Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda 300 hatalı madde var.

1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu sadece ticari hayatın içinde olan şirketleri değil ticaret hukukçularını da endişelendiriyor. Uzmnalara göre yeni yasa pek çok çelişkiyi içinde barındırıyor.

Habertürk’ün üç gündür merçek altına aldığı yeni Türk Ticaret Kanunu hukuk dünyasında da tartışmaları alevlendirdi. Üniversite öğretim üyeleri kanunun başta mali müşavirler olmak üzere bir kesimin işine yarayacağını ve ticaret hayatını olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor. Prof. Dr. Erdoğan Moroğlu kanunun çelişkili yanlarına ve boşluklarına da dikkat çekiyor. Örneğin kanunun şirketlere tek kişi ortaklığı maddesini getirdiğini oysa tek kişi ortak olan şirketlerde bile karar almanın genel kurula bırakılmış olması. Prof Abuzer Kendigelen ise kanunu diğer ülkelerle karşılaştırıp özellikle kanuna esin kaynağı olan Almanya ve İsviçre’de yasal düzenlemenin bu kadar ölçüsüz olmadığını dile getiriyor.

Kanunu yazan Prof. Dr. Ünal Tekinalp ise özellikle kanunun kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınmasına yönelik maddeler içerdiğini belirterek kanunu savunuyor. Tartışma konusu olan ortaklar cari hesabının kayıtdışı ekonominin kaynağı olduğunu belirten Tekinalp, aile şirketi olsa da bu yolla kaçırılan paranın alacaklılara ödenmeyen para olabileceğine işaret ediyor.

Prof. Abuzer Kendigelen/ İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı
İsviçre ve Almanya’da çalışan sayısına bakıyorlar

Kanun sermaye şirketi olarak nitelendirdiğimiz anonim ve limited şirketlere ciddi bir ek mali yük getirecek. Bunlardan ilki bağımsız dış denetim şirketleri. Şirketler, büyük küçük olup olmamasına, sermayesine, ortaklar arasında ilişkilere, çalışan sayısına, cirosuna bakılmaksızın bağımsız dış denetime tabi. Bağımsız dış denetime tabi olmanın bir ekonomik külfeti olduğu açık. Şirketler için internet sitesi zorunluluğu olması da şirketler için ekonomik külfet getirecek. Şirketlerin kuruluş masrafları da artırıyor. Kuruluş denetçisi denilen bir denetçi atamak zorundasınız. Buna biz işlem denetçisi diyoruz. Yeminli mali müşavirler en kaçak şirketi denetlemenin yıllık 7-8 bin liraya mal olacağını söyledi. İnternet sitesi kurulup bunu yürütmek de en az 2 bin lira. 10 bin liraya bir limited şirket kurabiliyorum. Ama bu sermayenin tümünü kanunun öngürdüğü yerlere harcayacaksınız. Kanunu aldığımız İsviçre ve Almanya’da çalışan sayısı, sarmaye ve ciroya bakılıyor. Bu eşiklerden ikisini geçen şirket bağımsız denetime tabi tutuluyor. Biz de ise tek kişinin kurduğu, tek kişinin çalıştığı şirket de bağımsız denetime tabi.

Prof. Dr Erdoğan Moroğlu
Mali müşavirler için tam ekmek kapısı olacak

Kanunun birçok çelişkili hükümleri ve boşlukları var. Öncelikle 250-300 hatalı madde var. Yerli yersiz bir sürü ceza var. Bu kanun ile şirket kuruluşu ve işleyişi çok masraflı hale geldi. Ticaret kanunu yeminli mali müşavirler ve mali müşavirler için tam bir ekmek kapısı haline gelmiş. Yeminli mali müşavirler bir sürü yetki ile donatılmalarına rağmen sorumlulukları da yok. Yönetim Kurulu üyelerinin kendisine suç isnat edildiğinde kusursuz olduğunu ispat etmesi gerekiyor. Oysa sorumlu olduğu halde denetçiler için kusurunu ispat etmek o kusuru iddia eden tarafa ait. Halbuki onlar mesleklerinde uzman kişiler eğer kusur işledilerse sorumlu olmalılar, oysa yönetim kurulu ev hanımı bile olabiliyor. Şirket kuruluşunda ve sermaye artırımında maliyetleri her işe bir denetçi getiriliyor. Çok sakıncalı bir şey sermaye sahibi borçlanamıyor. Şirketine borçlanmak illa şirketini soyuyor değildir. Belki işini büyütecek. Diğer yandan kanun tek kişi ortaklığı maddesini getiriyor ve tek kişi ortaklarda karar almayı genel kurula bırakmış. Oysa bizim kamu iktisadi teşekkülleriniz de tek kişi ortaklığı. Bunlarda genel kurulun yetkileri yönetim kuruluna verilmiş. Bu kanunda ise yetkiler genel kurulda. Tek kişi ortaklığı nasıl genel kurulda karar alabilir?

Prof. Dr. Ünal Tekinalp/ TTK Tasarısı Hazırlama Komisyonu Başkanı
Cari hesap kayıt dışının karargâhıdır

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na kimlerin ne sebeple karşı çıktıkları çok iyi bir şekilde ortaya çıkıyor. Karşı çıkılan maddeler kayıt dışı ekonominin önünün kesilmesi için ortaya konulmuş maddelerdir. Dünyanın bütün ülkelerinde anonim şirketlere yönelik hükümler hapis cezası içeriyor. Çünkü küçük yatırımcıları da koruyan hükümlerdir. Ortaklar cari hesabı Türk Ticaret Kanunu’nda yasaklanıyor ve mevcutlarının üç yılda ortadan kalkması isteniyor. Tak amaç kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almaktır. Bir şirket incelendiğinde ortaklar cari hesabında eğer ortağın alacağı görülüyor ve bunun nasıl doğduğu ispat edilemiyorsa burada faturasız satış yapıldığı ve bu satıştan şirkete gelen paranın ortaklara aktarıldığı görülür ve inceleme yapan eleman bu konuda zabıt tutar. Eğer ortaklar cari hesabında ortağın borcu görünüyor ise ve borç bir faize bağlanmış ise üzerinde durulmaz. Ancak değil ise şirketin gayrimeşru ödeme yaptığı bunun da ortaklar cari hesabına borç kaydedildiği ortaya çıkar. Ortaklar cari hesabından ortağın çektiği paralar hiçbir şekilde geri ödenmez. Bunlar birikir ve bir çeşit vadesiz borca dönüşür.

Prof. Dr. Şükrü Kızılot/ Gazi Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı
‘Bazı maddelerle ilgili değişim sinyali aldım’

“Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu okudukça, inanılmaz hata ve yanlışlar ortaya çıkıyor. HABERTÜRK’te birkaç gündür ayrıntılı olarak yazılanlar da inanılır gibi değil. Şirketinden 1 lira borç para çeken de 1 milyon lira çeken de 300 günden başlayan adli para cezası, ödemezse hapis cezasıyla karşılaşacak. İnternet sitesi olayı ile şirketlerin yatak odasına girilmek isteniyor. Defterlere yapılan kayıtların eksik olması veya zamanında kayıt yapılmaması halinde, 200 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası, 300 gün içinde ödenmezse hapis cezası uygulanacak. Bu uygulama işadamını perişan eder, cezaevlerinde ve tımarhanelerde yer kalmaz. Bir taraftan, ekonomik suça ekonomik ceza uygulanması gerektiği belirtilerek karşılıksız çek düzenleme fiiliyle ilgili hapis cezası kaldırılıyor, diğer taraftan Ticaret Kanunu ile çok sayıda hapis cezası getiriliyor! Olacak iş mi bu? Yeni Türk Ticaret Kanunu ile yapılan düzenlemeleri şaşkınlıkla okuyan ve zaman zaman gözlerine inanamayan HABERTÜRK okurlarına bir müjde vereyim; Yeni Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girmeden, mini bir paketle tepki toplayan maddeleri değişecek. Ön çalışmalar başladı bile.”

Rahim Ak / Gazete Habertürk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *