Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Mali Müşavirler ‘Vergi kaçıran müşterisini ihbar edebilir mi?’ tartışması

Mali Müşavirler ‘Vergi kaçıran müşterisini ihbar edebilir mi?’ tartışması

Kayıtdışıyla mücadelede mali müşavirleri göreve çağıran Bakan Mehmet Şimşek’e rağmen Maliye Bakanlığı müşterisini ihbar eden mali müşavir için, “Meslek mensupları ve bunların yanında çalışanlar işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. Bu nedenle de ihbar ikramiyesi ödenmez” yorumunu yaptı. Mali müşavir, Maliye ile davalık oldu. Danıştay Maliye’yi haklı bulursa binlerce mali müşavir ‘meslek sırrı’ tartışması nedeniyle vergi kaçağını görse de ihbar etmeyebilir.

Yıllardır kayıtdışıyla mücadale için yeni önlemler planlayan Maliye Bakanlığı, vergi kaçağını ihbar eden bir mali müşavirle davalık oldu, yeni bir tartışmanın da fitili ateşlendi. Kayıtdışıyla mücadelede mali müşavirleri göreve çağıran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e rağmen bakanlık, vergi kaçıran müşterisini ihbar eden mali müşavire, “Bu meslek sırrıdır, ifşa edemezsin” deyince yaşanan tartışma dava sürecine taşındı.

Vergi kaçırdığını tespit ettiği şirketi Maliye Bakanlığı’na ihbar eden mali müşavire ‘meslek sırrı’ hatırlatması yapan bakanlık, “Meslek mensupları ve yanlarında çalışanlar işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemez. Bu nedenle ihbar ikramiyesi ödenmez” dedi. Bunun üzerine mali müşavir, bakanlığa dava açtı. 

Maliye’ye ihbar etti

Çatışmaya yol açan olaylar, Mersin’de mali müşavirlik yapan Muhittin Türkkan’ın 2007’de bir petrol şirketinin mali müşavirliğini üstlenmesiyle başladı. Türkkan, söz konusu şirketin defterlerini teslim aldıktan sonra şirketin büyük ölçekte vergi kaçırdığını farketti.

Noterden fesih ihbarnamesi göndererek sözleşmesini tek taraflı feshetti ve şirketin vergi kaçırdığını bir ihbar mektubuyla Maliye Bakanlığı’na bildirdi. Türkkan, bu ihbarları Mersin, Ankara Vergi Dairesi Başkanlıkları ile Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu’na yazılı olarak yaptı.

2007 yılında başlayan ihbar sürecine rağmen Maliye Bakanlığı ile Türkkan arasındaki yazışmalara göre, şirketin defterlerine ulaşılamadığı, diğer benzeri gerekçelerle inceleme yapılamadığı, ardından da yapılan inceleme sonucu çıkan raporların Mersin Vergi Dairesi’ne ulaştırılamadığı, bu nedenle de işleme konulamadığı gibi gerekçelerle 2010 tarihine kadar söz konusu vergi kaçağı incelemesiyle ilgili bir sonuç elde edilemedi. 4 Kasım 2010’da şirketle ilgili yazılan raporlar 5 ay sonra, 31 Mart 2011’den sonra Mersin Vergi Dairesine gönderildi. Bu sırada 25 Şubat 2011’de hükümetin çıkardığı Af Yasası yürürlüğe girdi. Söz konusu şirket de af yasasından yararlanarak, geçmişe dönük vergi beyannamelerinde düzeltme yapılarak, Maliye’yle barıştı ve çıkarılan vergi borcunun aslını ödeyerek borcunu sildi..

Sırlar ifşa edilemez

Ancak bunlar yaşanırken Muhittin Türkkan’ın, Maliye’yle yapmış olduğu yazışmalarda kendisine ihbar dilekçesinin ilgili birime değerlendirilmek üzere aktarıldığı, kendisine bilgi verileceği belirtildi. Ancak bu yazılarda Türkkan’a, ‘Meslek mensupları ve yanında çalışanları, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler, çeşitli kanunlarla muhbirlere tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar’ denilerek kendisine vergi kaçağının tahsilatı halinde herhangi bir ikramiye ödenmeyeceği vurgulandı.

Mali Müşavirlik Kanunu ‘Suçun duyurulması mecburi’ diyor

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Kanunu’nun 43. Maddesi’nin ‘meslek sırları’ başlığı altında bu durum şöyle düzenleniyor: “Meslek mensupları ve bunların yanlarında çalışanlar işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler, çeşitli kanunlarla muhbirlere tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar. Ancak suç teşkil eden hallerin yetkili mercilere duyurulması mecburidir. Adli veya idari her türlü inceleme veya soruşturma birinci fıkra hükmünün dışındadır. Tanıklık sırrın ifşası sayılmaz. Yukarıdaki hükümler oda ve birlik personeli hakkında da uygulanır.” Buna göre bir mali müşavirin görevi dolayısıyla öğrendiği bilgileri açıklayamayacağını söylerken, aynı zamanda suç sayılan hallerde bunu mutlaka bildirmesi isteniyor.

Vergi kaçağını gizlemek meslek sırrı olur mu?

Maliye’yle davalık olan mali müşavir Muhittin Türkkan, konuyla ilgili sorularımız üzerine şunları söyledi: “Yasal olarak özel hayatın gizliliğine dokunulamaz. Ama yasa bize mali müşavirlere, ‘Suç sayılan halleri tespit edersen bildirmek mecburiyetindesin’ diyor. Vergi kaçırmak da bir suç. Biz mesleğimizi yaparken, iş ilişkisinde bulunduğumuz kişilerce bize verilen ticari ve kişisel bilgileri, özel hayata ilişkin bilgileri saklamakla yükümlüyüz. Meslek sırrı budur. Vergi kaçıranı saklamak meslek sırrı olabilir mi? Bu vergi kaçağı zaman içinde zaten Vergi Affı’yla kapatılmış gitmiş. Benim zaten bu ihbardan dolayı ikramiye hakkım yok. Ama bana ‘meslek sırrı’ diye engel koyarsa, bundan sonra hiçbir mali müşavir, vergi kaçıranı ihbar edemeyecek demektir. Maliye Bakanlığı’nı dava ettim. Dava şu anda Danıştay’da. Karar ‘Maliye Bakanlığı ‘haklıdır’, derse, bu dava emsal olur. Ondan sonrasını siz düşünün. Hangi mali müşavir vergi kaçıranı ihbar eder? Ama bir yandan da Türk Ceza Kanunu, “işlenmekte olan suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” der. Peki biz ne yapacağız? TCK da, yasamız da bunu söylüyor, Maliye Bakanlığı başka bir şey söylüyor.”

Vatan Gazetesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *