Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Bayramlarda idari tatil uygulaması

 

Özel sektör işyerlerinde idari tatil ilan edilen günlerde çalışılabilir. Çalışmaları halinde ayrıca ücret ödenmesi gerekmemektedir. Tatil uygulanması halinde eksik çalışılan süreler için telafi çalışması yapılabilir.

Bilindiği üzere Hükümet kurban bayramı öncesi arife gününün kamu kurumlarında idari tatil olacağını duyurmuştur. Bültenimizle bu uygulamanın özel işyerlerinde ne anlama geldiği konusunda bilgilendirme yapmak amaçlanmıştır.

Ulusal Bayram ve genel tatil günleri, çalışanları çok yakından ilgilendiren bir konu olmakla beraber 4857 Sayılı İş Kanununda değil 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Kanun’da düzenlenmiştir.

Buna göre ;

Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü 28 Ekim sat 13:00’den başlayarak 29 Ekim mesai bitiminde sona eren 1,5 günlük ulusal bayramımızdır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız 1 gün, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız 1 gün, 30 Ağustos Zafer Bayramımız 1 günlük tatil olarak düzenlenmiş genel tatil günlerimizdir.

Ramazan Bayramı arife günü 13:00’de başlayan ve toplam 3,5 gün süren, Kurban Bayramı arife günü 13:00’de başlayan ve toplam 4,5 gün süren dini bayramlarımızdır.

Diğer genel tatil günlerimiz ise 1 Ocak yılbaşı tatili ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatilleridir.

Bir yıl içinde Yasa ile belirlenen toplam 14,5 gün tatil bulunmaktadır.

Bu tatillerde ödenecek ücret 4857 Sayılı İş Yasasının 47.maddesinde düzenlenmiştir. Ulusal Bayram ve genel tatillerde işçilere çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücret ödenir.

Özellikle 1,5 günlük 29 Ekim Ulusal Bayram tatilinde ve dini bayramlarda kamu kesiminde idari tatil uygulaması sıkça görülmektedir. Bu tatillerde bayram gününden önce gelen arife günü yarım gün tatil olması nedeni ile idare de yarım günlük idari tatil ilan ederek tam gün tatil uygulayabilmektedir.

Bu tatil idarenin kamu çalışanları için öngördüğü ve idare üzerinde bağlayıcılığı olan bir izindir. Özel sektör işyerlerinde uygulanıp uygulanmayacağı tamamen özel sektör işverenlerinin insiyatifindedir.

Özel sektör işyerlerinde tatil edilmeyerek çalışılması halinde idari tatil günleri için ayrıca ücret ödenmesi gerekmemektedir.

Uygulamada özel sektör işyerlerinin de kamu işyerleri ile uyumlu olarak idari tatil günlerinde tatil yaptıkları görülmektedir.

Bu durumda 4857 Sayılı İş Yasasının 64.maddesindeki düzenlemeye uygun olarak işyerlerinde iznin uygulandığı tarihi izleyen 2 ay içinde telafi çalışması yaptırılabilir.

Telafi çalışmasında aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmelidir.

-Günlük en çok çalışılabilecek 11 saatlik süre aşılmamalıdır.

-Günde en çok 3 saat telafi çalışması yaptırılmalıdır.

-Normal çalışma ile telafi çalışması arasında ara dinlenmesi uygulanmalıdır.

-Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılmamalıdır.

-Telafi çalışmasının tatili izleyen iki aylık sürede tamamlanması gereklidir.

-Telafi çalışması fazla çalışma ya da fazla sürelerle çalışma olarak değerlendirilemez.

Saygılarımızla,

Bilgütay YAŞAR

Ortak, YMM

Rıza EROĞLU

İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri

Kıdemli Danışmanı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *