Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İşsizlik yerin ta dibine battı

Türkiye’de son 11 yılın en dipte ve en çökmüş işsizlik rakamları açıklandı. Buna göre 2001 yılından bu yana yani 2012 yılına kadar ki en düşük seviyede işsizlik oranı çıkmış.

Türkiye’de bu yılın Mayıs döneminde işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan azalarak yüzde 8,2 oldu. Bu rakam 2001 yılından bu yana görülen en düşük işsizlik rakamı. Yüzde 8,2 işsizlik, Türkiye İstatistik Kurumu’nun aylık seriye geçtiği 2005 yılından bu yana da görülen en düşük oran.
Mayıs döneminde kentsel alanlarda işsizlik oranı 2011 yılının aynı dönemine göre 1,5 puan azalarak yüzde 10,1 oldu, kırsal yerlerde ise 0,9 puan geriledi ve yüzde 4,5 olarak belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hane halkı İşgücü Araştırması, “2012 Mayıs Dönemi Sonuçları”na göre, geçen yılın Mayıs döneminde 2 milyon 550 bin kişi olan işsiz sayısı, 2012’nin aynı döneminde 2 milyon 272 bin kişiye geriledi.
İstihdam ise 24 milyon 445 bin kişiden, 25 milyon 282 bin kişiye çıktı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs döneminde işsizlik oranının yıllık bazda 1,2 puan azalarak yüzde 8,2′ye gerilemesine ilişkin, “Türkiye, son 10 yılın en düşük işsizlik oranını görmüştür” dedi.
Taşıt sayısı azaldı
Verilere göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,3, Mayıs ayına göre ise yüzde 22,4 azaldı.
TÜİK verilerine göre, 2011 yılında gerçekleştirilen ihracatın yüzde 59,6′sı, ithalatın ise yüzde 39,9′u KOBİ’ler tarafından yapıldı.
TÜİK verilerine göre, girişim ana faaliyetleri esas alındığında ihracatın yüzde 59,4′ü, ithalatın ise yüzde 52,9′u sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimler tarafından yapıldı.
Ekonomist Emre Alkin: “İşsizlik oranı memnuniyet verici”
Ekonomist Emre Alkin, TÜİK verilerine göre mayıs döneminde işsizlik geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,2 puan azalarak yüzde 8,2 olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek bunun sürdürülebilir olması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.
Alkin, AA muhabirine işsizlik verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ben böyle bir oranın kalıcı olmasını isterim. İşsizlik rakamının yüzde 7 seviyesine düşmesi için kalıcı, büyük çaplı yapısal değişikliklerin olması lazım. Yüzde 8,2 oranı bana sürpriz oldu, memnuniyet verici. Bu iktisadi faaliyetlerin
halen zirve seviyesinde olduğunu gösterir” dedi.
Senenin ilk üç ayının hem perakende hem de ticaret için çok iyi geçmediğini dile getiren Alkin, “Nisan, mayıs, haziran aylarındaysa direkt olarak işverenlerle yaptığım görüşmelerde, işlerinin düzeldiğini, ilk üç ayın olumsuzluğunu üzerlerinden attıklarını ifade ettiler” diye konuştu.
İşsizlik oranının sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayan Alkin, şöyle devam etti:
“Böyle bir rakam kalıcı olur, düşüş istikrar içerisinde sürerse ters bir durum gerçekleşecek. Hem büyüme yavaşlıyor, bunun en büyük kanıtı cari işlemler
açığının da yavaşlaması hem sanayi üretimi ve ciro rakamlarından iyi sesler gelmiyor hem bir yandan kapasite kullanım oranları düşüyor, ama diğer bir yandan da işsizlik düşüyor. Bu biraz paradoks oluyor. Ben mevsimsel etkilerden kaynaklandığını düşünüyorum.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *