Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Kızıma tahsis ettiğim evden dolayı kira vergisi ödemem gerekli mi?

Halil Keskin Sormuş ;

İyi çalismalar,bir konuda bilginizi rica edecegim.Kizim tahsis ettigimiz konutu kiraya verip daha yüksek kira vererek baska eve tasindi.Alti aydir kiradaki ev için beyanname verecek miyim? Yanıt için teşekkürler.

Normalde bir kişinin çocukları için bir ev tahsis etmiş olması emsal kira bedelini göstererek kira vergisi ödemenizi engeller. Fakat söylediğiniz durumda dairenizde kızınız oturmamakta, kızınız burayı kiraya vererek başka bir yerde oturmaktadır.

İlerleyen günlerde Maliyeciler kapı kapı dolaşmaya başladığında kızınıza tahsis ettiğiniz fakat kızınızın da başkasına kiraladığı evin kapısını çaldığında içeriden çıkacak Ayşe Teyze’ye sorular sorduğunda, ev sahibi olarak sizi ya da kızınızı söylemesi bir anlam ifade etmeyecek. Zira tapu kaydından bakıp o dairenin size ait olduğunu görecekler ve Ayşe Teyze’ye ne zamandır bu dairede oturduğunu soracaklardır.

Sizin söylediğiniz şekilde ben nasılsa bu daireyi kızım otursun diye verdim, kızım beğenmedi ya da başka sebeplerden dolayı başka daire tuttu. Ben de bu dairenin gelirini göstermem gibi bir savunma yapılırsa bunu maliyeye anlatmak zor olur. Bu şekilde bir yorum çıkarmak açıkçası zor olur. Zaten vergi kanunlarında yorum yapmak diye bir ilke yoktur. Her şey kanunilik ilkesinde işler.

Öz itibariyle bakıldığında sizin bir dairenizden kira geliri elde edip bunu kızınıza vermekten pek farkı bulunmamaktadır. Böylelikle buradan elde edilen gelir size aittir.

Açıkçası 6 aydır kirada bulunan dairenizden elde etmiş olduğunuz gelir 2.600 TL’yi geçiyorsa ya da başka kira gelirleri elde ettiğiniz mülkleriniz var ise bu daireden elde etmiş olduğunuz gelirleri dahil etmeniz gerekmekte olduğu düşüncesindeyim.

Aşağıda belirtilen hallerde ise emsal kira bedeli esası uygulanmaz:

  • Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması,
  • Binaların mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (Ancak, bu kimselerin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz),
  • Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede oturması,
  • Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalar.

Not: Bu düşünceler bana aittir. Belki mali idare başka türlü düşünebilir. En yakın vergi dairesine başvurup bilgi edinebilirsiniz.

2 Comments

  1. Halil Keskin says:

    Sevgili Kadir kardeşim,bilgiler için çok teşekkürler.Gerçekten faydalı oldu.Sevgiler.

  2. admin says:

    Merhaba Halil, Rica ederim, bilgiler işine yaradıysa sevindim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *