Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Mazeretsiz gitmemek atılma sebebi

10 kişinin çalıştığı bir marketim var. İşyerinde çalışan bir işçim sürekli devamsızlık yapmakta. Bu işçi bizim rakip firma tarafından ayartılmış. Kıdem tazminatını istiyor. İşçinin ne kadar süreyle devamsızlığı halinde işveren tazminatsız işten çıkartabilir? 
İş Kanunu’na göre kendi isteği ile ayrılan işçiye tazminat ödenmez. Başka bir işyerinde çalışmak üzere sizin işyerinizden ayrılıyor ise kıdem tazminatına hak kazanmaz. İşçiniz işyerine devamsızlık yaptığı halde siz bugüne kadar işten çıkarmamış iseniz, şimdi bu eski devamsızlıklarını gerekçe göstererek işten çıkartamazsınız. Ancak bundan sonra arka arkaya geçerli bir mazereti olmaksızın 2 gün devamsızlık yaparsa, bunu gerekçe göstererek 6 iş günü içinde iş sözleşmesini tazminatsız olarak fesh edebilirsiniz.

İstanbul’da bir şirkette çalışmaktayım. Personel müdürü beni işten çıkarttı. Yasal haklarım nelerdir?
İş Kanunu’na göre, işveren, işçiyi işten çıkarttığı zaman bir gerekçe sunmak zorundadır. Sözünü ettiğiniz gerekçeler İş Kanunu’na göre haklı gerekçeler değildir.
İşyerinde 30′dan fazla işçi çalışıyorsa 1 ay içerisinde iş mahkemesinde dava açma hakkınız vardır. 

Hükümlü olarak 18 ay açık cezaevinde çalıştım. Bu günlerim SGK kapsamına girer mi? N.A.
Cezaevlerinde çalışılan günlerin maalesef hem sigorta girişine hem de emeklilikte geçerli olacak prim gün sayısına faydası bulunmamakta. Çünkü, cezaevlerinde çalışırken adınıza yatan primler kısa vadeli sigorta kolları diye adlandırılan kolları kapsamaktadır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
SSK girişim 11.08.1993. Doğum tarihim 02.08.1977. 2250 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? 5…363681 Nolu SMS 
SSK girişinize göre, 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim gün şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmeniz için 5675 prim gün sayınızı tamamlayarak 54 yaşınızın dolacağı 02.08.2031 tarihini beklemeniz gerekmektedir.                                                                                                                                                                        

ALİ ŞERBETÇİ                                                                                                                                              01.11.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *