Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Bireysel Emeklilik vergi kesintileri iade ediliyor

Yurtdışı borçlanmasını 2147’ye göre yapanlar yurtdışında çalışsalar da emekli olurlar–Bireysel Emeklilik vergi kesintileri iade ediliyor

Yurtdışı borçlanmasını 2147’ye göre yapanlar yurtdışında çalışsalar da emekli olurlar

  2147 sayılı Yurtdışı Hizmet Borçlanma Kanunu 1978 yılında yürürlüğe girmişti ve 3201 sayılı Yurtdışı Hizmet Borçlanma Kanunu 22.05.1985 günü yürürlüğe girince ortadan kaldırıldı. 2147 sayılı Kanuna göre borçlananlara yurtdışında çalışmak, işsizlik parası almak ve sosyal yardım almak yasak değilken, 3201 ile borçlananlara yasaktır…

 Ali bey, 1985 yılında 2147 Sayılı Kanun ile yurtdışı borçlanması yapıp aynı yıl emekli oldum. On yıl boyunca emekli maaşı aldıktan sonra 1995 yılında tekrar Almanya’da çalışmaya başladım v 2002 yılına kadar bu durum devam etti. Sonra da 2008 yılında SSK’ya dilekçe verip 2147’ye göre aldığım emekli maaşını durdurun dedim, durdurdular ben de Almanya’dan sosyal yardım almaya başladım. Şimdi yeniden 2147 sayılı Kanuna göre bağlana emekli aylığı bağlatmak için SGK’ya Ankara’ya dilekçe gönderdim. Benden son çalışma belgesini istiyorlar. Bu belgeyi göndermek zorunda mıyım? İsmi Saklı

 1978 yılında yurtdışında çalışanların yurtdışında geçen sürelerini dolar ile borçlanıp Türkiye’den emekli olabilme hakkı tanınmıştı ve bu yasa gereğince borçlananların Türkiye’den emekli olabilmeleri için yurtdışında çalışma, işsizlik parası alma ve ikamete dayalı sosyal yardım alma yasağı yoktu. Sonra 22.05.1985 günü 3201 sayılı Yurtdışı Hizmet Borçlanma Yasa’sı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi ve 3201 ile 2147 sayılı Kanun ortadan kaldırıldı.

 ***2147 ile Emeklilik Kolay 3201 ile zor

Sayın okurum, 2147 sayılı Kanuna göre yurtdışı borçlanması yaptığınız ve daha önce emekli olup sonra (aslında kestirmemeniz gerektiği halde) emekli aylığınızı kestirmişsiniz. Şimdi sadece bir dilekçe ile 2147 ile bağlanmış aylığı size vermeleri gerekir. Sizden hizmet belgesi istemeleri doğru değil, zira hiçbir işlerine yaramayacak ve anlamı yok. Ancak, 3201’e göre borçlansaydınız SGK’dan emekli olabilmek için üç yasağı (yurtdışında çalışmamak, işsizlik parası almamak, ikamete dayalı sosyal yardım almamak) yapmadığınızı gösteren belgeyi yani hizmet belgesini getirmeniz gerekirdi. SGK Yurtdışı Hizmet Dairesi’nde artık işi bilenler yönetimde değil, işi bilmeyenler yönetimde olduğu için hem size eziyet ediyorlar hem de (yasa bilmediklerinden) görevlerini eksik yerine getiriyorlar. Şimdi yapmanız gereken SGK’yı İş Mahkemesinde dava etmektir. Size mahkemede kullanmanız için örnek bir Yargıtay kararı da veriyorum.

 ***Örnek Yargı Kararı

10. Hukuk Dairesi 1991/7194 E., 1991/9124 K.

” 2147 sayılı Kanunla, bu Kanun gereğince yapılan borçlanmaya dayanılarak tahsis talebinde bulunabilmesi ve yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için, yurt dışındaki işten ayrılma ve Türkiye’ye kesin dönüş yapma koşulu getirilmemiş ve aranılmamıştır. Anılan yasada kesinlikle böyle bir hüküm mevcut değildir. Böyle olunca da, 2147 sayılı Kanunda öngörülen koşulların oluşmasından ve tahsis yapılmasından sonra da, dış ülke yasalarından da yararlanabilmek için, o dış ülkedeki çalışmaları sürdürmenin mümkün ve tabii bulunduğu, aksine yasal bir engel bulunmadığı, Dairemizin yerleşmiş görüş ve uygulamalarının da bu doğrultuda bulunduğu açıktır.”

Bireysel Emeklilik vergi kesintileri iade ediliyor

Bu köşeden Bireysel Emeklilik konusunda çok yazı okudunuz ve paranızı tam almak için de Danıştay kararı örnekleri verdik. Esasen sistem emeklilik sistemi değil, yatırım sistemidir. Paranızı da 56 yaşına (ve en az 10 yıl prim ödemeden) gelmeden isterseniz ister vergi avantajından faydalanın ister faydalanmayın gelir vergisi stopaj kesintisi yapıyorlardı. Şimdi sistemi millet aleyhine, devlet lehine değiştirdiler ve önerdiğimiz davalardan kurtulmak için de yeni bir düzenleme yaptılar. Buna göre; sistemden 29.08.2012 ile 29.08.2007 arasında ayrılanlar dilekçe vererek ve dava açmışlarsa davalarından feragat ederek kendilerinden kesilen stopajları alacalar. Unutmayın başvuru süreniz bir yıl olup bir yıl içinde (29.03.2013 günün kadar) mutlaka dilekçelerinizi ayrıldığınız Bireysel Emeklilik şirketi ile bu şirketin bağlı olduğu vergi dairesi başkanlığına vermeniz gerekiyor.

ALİ TEZEL

2 Comments

  1. ONUR ÖZDİKER says:

    BES stopaj iadesi için gereken evrakları gönderdik ancak 2 ay olduğu halde halen bir geri dönüş yok. ödemelerin ne zaman yapılacağını bilen var mı acaba?

  2. Serkan ARSLAN says:

    Kardeşim ödenecek ödenmesinede Ne zaman be arkadaşım, ne zaman yahu delirttiler vatandaşı. Adamlara telefon açıyorsun bakan yok mail atiyorsun attığın mail gitmiyor hesapta büyük mükellefler internet sitesini açıklama yazmışlar fakat paranın nezaman yatacağını bilen yok. Zar zor birine ulaşıyorsun oda sana diyorki kardeşim 3-4 tane personel var tüm Türkiyenin işlemini biz yapıyoruz hesap et diyor. Ben niye hesap edeyimki kardeşim sen hesabını baştan yapıp ona göre personel alsana Motorlu taşıtlar vergimin zamanı gelince birde 3 gün unutunca çatır çatır faiziyle geri almıyormusun benim paramı 5 aydır niye vermiyorsun. Bu ne rahatlık ne vurdum duymazlıktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *