Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Kıdem Tazminatım Eksik Hesaplandı

Sorunuz:

Merhaba,

Eşim bir bankada 15.03.2004 yılından itibaren çalışmaktaydı. Bölümünde kadro azaltımı sebebiyle kendisine firmanın ya iştirak olan kurumuna geçmesi gerektiğini yada işten çıkartılma yapılacağı söylendi. Eşim işten çıkartılmayı kabul etti. 31.08.2012 tarihinde işten çıkartılma tarihi olarak söylendi. Geçtiğimiz Pazartesi insan kaynakları müdürlüğü çağırmış ve kendisine üzerinde 15.04.2004-31.08.2012 tarihleri arasında çaılıştığını gösteren kıdem tazminatı : 21.256-TL, izin ücreti 620-TL yazan bir kağıdı altında tüm haklarımı aldım ibresi olan imzalaması istenmiş ve eşim imzalamıştır.
Eşimin SSK’ya bildirilen son brüt maaşı 2.853-TL’dir.

1- İnternet sitelerinde hesaplama yaptığımıda kıdem tazminatı 23-24.000-TL civarı çıkmaktadır. Bankanın verdiği bu tutar doğrumudur?
2-İhbar tazmatı vermemişlerdir. Bunun verilmesi lazım değilmiydi?
3-Eşim imzaladığı kağıtta “işten çıkarma” ile ilgili bir ibare yoktur ancak istifa ile ilgili bir ibrede yoktur. Ancak eşimin SPK lisans belgesi olduğunda TSPAKB iş bilgileri bölümüne dün baktığımızda işten çıkış tarihi olarak 15.08.2012 yazıldığı ve İstifa diye not düşüldüğü görülmüştür.

Sizden çok rica ediyorum lütfen bu konular hakkında beni bilgilendirirseniz çok minettar olacağız.(Birkan Ç.)

Cevabımız:

Merhabalar,
Kıdem tazminatı hesaplamasında brüt ücret üzerinden sadece damga vergisi kesilmektedir.Bunun dışında başka bir kesinti uygulanmamaktadır.Benim de yapmış olduğum hesaplar sizin bulmuş olduğunuz değerler arasındadır.Damga vergisi kesildikten sonra yaklaşık 23.500 TL kıdem tazminatı almanız gerekmektedir.Bu sebeple kıdem tazminatını yeniden hesaplatmak için kıdem tazminatı fark alacak davası açabilirsiniz.
İhbar tazminatına hak kazanmanın şartlarından birisi de ihbar süresine uyulmamasıdır.Eğer ki eşinize işten çıkartılacağı 8 hafta önceden bildirilmediyse ve bu 8 hafta boyunca çalıştırılmadıysa ihbar tazminatına hak kazanabilmektedir.Ancak işten çıkarılacağı bildirildikten sonra 8 hafta daha iş görmeye devam ettiyse işverenin ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

kaynak:ishukukum.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *