Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İsteğe Bağlı Bağ-Kur Süresi Sorunsalından Çıkış İmkânı Var

İsteğe Bağlı Bağ-Kur Süresi Sorunsalından Çıkış İmkânı Var

Soru: 23.04.1960 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 24.09.1992 olup SGK’ya ödenmiş 3 bin 938 günlük ödenmiş sigortam var. SGK’ya gittiğimde isteğe bağlı öderseniz 2013 yılının Nisan ayında hem priminiz hem de yaşınız dolar dediler. Ben de bu durumda isteğe bağlı sigortaya başvurdum. Fakat son 3 yıl 8 aylık sigortamı isteğe bağlı Bağ-Kur’dan ödediğimden dolayı Bağ-Kur’dan emekli olacaksınız diyorlar. Bu durumda;

1-      İsteğe bağlı ödeme yapmaya devam edecek miyim?

2-      Ödersem ne kadar süre ödeyeceğim?

3-    52 yaşında emekli olmak için ne yapmam gerekiyor? İtiraz hakkımı kullanabiliyor muyum?

4-      Çalışmak zorunda mıyım? Çalışmam gerekirse ne kadar süre çalışacağım?

5-      SGK’dan emekli olmak için ne yapmalıyım? İlknur K.

 Cevap: İsteğe bağlı sigortalılık 01.10.2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur kapsamında birleştirildiğinden dolayı farkında olmadan Bağ-Kur’dan emekliliğe tabi duruma gelmişsiniz. En geç Şubat 2012 ayında isteğe bağlı sigortalılıktan çıkıp bilfiil SSK’lı olarak çalışarak kalan primlerinizi tamamlamanız gerekirdi. Bu halde ya 7 bin 200 günü tamamlayacak veya 5 bin 400 güne tabi olarak 56 yaşında Bağ-Kur’luluktan emekli olacaksınız. Oysa SSK’lılıktan da emekli olmanız mümkün bulunuyor. Zira Yargıtay’ın isteğe bağlı sigortalılığın son yedi yıl hesabında dikkate alınmayacağına ilişkin içtihatları var. Siz de zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmadığınıza göre isteğe bağlı Bağ-Kur süreleriniz dışlanarak önceki bilfiil SSK çalışma sürelerinize istinaden SSK’lılıktan emekli olabilirsiniz. Bunun için önce 5 bin 600 günü tamamlamanız ve sonra dava açmanız şart. Emeklilik açısından 52 değil 49 yaşına tabisiniz ve bu yaş şartı emekliliğinize engel olma vasfını taşımıyor. Gerekli günü sağlanmasında çocuk sahibi olma ve sonrasında iki yılda boş günleriniz olma durumlarına göre doğum borçlanmasından da faydalanabilirsiniz. Bundan sonra çalışmadan da emekli olmanız mümkün ve bu amaçla 23.04.2018 tarihinden itibaren yaştan emeklilik başvurusunda bulunup, ret cevabı üzerine yine hizmet birleştirmeden imtina davası açarak yaştan SSK emeklisi olabilirsiniz. Ama ilk şık sizin için daha uygun.

 Soru: İnşaat mühendisiyim. Bir kamu kurumunda (Belediye) işçi kadrosunda çalışan inşaat mühendisiyim. İşçilikten istifa edip bir üniversitede öğretim görevlisi olmam durumunda kıdem tazminatımı hesaplattırıp hemen alabilir miyim? Yoksa memurlukta geçen süre sonunda emekliliğe mi yansıtılır? S.T.

 Cevap: Yasal bir mesnedi olmadan istifa etmeniz halinde kıdem tazminatınızı yakmış olursunuz. Başka bir kurumda öğretim görevlisi veya herhangi bir memur olmanız size tazminatlı istifa hakkı vermiyor. Statü farklılığı nedeniyle nakil yoluyla üniversiteye geçmeniz de mümkün olmadığına göre tazminatınızı almanızın tek bir yolu kalıyor. O da eğer 15 yıl sigortalılık ve 3 bin 600 gün şartlarınız tutuyorsa işvereninizden tazminatınızı isteyerek işten ayrılmaktır. Makul bir süre geçtikten sonra eğer çalışma hayatınıza devam etmeye karar verip üniversitede veya başka bir kurumda yeniden iş hayatınıza başlayabilirsiniz. Ancak tazminatlı istifa akabinde hemen öğretim görevlisi olursanız ya da başka bir yerde çalışmaya başlarsanız tazminat alma gerekçenizi kaybetmiş olursunuz.

ŞEVKET TEZEL 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *