Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Borçlu işveren sgk aracını bağlar

Borçlu işveren sgk aracını bağlar

Bir hafta önce trafik kontrolü esnasında aracımız bağlandı. İşveren tarafından ödenmeyen prim borçlarından dolayı SGK bu işlemleri yapma hakkı var mıdır?

Son düzenlemeler ile birlikte tıpkı vergi borçlularının araçları nasıl trafik tarafından bağlanıyorsa aynı uygulama SGK prim borçlusu işverenler içinde uygulamaya konulmuştur.

ELEKTRONİK ORTAMDA ARAÇ HACZİ

Araçlar menkul mal niteliğinde olmakla birlikte trafik kayıtları İçişleri Bakanlığında tutulduğundan fiilen haczedilebileceği gibi kaydı olarak haczedilmesi söz konusudur.

Sosyal güvenlik İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Merkezlerince, SGK’na olan borçlarını vadesinde ödemeyen gerçek ve tüzel kişi borçluların adına tescilli araçların tespiti, tespiti yapılan araçların kayıtlarına “haciz” veya “yakalamalı haciz” şerhlerinin eklenilmesi ve borçları tamamen tahsil edilen gerçek ve tüzel kişi borçlulara ait araçların kayıtlarına eklenilmiş olan şerhlerin kaldırılması işlemleri elektronik ortamda yapılmaktadır.

SGK İcra Servisleri Bu Konuda Nasıl İşlem Yapar?

Bir nüshası icra takip dosyasına, bir nüshası ise araç haciz kararları klasörüne takılmak üzere iki nüsha olarak düzenlenir “Araç haczi kararı” haciz bildirilerini izleme defterinin yerine, haciz bildirilerini izleme defteri formunda düzenlenecek olan “araç hacizlerini izleme defterine “kaydedilmesine müteakip defterdeki sıra numarası, araç haczi kararına sıra numarası olarak yazılır.

Haciz kararının, şef veya yetkili memurca ve ilgili müdür yardımcısınca incelenmesinden ve icra ünite amirinin olurunun alınmasından sonra “Mahrumiyet Ekle” ekranından haciz işlemi yapılır ve bu işlem yapıldıktan sonra ayrıca durum borçluya bir yazıyla bildirilir.

“Mahrumiyet Ekle” butonuna basıldıktan sonra çıkan ekranda Mahrumiyet türüne haciz veya yakalamalı haciz, evrak tarihine icra ünite amirinin kararı onayladığı tarih, evrak sayısına icra takip numarası- haciz kararı sıra no (örneğin 2012/10279-15), açıklama kısmına ise 6183 sayılı Yasa şeklinde bilgiler girilir ve “Mahrumiyet Ekle” onaylanır.

SGK olan borçların tamamen ödenmesi veya haczin kaldırılmasını gerektiren başkaca durumların olması halinde yine iki nüsha olarak düzenlenir “Araç haciz kaldırma kararı ”şef veya yetkili memurca ve ilgili müdür yardımcısınca incelendikten sonra ve icra ünite amirinin oluru alınır ilgili menüden “Mahrumiyet Kaldırma” butonuna basılır ve mahrumiyet eklendiğinde verilmiş olan referans numarasının girilmesi suretiyle haciz kaldırma işlemi yapılır.

Yasal Dayanağı: Ayrıca; 5510 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan Protokolün 6.7 nci maddesi gereğince bu işlemler düzenlenir..

Bu işlemler Kayıt Altına Alınır: Sistemde yapılan tüm sorgulama işlemleri ile mahrumiyet ekleme ve mahrumiyet kaldırma işlemleri, işlemi yapan kullanıcı, işlemin yapıldığı bilgisayar, hakkında işlem yapılan gerçek ve tüzel kişiyle araç plakası ve işlem tarihi bilgileriyle birlikte kayıt altına alınmakta olup ayrıca bunlar “Liste Alımı” menüsüyle görüntülenir ve dökümü alınır.

SGK İl Müdürlüklerinde bulunan icra üniteleri yukarıda açıkladığımız elektronik ortam ile Emniyet Birimleriyle işbirliği içerisinde seyir halinde iken artık aracınızın bağlanması işten değildir.

Yukarıdaki yazılı esaslar doğrultusunda SGK borçlu olanların vadesi gelen borçlarını aksatmadan ödemeleri gerekmektedir.

İşverenler bir gün araçlarının bağlandığını gördüklerinde şaşırmasınlar.

VEDAT İLKİ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *