Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Vergi afları

Vergi Aflarının Artıları Ve Eksileri

Ekonomik krizler kendini boy göstermeye başladığı zaman ülkemizde hemen bir vergi affı, sosyal güvenlik kurumlarına var olan borçların yapılandırılması gündemimize gelmektedir.

Vergi aflarını can siperane savunan insanları anlamakta zorluk çekiyorum. Bunun nedeni de ülkemizde kaç defa vergi affı yapılmış ve bu vergi afları ile sorun çözülmüş mü buna bakmamız gerekiyor.

Çözülmediği açıkça ortadadır. Zira birçok kişinin vergi borçları ve SGK kurumuna borçları bulunmaktadır. Demek ki vergi afları sadece kısa vadede işe yaramakta uzun vadede ise hiçbir işe yaramamaktadır.

Vergi aflarının faydaları

Vergi toplamayı kolaylaştırır.

Cezaların arttırılması ve denetimin güçlendirilmesi öncesi yapılması

Kısa vadede kamu gelirlerini arttırır. Hükümetlerin buradan elde edilecek gelirin kısa sürede tahsil edileceğini bilirler.

Yakalanamayan vergi kaçakçılarının gönüllü olarak ortaya çıkmasını sağlar.

Vergi reformunun yürütülmesini kolaylaştırır.

Ekonominin sınırlarını genişletmek. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ile birlikte ülke ekonomisi rakamsal olarak bir büyüme kaydeder.

Vergi aflarının zararları

Adalet ve eşitlik ilkesini zedeler. Vergi aflarından birkaç gün önce vergi borçlarını ödeyen kişiler bu aftan yararlanamazlar. Böylelikle aftan yararlanamayan kişilerin devlete olan güveni sarsılır.

Rekabet eşitliğini bozar. Zamanında vergisini ödemeyen kişiler bu tutarları başka alanlarda değerlendirmiş vergisini zamanında ödeyen mükellefler ise şirketin nakitlerini şirket için daha faydalı olabilecek alanlar yerine devlete vermesiyle birlikte bir rekabet eşitsizliği oluşur.

Vergi ahlakının bozulmasını sağlar ve gelecekte sürekli vergi aflarının oluşacağı düşüncesini oluşturur. Bu zaten ülkemizde var olan durumdur. Belli bir nedenle vergi ödemelerini aksatan mükellefler nasılsa ileride tekrar bir vergi affı çıkar düşüncesi ile vergilerini ödemeyi tamamen bırakırlar.

Kanunlara saygıyı azaltır. Dürüst mükelleflerde kanunlara karşı çıkma eğilimi oluşturur. Bunun nedeni de vergi vermeyen kişilerin bu aflar sayesinde çok çok düşük bir faiz ile devlete ödeme yapmaları ve bununla birlikte devletin uymuş olduğu kanunları uygulamaktan aciz olduğu düşüncesine kapılır. Zira vergisini ödemeyen kişiler için haciz uygulaması yapılması gerekir. Bunu yapmayan mali idareye dürüst mükelleflerin güveni kalmaz.

Sonuç

Devletin vergi afları yapmak yerine vergi borçlarına uygulanacak faiz ve cezaların oranlarını düşürmesi ve bir daha hiç vergi affı çıkartılmaması gerekmektedir. Fakat bir hükümetler bir daha vergi affı çıkartmayacaklarını beyan etmelerine rağmen kendi hükümet dönemlerinde birden fazla sayıda vergi affı çıkartmaktadırlar.

Birikmiş SSK, Bagkur ve Vergi Borçları

Birikmiş SSK, Bagkur ve Vergi Borçları

Sonradan Ekleme: Şükrü Kızılot Hoca bugün bu konuya değinmiş. Fikirlerimiz bu konuda uyuşuyor. Özellikle matrah arttırımı konusuna sonra değinelim. Hocamız bir de tablo vermiş. O tabloyu da buraya ekleyelim. Bakalım görelim kimin ne kadar borcu varmış.

Bu arada bu borç tutarı arttıkça af beklentisinin artacağını söylemiş. Ki oldukça doğrudur.

2 Comments

  1. […] http://muhaseberehberi.com/vergi-aflari/ adresinde bir şeyler karalanmıştı. Okuyunuz efendim. AKPC_IDS += "461,";Popularity: unranked [?] […]

  2. budistturk says:

    Vergi afları toplam vergi borçlarının artmasına da neden oluyor. Bildiğim kadarı ile aylık gecikme faizi %3 gibi yüksek bir oran. Buna rağmen vergi borcu yapılması borçlunun nasıl olsa af çıkar inancı olmalı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *