Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Sigorta Primlerim Asgari Ücretten SGK’ya Bildiriliyor

Sigorta Primlerim Asgari Ücretten SGK’ya Bildiriliyor

Sorunuz:

Merhaba

Ben size bir şey danışmak istiyorum rica etsem yardımcı olur musunuz?

15/08/1999 işe giriş tarihim var aralıksız bu işyerindeyim işe girişimden 2 yıl sonra dükkan değiştirdik ve giriş çıkış yapmışlar(bir gün arayla) sicil numarası değişmiş şirketin

e-devlette öyle görünüyor ( bunda bir sıkıntı yaşar mıyım) ben 2014 ağustos ayını bekliyorum sgk çıkış istemek için sorum şu: Asgari ücret gözüken maaşımdan kıdem tazminatımı vermek isterse normal maaşımdan almak istersem kanuni hakkım nedir? İşleyiş nasıl olur bu konuyla ilgili o zaman yardım eder misiniz?

İyi çalışmalar

Cevabımız:

Merhabalar,

İşçinin sigorta primlerinin işverenin işçiye ödediği maaş üzerinden SGK’ya bildirilmesi kanun gereğince zorunludur. Bu sebeple işvereniniz hukuka aykırı davranmaktadır. İşvereninizin sigorta primlerinizi daha düşük maliyet adına asgari ücretten SGK’ya bildirmesi işçiye haklı sebeple istifa hakkı yani kıdem tazminatını alarak işten ayrılma imkânı doğurmaktadır. Bununla ilgili noterden sigorta primlerimin daha düşük ücretten SGK’ya bildirilmesi sebebiyle iş sözleşmemi 4857 sayılı İş Kanunun 24/2-e bendine göre feshediyorum gibi bir ihtarname gönderebilirsiniz. Daha sonra ise hem Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne hem de Bölge Çalışma Müdürlüğü nezdinde şikayette bulunabilirsiniz. Yapılan incelemeler sonucunda bu zamana kadar bildirilmiş olan tüm sigorta primleriniz tekrardan kurum tarafından re’sen yeniden düzenlenecektir. Ardından da kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınızın gerçek maaşınız üzerinden hesaplanması ve tarafınıza ödenmesi adına İş Mahkemesine dava açabilirsiniz. İşvereniniz tüm bu yaşananlardan sonra çok ağır cezalar ve maliyetler ile karşı karşıya kalacaktır. Sigorta primlerinin işverenin işçiye ödediği ücretten daha düşük SGK’ya bildirilmesinin işçiye haklı sebeple istifa hakkı doğurduğuna ilişkin Yargıtay kararını sizinle paylaşıyorum.

YARGITAY 9.HD 20.01.2004 tarih ve 2003/10129 E. 2004/357 K. sayılı kararı

ÖZET : 

Dava, kıdem tazminatı, ücret ve fazla mesai ücretinin ödetilmesi istemine ilişkindir.

Davacı işçi, iş sözleşmesini 1475 Sayılı İş Kanununun 16. maddenin 2. fıkrası uyarınca fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi ve sigorta primlerinin gerçek ücret yerine asgari ücretten yatırılması nedeniyle haklı olarak feshettiğini bildirerek işyerinden ayrılmıştır. Davada fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği ve sigorta primlerinin gerçek ücretten yatırılmadığı mahkemece kabul edildiği halde, kıdem tazminatı isteğinin reddine karar verilmiştir.

Olayda, davalı işverenin fesih iddiası yoktur. Davacı işçi, iş akdini haklı olarak feshettiğine göre, kıdem tazminatı isteğinin kabulü gerekir. 

DAVA :

Taraflar arasındaki, kıdem tazminatı, ücret ve fazla mesai ücretinin ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatınca istenilmesi ve davacı avukatınca da duruşma talep edilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 20.1.2004 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kâğıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına Avukat Murat E. geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR :

1. Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm temyiz itirazları yerinde değildir.

2. Davacının temyizine gelince:

Davacı işçi, iş sözleşmesini 1475 Sayılı İş Kanununun 16. maddenin 2. fıkrası uyarınca haklı olarak feshettiğini bildirerek işyerinden ayrılmıştır. Anılan fesih yazısında fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi ve sigorta primlerinin gerçek ücret yerine asgari ücretten yatırılması fesih nedeni olarak gösterilmiştir. Davacının açmış olduğu bu davada fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği ve sigorta primlerinin gerçek ücretten yatırılmadığı mahkemece kabul edildiği halde, kıdem tazminatı isteğinin reddine karar verilmiştir. Buna gerekçe olarak da, davacı işçinin işverene verdiği zararın on günlük ücretinin üzerinde olması gösterilmiştir. Bu konuda belirtmek gerekir ki, davalı işverence davacının iş sözleşmesi zarar iddiasıyla feshedilmiş değildir. Esasen somut olayda davalı işverenin fesih iddiası da bulunmamaktadır. Davacı işçi, iş sözleşmesini fazla çalışma ücretlerinin ödenmemiş olması ve sigorta primlerinin düşük ücretten yatırılması sebebiyle 1475 Sayılı İş Kanunun 16/2-d bendi uyarınca haklı olarak feshettiğine göre, kıdem tazminatı isteğinin kabulü gerekir.

Mahkemece anılan isteğin reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ :

Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, davacı yararına takdir edilen 375.000.000 TL. Duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine,20.1.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *