Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Konut kredi faizlerini kira gelirimde gider olarak gösterebilir miyim?

Hakan Sormuş,

Merhabalar,
Oturduğum evi kredi ile almıştım ve halen kredisi devam ediyor. Bu evimi kiraya vereceğim ve bu ay içersinde yeni aldığım (yine kredi ile) 2. evime taşınacağım.
1- İşyerine kiraya verirsen yine vergi verecekmiyim, ödeyeceksem vergi oranı hakkında bilgi alabilirmiyim sizden?
2- Her iki evimin üzerinde de kredi olduğu için kira vergisinden bu krediler için ödediğim tutarları düşebilirmiyim ?
3- İşyeri değil de normal ev için kira vergi oranları hakkında bilgi alabilir miyim ?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Hakan merhaba,
İşyerine kiraya vermen senin için bir avantaj. Bunun nedeni de, kiracın senin adına her ya stopaj olarak vergi ödeyecek.
Örnek vermek gerekirse,
Kiranın Brüt tutarı 1.250 TL olsun,, bu tutar üzerinden %20 vergi ayırıp muhtasar beyannamede 041 kodu ile birlikte her ay 1.250*0,20 = 250 TL senin adına vergi verecek.
Daha sonraki sene misal 2011 yılında 2010 yılında elde etmiş olduğun gelirleri hesaplarken bu kiracının ödemiş olduğu vergileri sen ödemişsin gibi mahsup edeceksin.

Hakan merhaba,İşyerine kiraya vermen senin için bir avantaj. Bunun nedeni de, kiracın senin adına her ya stopaj olarak vergi ödeyecek.
Örnek vermek gerekirse,
Kiranın Brüt tutarı 1.250 TL olsun,, bu tutar üzerinden %20 vergi ayırıp muhtasar beyannamede 041 kodu ile birlikte her ay 1.250*0,20 = 250 TL senin adına vergi verecek.
Daha sonraki sene misal 2011 yılında 2010 yılında elde etmiş olduğun gelirleri hesaplarken bu kiracının ödemiş olduğu vergileri sen ödemişsin gibi mahsup edeceksin.

Kredilere ödemiş olduğun faizleri gider olarak kullanabilirsin. bunun için Götürü gider yerine gerçek gider yöntemini seçmiş olman gerekir.

Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri.

Kredi ödemelerinin hepsi değil, sadece faiz giderlerini ödemelerinden düşebilirsin. Bankanız büyük ihtimal her ay size geri ödeme tablosunda ne kadarının faiz ne kadarının ana para ödemesi olduğunu yazılı olarak belirtiyordur.

Normal ev ya da işyeri hiç farketmez, bütün hesaplamalar yapıldıktan sonra artan oranlı vergilendirmeye tabisiniz.

Vergi oranları için : http://muhaseberehberi.com/2009-yili-gelir-vergisi-dilimleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlk sorunuzda da sorduğunu üzere ev ya da iş yeri hiç farketmez bütün gelirleriniz için vergi ödeyeceksiniz. Fakat vergi hesaplaması yapılabilmesi için ne kadar işyerinden kira geliri elde etmiş olduğunuz önemli bir husustur.

Her konuda bize soru sorabilirsiniz.

6 Comments

  1. Hakan says:

    çok çabuk cevap verdiniz, çok teşekkür ederim.
    sadece şu ifadenizi anlayamadım
    “Daha sonraki sene misal 2011 yılında 2010 yılında elde etmiş olduğun gelirleri hesaplarken bu kiracının ödemiş olduğu vergileri sen ödemişsin gibi mahsup edeceksin.”

  2. admin says:

    İşyerinizde oturan kiracılarınız brüt kira tutarının %20’si oranında stopaj öderler ve sizin elinize geçen tutar nettir.

    Yani 1.000 TL aylık kira geliri elde ediyorsanız esasında o işyerinin brüt kira tutarı 1.250 TL’dir. 250 TL’sini sizin adınıza devlete vergi öderler. 1.000 TL’sini sizin banka hesabınıza yatırırlar.

    Şimdi sizin aylık 2.500 TL net kira geliriniz olduğunu düşünürsek, normalde buranın Brüt kirası 3.000 TL’dir her ay ya da 3 ayda bir siizn adınıza beyanda bulunur. Aylık düşünürsek 3.000 TL brüt tutarın %20si oranında 500 TL’yi sizin adınıza vergi dairesine öder. 2.500 TL’yi de size öder. 2010 senesi böyle olsun. 2011 senesinin mart ayında siz 3.000 TL brüt tutar üzerinden vergi hesaplarsınız. 3.000*12 = 36.000 TL vergi hesaplarsınız. Daha sonra Bu tutar üzerinden %25 götürü gider uygulaması yaparsınız ve 9.000 TL gider uygularsınız.
    36.000-9.000 TL = 27.000 TL üzerinden vergi hesaplanır ve 5.315 TL vergi ödemeniz çıkar. Fakat kiracınız sizin adınıza 36.000 * 0,20 = 7.200 TL vergi ödemesi yaptıgı için beyannamede size 5.315 TL vergi ödemesi yerine 5.315-7.000=1.885 TL iade vergi alırsınız.

    Yani her zaman vergi ödeme zorunda değilsiniz. Bu parayı alabilmeniz için kiracınızdan muhtasar beyannamelerde kira dökümünü gösteren bir tablo isteyip vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.

    Bu arada siz rakamları verseniz sizin tutarlarınız üzerinden de hesaplama yapabilirim ama artık zaten vergi dönemi geçti. Vermediyseniz verin ama yoksa vergi ziyaıı cezası yersiniz.

    umarım yardımcı olmuşumdur.

  3. Hakan says:

    Merhabalar,
    Cevaplarınız ve detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Örneklemeyi aşağıdaki vereceğim değerler üzerinden yapabilirseniz çok sevinirim.

    1.Evin (kiralayacağım ev) kredi taksit tutarı : Aylık 860 TL
    1.Evin kredi taksidinde ki faiz tutarı : 516 TL
    Kira tipi : aileye
    Kira tutarı : 1800 TL

    2.Evimizin kredi taksit tutarı : 2600 TL
    2.Evin kredi taksidinde ki faiz tutarı : 1060 TL

    Bu şartlar altında 1.evi aileye kiralamam durumunda ne kadar vergi, iş yerine kiralamam durumunda ne kadar vergi ödemem gerekir, hesaplama yapabilirseniz çok sevinirim. Tabii veriler sizin için yeterli ise ?

  4. Hakan says:

    merhabalar,
    örneğimi cevaplayabilirseniz çok sevinirim

  5. mekiye armutcuoğlu says:

    slm benim şöyle sorum olacak yeni ev aldım nisan 2011de(krediyle aylık ödemem 840)kira verdim (500liraya)ben nekadar vergi ödeyeceğim hangi vergi türünü seçmeliyim cevabınızı bekliyorum

  6. […] http://muhaseberehberi.com/konut-kredi-faizlerini-kira-gelirimde-gider-olarak-gosterebilir-miyim/http://muhaseberehberi.com/tag/kira-vergisi/ © 2012 Muhasebe Rehberi, Emeklilik, Ticaret kanunu, İşsizlik maaşı var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); var pageTracker = _gat._getTracker("UA-1019088-7"); pageTracker._initData(); pageTracker._trackPageview(); sesli chat Facebook […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *