Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Sahte belge ile de olsa Bağ-Kur aylığı kesilemez

Bağ-Kur’lu olmak için, vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı veya meslek odası-derneği kaydı gerekir. Bazı hallerde oda-dernek veya vergi kaydı hataları sebebiyle, Bağ-Kur sigortalılık süreleri silinmektedir. Silinmiş süresi ile emekli olanların ise emekli aylıklarını da SGK kesmektedir ama yargı kesilemez diyor…

 Ali bey, 2003 yılında Bağ-Kur’dan emekli oldum. Geçen ay SGK tarafıma gönderilen yazı ile emekli aylıklarım kesildiği gibi bana da 63 bin lira borç çıkarmışlar. Sebebini sordum, 1982 ile 1987 yılları arasındaki madeni eşya imalatçıları derneğindeki kaydımın sahte olduğunu, benim gibi aynı derneğe üye olanların hepsinin aylığını kestiklerini söylediler. İncelemeyi SGK müfettişi yaptığından müdür elimden bir şey gelmez dedi. Şimdi bana 5 yıl daha prim öde yeniden emekli edelim diyorlar. Yapabileceğim bir şey var mı? Ali Durmaz

 Sayın okurum, zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmak için, vergi kaydı, limited şirket ortaklığı veya Anonim Şirket ortaklığı ile yönetim kurulu üyeliği gerekir. Bunlardan birisi yoksa isteseniz de Bağ-Kur’lu olamazsınız ama geçmiş yıllarda Bağ-Kur’a giriş ve çıkış için sizlerin bu yerlerden üye olduğunuza dair yazı getirmeniz gerekirdi. Sizin durumunuzda ise Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişi madeni eşya imalatçıları derneğinde inceleme yapmış ve kayıtları sahte bulmuş. Belki sahtedir belki değildir bunu en iyi siz bilirsiniz 1982-1987 yılları arasında bu meslek örgütüne gerçekten kaydınız varsa korkmayın, hatta gerçekten yoksa da korkmayın. Sahtecilik olayında kastınız veya kusurunuz veyahutta dahliniz yoksa İş Mahkemesinde dava ederek hem kesilen Bağ-Kur emekli aylığınızı devam ettirirsiniz hem de sizden istenen 63 bin lira borcu da sildirirsiniz. Mahkemeden başka çareniz yok ve size tam da sizin durumunuza uygun bir Yargıtay kararı veriyorum.

 
 

***ÖRNEK YARGI KARARI

Esas no: 2008/6852 
Karar no: 2009/4176

“ÖZET : Davacıya Bağ-Kur’ca bağlanan yaşlılık aylığı oda kaydının sahte olması nedeniyle kesilmiştir. Davacı, aylığının yeniden bağlanmasını dava etmiştir. Davacı hakkında sahtecilik suçundan dolayı açılmış bir ceza davası olup olmadığını ve sonucunu araştırmak, davacı hakkında ceza davası sonucunda sahtecilik suçundan kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmaması ve oda kaydının yanlışlık veya hata sonucu bir şekilde yapıldığının anlaşılması durumunda uyuşmazlık konusu döneme ilişkin primler tahsil edilerek davalı Kurum tarafından uzun süre kullanılmış olduğundan Kurumun bu süreyi iptal etmesi MK’nın 2. maddesinde ifadesini bulan objektif iyiniyet kurallarıyla bağdaşmayacağından bu süreyi de sigortalılık süresi olarak saymak ve istemin kabulüne karar vermek gerekmektedir. “

 
 

AXA Sigorta Açıklama Göndermiş

Sn. Ali TEZEL, 16.08.2012 tarihli  köşe yazınızda yer alan  “Özel Sigortaya 10 yıl prim ödemiş ana parasını bile geri alamamış” başlıklı  müşteri mektubuna ilişkin açıklamamız aşağıda bilginize sunulmaktadır.  Sn. KOCABAYOĞLU  tarafından dile getirilen şikayet, Haziran 2012 vade gelimi tarihi  olan dövize endeksli hayat sigortası  hakkında olup poliçesinin vade gelimi tarihindeki birikim tutarına itirazını içermektedir.

 
 

İtiraza konu poliçenin ödeme tutarları ve ilgili tutarların şirkete intikal tarihleri baz alındığında  poliçenin süresi sonunda elde edilen toplam kar payı tutarının  yatırılan prim bedelinin % 28’ine eşit olduğu görülmektedir. Gerek Türk Lirası gerekse de USD para birimi üzerinden yapılan hesaplamalarda elde edilen bu gelir  oranının  piyasadaki alternatif yatırım araçlarından düşük olmadığı ortadadır…”

“Şikayette bahsedilen ödenen primlerden daha düşük birikim elde edilmesinin vefat teminatı risk primi kesintisi dışındaki  diğer en önemli nedeni ise  gelir vergisi kesintisidir. 24.12.2002 tarih ve 2002/5000 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile 07.10.2001 tarihinde yürürlüğe giren 4697 sayılı kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nun bazı maddelerindeki değişiklik sonucu, kanunda belirtilen zorunlu nedenlerle (vefat, maluliyet, tasfiye vb.) veya 10 yıl süreyle prim ödedikten sonra  ayrılanlara yapılan kar paylı birikim ödemelerinin %10′ u gelir vergisinden müstesna olup, kalan tutar üzerinden %10 stopaj oranı uygulanmaktadır. Poliçenin vade gelimi tarihinde toplam kar paylı birikim tutarı üzerinden stopaj bedeli düşülerek ödeme yapılmıştır… ARZU MADENLİ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *