merci:Yargıtay 9. Hukuk Dairesi

Tarih:27/03/2007

Özet : FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ, GENİŞ ANLAMDA ÜCRET İÇİNDE DEĞERLENDİRİLMELİDİR. BÖYLE OLUNCA FAZLA ÇALIŞINA ÜCRETİNİN ÖDENMEMESİ DE 4857 S. İŞ KANUNU UYARINCA İSÇİYE HAKLI FESİH İMKÂNI VERMEKTEDİR. DAVACININ ANILAN FESİH YAZISINDAKİ AÇIKLAMALARI FAZLA ÇALIŞMAYI DA İÇERMEKTEDİR. BUNA GÖRE DAVACININ İŞ SÖZLEŞMESİNİ HAKLI OLARAK FESHETTİĞİ SONUCUNA VARILMALIDIR. KIDEM TAZMİNATI İSTEĞİNİN KABULÜ GEREKMEKTEDİR.

DAVA: Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ikramiye ile fazla çalışma parasının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi taraflar avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 27.3.2007 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kâğıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına Avukat M. G. K. ile karşı taraf adına Avukat C. B. geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm temyiz itirazlarıyla davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir. 2. Davacı işçi iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Kanununun 24/11. maddesine göre haklı olarak feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı isteğinde bulunmuştur.
Mahkemece ikramiyelerin azaltılması ve ücrete eklenmesiyle ilgili olarak hak düşürücü süresi içinde yanılmış bir fesih olmadığı gerekçesiyle isteğin reddine karar verilmiştir.
Fesih yazısında, ikramiye ve ücretlerin ödenmemesinden söz edilmiş, bu durum ve işverenin diğer hukuka aykırı uygulamaları sebebiyle iş sözleşmesinin anılan yasanın 24/11. Maddesine göre feshedildiği açıklanmıştır. Bu davada fazla çalışına ücreti isteğinde de bulunulmuş ve mahkemece isteğin kısmen kabulüne karar verilmiştir. Fazla çalışma ücreti, geniş anlamda ücret içinde değerlendirilmelidir. Böyle olunca fazla çalışına ücretinin ödenmemesi de 4857 sayılı İş Kanununun 24/11 e bendi uyarınca isçiye haklı fesih imkanı vermektedir. Davacının anılan fesih yazısındaki açıklamaları fazla çalışmayı da içermektedir. Buna göre davacının iş sözleşmesini haklı olarak feshettiği sonucuna varılmalıdır. Kıdem tazminatı isteğinin kabulü gerekirken mahkemece anılan talebin yazılı şekilde reddi hatalı olmuştur.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davacı yararına takdir edilen 500 YTL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine. peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.03.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *