Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

15 yıl kıdem tazminatı, 3600 gün ile emekli olmadan kıdem tazminatı almak

Normal şartlar altında bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için işverenin bu kişiyi işten kovmuş olması gerekir. Tabi işçinin kovulması dışında ayrıca askere giden erkeğin ve evlenen bayanın bir yıl içinde işten ayrılması durumunda da işyerinden kıdem tazminatı alacağı doğacaktır.

Bütün bunların dışında hangi şartlarda kıdem tazminatı alınacağı kanun maddesinde yazılmıştır. Bunlardan birisi de “506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A)

bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle, “ maddesidir.

Buna göre emekliliğini hak etmiş bir işçinin SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı aldıktan sonra bunu işyerine ibraz etmesiyle kıdem tazminatını işyerinden alabilir. Tabi bunun için bağlı bulunduğu işyerinde en azından 1 sene çalışmış olması gerekir.

SSK daha önceleri bu belgeyi vermekten imtina etmekteydi. Çalışanların emeklilik hesabını yapıp toplam hizmet süresi ile emekli olma olacağı süre yaştan dolayı emekli olacağı seneden daha önce ise bu belgeyi vermiyordu. Bunu yaparken de işçiye sen zaten 5 sene sonra emekli olacaksın diye bir söz edip ve yaştan emeklilik süresinin çok daha fazla sene aldığı söylenmekteydi. Örnek vermek gerekirse bir kişi primlerini ödeyip 5 sene sonra emekli olacakken yaştan dolayı 10 sene sonra emekli olacaksa kurum bu kişiye kıdem tazminatı alabilir yazısı vermemekteydi.

Kanunlarda işçiye tanınmış bir hakkı kurum keyfi bir uygulama ile çalışanlara vermemekteydi. Bunun üzerine çalışanlar kurumu dava ettiler ve bu yazıyı artık herkes alabilmekte.

Şimdiye kadar 3600 ssklı günü ve 15 yıllık sigortalı hizmet süresini tamamlayan herkes sadece yaşı beklediğine dair yazıyı SSK’dan alıp işverenlerine ibraz ederek kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar.

Çalışanlara bir uyarı, kendi kendinize emeklilik hesabı yapıp daha sonra işyerinden emeklilik için ayrılmak istediğinize dair bir yazı yazıp işten ayrılırsanız ve gerçekte de bu süreleri doldurmamış olduğunuz anlaşılırsa işveren sizin istifa ettiğinizi öne sürebilir. Bu hayatın doğal akışına karşı bir düşünce olsa dahi mahkemelerde zaman geçirmek istemiyorsanız öncelikle SSK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısını alıp daha sonra bunu işvereninize ibraz ediniz.

Not: Bu uygulamadan basın iş ve deniz iş kanununa tabi çalışanlar faydalanamamaktadır.

İlgili kanun maddesi;

Kıdem tazminatı
Madde 14 – Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:
1. İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı Bendinde gösterilen sebepler dışında,
2. İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca,
3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,
4. Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan
yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak
amacıyla;
5. 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A)bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalandiğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılıkaylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödemegün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmalarınedeniyle,

Gelen arama terimleri:

  • 3600 gün
  • 3600
  • 15 sene 3600 gün
  • 3600 gün 15 yıl
  • 15 yıl 3600 gün

12 Comments

  1. özkan says:

    peki kadir
    adam bundan sonra bir başka işyerine girer, iki yıl çalışır, canı çıkmak isterse, istifa etse bile benzer yolla iki yıllık tazminatını alabilir mi?
    malum ekim 2008den sonra işe girenle emekli olunca zaten çalışamayacak, ama şu an emekli olanlar SGDP ödeyerek çalışabiliyor.

  2. admin says:

    Bunun cevabını bulduysan bana da söylersen sevinirim. Açıkçası cidden karışık bir durum. Yani kötüye kullanılabilecek bir yol. Buna nasıl çözüm bulmuşlar, sanki sadece bir kere bu haktan yararlanabilir gibi bir uygulamaya sokulmuş olabilir.

  3. yyüksel says:

    KIDEM TAZMİNAATI Benim 3632gnüm 16yıl sigortam var son iş yerimde 22.07.2005 iş başı 03.09.2010 tarihinde ailevi nedenler göstererek istifa ettim 17.09.2010 tarihinde çıkışımı verdiler istifamın dışında bir imza atmadım araştırmalarımda 15yıl 3600günü doldurduğum için kıdem tazminaatı ala bileceğimi öğrendim 27.09.2010 tarihinde bağlı bulunduğum kurumdan kıdem tazminatı ala bilir yazısı getirdim Fakat iş veren istifsmda ailevi sebep gösterdiğim için ödeme yapmıyor böylemi olmalıala bilirmiyim bana yardıcı olurmusunuz saygılarımla

  4. tatar uğur says:

    ben 17 yıl sigorta 5200 gün primi doldurdum
    tazminatımı alıp işyerinden ayrılsam aynı yerde veya başka bir iş yerinde çalışabilirmiyim
    yardımcı olursanız sevinirim

  5. murat says:

    benım ssk numaram 1992 de cıraklık egıtımden aldım bu yıldamı baslıyor benım ssk yoksa 1997 prım yatıs tarıhım hangısı gecerlı oluyor bana yardımcı olabılırmısınız sevınırım

  6. efendi kaya says:

    ben 2002 den beri aynı işletmede çalışıyorum bu yasadan yararlanmak istedigimi noter aracılığıyla çalıştığım işletmeye bildirdigim halde ve ssk dan aldığım yazıyıda insan kaynakları müdürümüze verdigim halde bana haklarını heseplatıp 15 03 20011 tarihinden işten ayırıldım ama daha sonra insan kaynakları müdürünü aradım bana genel müdürün
    kıdem tazminatını verip vermemek için döşünecegini süyledi halen bir sonuç almadım bu konuda nerelere başvurmam lazım iş mahkemesine verirsem kaç ayda ala bilirim haklarımı teşekür ederim sizden cevap bekliyorum teşekürler

  7. efendi kaya says:

    sonucu meil adresime günderirseniz sevinirim aynı sayfayı bazen bulamıyoruz

  8. ahmet demirtaş says:

    Merhaba .
    05.05.1998 gününden bu yana sigortalıyım. yaklaşık 4.400 günüm var.Bu yasaya göre kıdem tazminatı alma hakkı kazanmış oluyormuyum ? Yani esas olan gün sayısımı ? toplam yıl mı ?

  9. SEMA says:

    15 YIL SİGORTA BAŞLANGICI MI SAYILIYOR? PRİM YATIRILAN YILLARI MI SAYMAMIZ TİCARE TLİSESİ MEZUNUYUM STAJ YAPTIM O YÜZDEN SSK BAŞLANDICIM 2000 YILI AMA çalışıp prim yatırılmaya başlanması 2003 yılı 2000 yılından mı başlıyor 2003 yılından mı 15 yıl?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *