Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

SGK, 1 yıl içinde 30 günden fazla ücretsiz izin kullananlardan da GSS primi istiyor.

SGK, 1 yıl içinde 30 günden fazla ücretsiz izin kullananlardan da GSS primi istiyor.

1 Ocak 2012 günü başlayan zorunlu Genel Sağlık Sigortası’nda dün, işverenleri tarafından ayda 30 günden az SGK’ya bildirilen, parttime (kısmi süreli iş akdi) çalışanlar, ev hizmetlileri, çağrı üzerine çalışanların, 30 günden eksik kalan süreleri için GSS primi ödeme ve gelir testine gitme zorunluluğu olduğunu açıklamıştık. Bugün de bir yıl içinde 30 günden çok ücretsiz izin kullananları ele alacağız.

‘GELİR TESTİNE GİT’ DENEBİLECEK

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 67’nci maddesine 611 Sayılı Torba Kanun ile ilave edilen fıkraya göre, “4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların 4857 sayılı İş Kanunu’nun 56’ncı ve 74’üncü maddeleri ile diğer iş kanunlarında ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir takvim yılı içerisinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin sürelerinde genel sağlık sigortalılıkları devam eder” denilerek 4/A’lı yani SSK’lı olarak çalışan işçilerin ücretsiz izinleri de takip edilecek ve yıl içinde 30 günü aştığı andan itibaren ücretsiz izinde geçen süreler için işçilerden (işverenlerden değil) GSS primi talep edilip gelir testi istenecek.

Fıkra içinde görülen, 4857 sayılı yasanın 56 ve 74’üncü maddeleri gereğince işçilere yıllık izinlerini geçirmek için 4 güne kadar verilen ücretsiz izinler ile doğum yapan kadınların doğumdan sonraki 8 haftalık doğum izni sonrasında alabilecekleri 6 aylık ücretsiz izinler dışında, aldıkları veya işverenlerce verilen ücretsiz izinler takip edilecek.İşverenler veya mali müşavirler, çalışanları SGK’ya ücretsiz izin olarak bildirirken 19, 20 ve 21 kodunu kullanıyorlar. SGK, sadece 21 kodunu takip edecek ve 21 koduyla bildirilen ücretsiz izin süresi 1 takvim yılı içinde 30 günü aşarsa, işçiye “Gelir testine git, sonra da ücretsiz izin süreleri için SGK’ya GSS primi öde” diyecek.

KAMU GÖREVLİLERİNE TORPİL UYGULAMASI

Memurlarda ise durum farklı; kısaca kamu görevlisi diye adlandırabileceğimiz kesim, kurumlarından bazı hallerde aylıksız izin alabilmektedir. İşte aylıksız izin alan memur prim ödemeden, eş ve çocukları da yine prim ödemeden Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmaya devam edecekler.

Ali Tezel – Habertürk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *