Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Sgk prim yükü hafifletilmeli

TİSK’in Eylül 2012 Aylık Ekonomi Bülteni yayımlandı. Bültende, dünya ekonomisinin bu yıl büyüme ile ilgili sorunları yaşamaya devam ettiği, alınan önlemlere rağmen birçok ülke ekonomisinin küçüldüğü vurgulandı.
Faiz oranlarının düşürülmesi, para arzının ve kamu harcamalarının artırılması önlemlerinin yeterli olmadığına işaret edilen bültende, hane halklarının yüksek borç yükü altında bulunduğu, OECD ülkelerinin daralmaya gittiği kaydedildi.

TİSK’in aylık bültenine göre, Türkiye’de büyüme yavaşladı, ekonomi ise talep yetersizliği ile karşı karşıya bulunuyor. Sanayi üretimi Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 3,4, aylık bazda yüzde 0,2 arttı. İmalat sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 3 artarken, imalat sanayi kapasite kullanım oranı yıllık bazda 2,2 puan azaldı.

İşgücüne katılma oranı Haziran itibarıyla yıllık 0,4 puan düşüşle yüzde 50,8’e geriledi. İşsizlik oranı 1,2 puan azalışla yüzde 8 oldu. Tarım sektöründe çalışan sayısı 45 bin kişi azalırken, tarım dışında istihdam edilenlerin sayısı 721 bin kişi arttı. Haziran döneminde kayıt dışı istihdam 3,1 puan azalışla yüzde 40,4’e geriledi.

TİSK’in bülteninde, ihracat yapısının ciddi değişiklikler gösterdiğine dikkat çekildi. Bültene göre, en fazla ihracat yapılan fasıl kıymetli taşlar olurken, kıymetli taş ihracatı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 371,7 arttı. Bu sektörün diğer sektörlerdeki üretimi ve istihdamı uyarıcı etkisi zayıf kaldı. Türkiye’nin ihracatında AB pazarının ağırlığının azaldığı gözlendi. AB’ye yapılan ihracat yüzde 9,1 azaldı. Bültende, bu gelişmelerin temel nedeninin AB ülkelerindeki ekonomik kriz ve Türkiye’nin dış ticaret politikası olduğu belirtilerek, AB pazarının kaybedilmemesi gerektiği vurgulandı.

MERKEZ BANKASI FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRDÜ

Bültene göre, büyümenin ikinci çeyrekte gerilemesinin ardından Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü. Merkez Bankası kredi hacminin genişlemesini umuyor ancak ekonomideki talep eksikliği sorunu bu beklentinin gerçekleşmesini önleyebilir.

Bültende, ekonomide büyüme oranı azalırken, bütçe açığının artması gelecek için endişe verici olarak değerlendirildi. Bültene göre, 2012 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 büyüyen Türkiye’de, mevcut bütçe açıkları, yeni vergi artışlarını da beraberinde getirdi.

Bültende, sosyal güvenlikle ilgili şu görüşlere yer verildi:

‘Sosyal güvenlik sisteminde mali sorunlar sürüyor. Bütçe giderlerinde en büyük pay yüzde 37,9 ile cari transferlere ait. Cari transferler içinde ise en önemli harcama SGK açıkları kaleminde ortaya çıkıyor. SGK açıklarının altında işgücü piyasasının yapısal sorunları yatıyor. Kadınların işgücüne katılma oranının düşüklüğü, sosyal yardım sisteminin istihdama yöneltici olmaması ve kayıt dışı olgusu bu yapısal sorunların başlıkları. SGK açıklarının azaltılması için işveren üzerindeki yüklerin azaltılması ve sosyal yardım sisteminin etkinleştirilmesi gerekiyor. Büyüme yavaşlarken istihdamı artırmak için vergi ve SGK prim yükü hafifletilmeli, kamu altyapı yatırımları artırılmalıdır.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *