Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Kar tatiline “telafi çalışması”

Zorunlu nedenlerle iin durmas, ulusal bayram ve genel tatillerden nce veya sonra iyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iyerinde normal alma srelerinin nemli lde altnda allmas veya tamamen tatil edilmesi ya da iinin talebi ile kendisine 4857 sayl Kanunu, i szlemeleri ve toplu i szlemeleri ile ngrlen yasal izinleri dnda izin verilmesi hallerinde, iinin almad bu srelerin telafisi iin iiye yaptrlacak alma, telafi almas olarak adlandrlmaktadr. Birok iyerindeki bir ka gne varan zorunlu kar tatili de beraberinde telafi almay getirdi.

Yani telafi almas, iinin cretini ald ancak eitli sebeplerden dolay almad bir sreyi sonradan alarak yerine getirmesidir. Health Insurance Quotes . Telafi almas yaplmak istenen zaman tatil gnlerine rastlamamaldr.


*************
Nasl yaplacak

4857 Sayl Kanunu’nun 64’nc maddesi, “zorunlu nedenlerle iin durmas, ulusal bayram ve genel tatillerden nce veya sonra iyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iyerinde normal alma srelerinin nemli lde altnda allmas veya tamamen tatil edilmesi ya da iinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, iveren iki ay iinde allmayan sreler iin telafi almas yaptrabilir.” hkmyle telafi almasn ve telafi almasnn artlarn dzenlemitir.

Kanunu’nun 63’nc maddesi, alma srelerinin uygulama ekillerinin, alma ve Sosyal Gvenlik Bakanl tarafndan hazrlanacak bir ynetmelikle dzenleneceini belirtmi; bu yasal dzenleme gereince, ” Kanunu’na likin alma Sreleri Ynetmelii” 6 Nisan 2004 tarih ve 25425 sayl Resmi Gazete’de yaymlanarak, yrrle girmitir.

Bu ynetmeliin 7’nci maddesi, telafi almasn “zorunlu nedenlerle iin durmas, ulusal bayram ve genel tatillerden nce veya sonra iyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iyerinde normal alma srelerinin nemli lde altnda allmas veya tamamen tatil edilmesi ya da iinin talebi ile kendisine 4857 sayl Kanunu, i szlemeleri ve toplu i szlemeleri ile ngrlen yasal izinleri dnda izin verilmesi hallerinde, iinin almad bu srelerin telafisi iin iiye yaptrlacak alma” eklinde tanmlamtr.

Kanunu’na likin alma Sreleri Ynetmelii’nin 7’nci maddesine gre, telafi almas yaptracak iveren; bu almann 4857 sayl Kanunu’nun 64’nc maddesinde saylan nedenlerden hangisine dayandn ak olarak belirtmek ve hangi tarihte almaya balanacan ilgili iilere bildirmek zorundadr.

eitli sebeplerden dolay iinin ksmen veya tamamen altrlamad srelerin, en ok 2 ay iinde telafi edilmesi gereklidir (K.64/1).

“ki ay” ifadesinin takvim ay olarak deil, olayn gerekletii tarihten itibaren iki ay olarak deerlendirilmelidir. Sz konusu iki aylk sre artrlamaz. ki aylk srenin sona ermesi halinde artk telafi almas mmkn olmad gibi, iinin telafi almas nedeniyle almad srenin creti de istenemez.

Telafi almalar, gnlk 11 saatlik en fazla alma sresini amamak koulu ile normal mesai haricinde gnde saatten fazla olamaz.

Telafi almasn gerektiren haller

a) Zorunlu nedenlerden dolay iin durmas

Zorunlu nedenler, nceden grlemeyen ve kanlamayan, kusurdan uzak dtan gelen olaylardr. Bunlar; deprem, iddetli kar, don gibi doal olaylar olabilecei gibi, devletin koyduu yasaklar da olabilir.

b) Tatillerden nce veya sonra iyerinin tatil edilmesi

4857 sayl Kanun’la, zellikle bayram ve tatil ncesinde ve sonrasnda iyerinin tatil edilmesi veya iiye izin verilmesi durumunda, sonradan alarak telafi edilmesi mmkndr.

c) eitli sebeplerden iyerinde normal alma srelerinin nemli lde altnda allmas veya tamamen tatil edilmesi 64’nc madde, ulusal bayram ve genel tatillerden nce veya sonra iyerinin tatil edilmesi halinde allmayan srelerin sonradan telafi edilmesine imkn vermi; benzer nedenlerle iyerinde normal alma srelerinin nemli lde altnda allmas veya tamamen tatil edilmesi halinde de telafi almasnn mmkn olabileceini belirtmitir.

Yukarda bahsedilen durumlarda telafi almas taraflarn anlamasna veya iinin onayna bal deildir. Baka bir ifadeyle, belirtilen durumlarda iveren, tek tarafl bir kararla, yani iinin rzas olmadan da telafi almas yaptrlabilecektir.

d) inin izin talebi

inin talep etmesi halinde, iverenin izin verme zorunluluu bulunmamaktadr. Zira iverenin iiye, mevzuatta yer alan veya szlemede hkm altna alnan hallerin dnda izin vermesi zorunluluu yoktur. Fakat iverenin, iinin talebini kabul ederek, allmayan srenin telafi edilmesine imkan tanmasn engelleyecek bir durum da sz konusu deildir.

Cezai meyyidesi

Kanunu’nun 104’nc maddesine gre, 64’nc maddede ngrlen hkmlere aykr davranan iveren veya iveren vekiline bu durumda olan her ii iin 26 / 1 / 2012 tarihi itibariyle 220 (iki yz yirmi) lira para cezas uygulanacaktr.

brahim Ikl

a>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *