Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İş tanımıbelirlenmiş mesleklerin sayısı

İş tanımıbelirlenmiş mesleklerin sayısı

İş tanımı ve standardı belirlenmiş mesleklerin sayısı 284’e yükseldi

Dünya

Bir mesleğin başarıyla yapılabilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normları ifade eden, ulusal meslek standardına sahip meslek sayısı 284 oldu.

ANKARA – Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından, iş tanımı ve standardı belirlenmiş meslek sayısı 284’e yükseldi. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında aralarında CNC programcılığı, ahşap iskeletçi ve mobilya presçilerinin de yer aldığı 17 mesleğe ilişkin Ulusal Meslek Standartları yayımlandı.

Bir mesleğin başarıyla yapılabilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normları ifade eden, ulusal meslek standardına sahip meslek sayısı 284 oldu. Meslek standartlarını belirleyen üst kuruluş olan MYK, ilgili standartları belirlemek üzere bugüne kadar 56 kuruluşla işbirliği protokolü imzaladı. TOBB, TİSK ve TESK gibi kuruluşlarla yapılan protokoller uyarınca toplam 637 mesleğe ilişkin standartlar belirlenecek. Mevcut mevzuata göre mesleki yeterlilik belgesi, bir meslekle ilgili diplomanın
bir üst aşaması olarak kabul ediliyor. Belge, diploması olan kişinin diplomada yer alan mesleği yapabileceğine ilişkin hususları içeriyor. Yine yürürlükteki kurallara göre mesleki yeterlilik belgeleri 5 yılda bir yapılan kontrollerin ardından yenileniyor.

1- AHŞAP İSKELETÇİ (SEVİYE 3): Koltuk, kanepe, sandalye, puf, sehpa, baza gibi döşemeli mobilyaların ahşap iskeletlerinin üretimini projesine uygun olarak yapan kişi.

2- PRESÇİ (MOBİLYA) (SEVİYE 3): Herhangi bir mobilya ve/veya dekorasyon elemanına ait düz, eğmeçli, yüzey ve/veya kenarları profilli tablalara uygun pres ve presleme tekniklerini kullanarak, ahşap, kağıt, kağıt esaslı plastik veya plastik kaplama yapıştıran ve laminasyon yolu ile eğmeçli
tablalar üreten kişi.

3- AKARYAKIT VE OTOGAZ İKMAL VE DOLUM ELEMANI (SEVİYE 3): Akaryakıt ve otogaz ikmali, araçların temizlik ve kontrolleri ile tankerden akaryakıt ve otogaz boşaltımı yapan; akaryakıt ve otogaz ile ilgili denetim ve kontrol faaliyetlerinde yer alan; istasyon teknik güvenlik faaliyetleri ile mesleki gelişimine ilişkin faaliyetleri yürüten nitelikli kişi.

4- KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (EL YATIRMASI, PÜSKÜRTME, RTM, İNFÜZYON) (SEVİYE 3): El yatırması, püskürtme, RTM, infüzyon ve özel yöntemlerden (vakum torbalama ve soğuk presleme) bir veya birkaçını kullanarak kalıp ve/veya yüzeylere elyaf ve takviye malzemesi yatırılması ve üzerine sıvı reçine uygulanması prensibi ile kompozit ürün üretme ve montaj yapma bilgi, beceri ve yetkinliğine sahip kişi.

5- KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (HKB, SICAK KALIPLAMA) (SEVİYE 3): Bulamaç (reçine karışımı) ve elyafla HKB hamuru ve/veya HKB pestili üretme, hamur ve/veya pestil ile basınçlı sıcak kalıplama yöntemlerinden bir veya birkaçını (dik pres, yatay pres, transfer presi) kullanarak kompozit ürün üretme bilgi, beceri ve yetkinliğine sahip kişi.

6- KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (ELYAF SARMA, SAVURMA DÖKÜM) (SEVİYE 3): Sürekli elyaf sarma, kesikli elyaf sarma ve savurma döküm yöntemlerinden bir veya birkaçını kullanarak elyafın sıvı reçineyle ıslatılması prensibiyle kompozit boru/manşon üretme ve el yatırması yöntemiyle boru bağlantı elemanlarını üretme ve/veya montaj yapma bilgi, beceri ve yetkinliğine sahip kişi.

7- KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMANI (Pultruzyon) (Seviye 3): Pultruzyon yöntemini kullanarak elyafın sıvı reçineyle ıslatılarak sıcak kalıp içerisinden çekilmesi prensibiyle kompozit ürün üretme bilgi, beceri ve yetkinliğine sahip kişi.

8- KOMPOZİT ÜRÜN ÜRETİM ELEMAN (DEVAMLI LEVHA) (SEVİYE 3): Devamlı levha üretim yöntemini kullanarak elyafın sıvı reçineyle ıslatılıp fırın içinde kalıplanarak şekillendirilmesi prensibiyle kompozit ürün üretme bilgi ve becerisine sahip kişi.

9- BORVERKÇİ (SEVİYE 4): Mekanik, üniversal ve CNC borverk tezg‚hlarında özellikle büyük ebatlarda silindirik, konik, iç ve dış yüzeyler işleri, çeşitli profillerde vida açma, delik delme, havşa açma, kılavuz çekme ve rayba çekme işlemlerini yapan kişi.

10- CNC PROGRAMCISI (SEVİYE 4): İş organizasyonu yapan ve uygulayan, üretimi yapılacak iş parçasını ve işe uygun kesici takımı seçen, tezgahı programa göre ayarlayan, tezgaha uygun CNC kodlarını yazan, bilgisayar destekli imalat programları yardımıyla işlem sırasına göre üretim kodlarını ve hazır programları kullanan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi.

11- CNC PROGRAMCISI (SEVİYE 5): Tezgahı programa göre ayarlayan, CNC kodlarını yazan, programlama yapacağı tezgahı kullanan, bilgisayar destekli tasarım ve imalat programlarını kullanan, bilgisayar destekli imalat programları yardımıyla işlem sırasına göre üretim kodlarını ve hazır programları kullanan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi.

12- ELEKTRİK PANO MONTAJCISI (SEVİYE 3): İş organizasyonu uygulayan, elektrik panolarında pano üretim projesinde belirtilen malzemeleri hazırlayarak montaj alanına getiren, pano karkas ve elektrik malzemelerinin montajını yapan, markalanmış baraları kesen, delen ve monte eden, güç devresi malzemelerinin kablo montajını yapan, panoyu sevke hazırlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi.

13- ELEKTRİK PANO MONTAJCISI (SEVİYE 4): Elektrik panolarında pano üretim projesini inceleyerek okuyan, projede belirtilen malzemelerin teknik özelliklerine göre hazırlık işlemlerini yürüten, malzeme montajını yapan veya yaptıran, ölçüleri belirlenmiş baraları kesen, markalayan ve form veren, güç ve kumanda devresi kablo montajını yapan, panoyu kontrole ve sevke hazırlayan, görevini yerine getirirken tespit ettiği uygunsuzlukları amirine raporlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi.

14- ELEKTRİK PANO MONTAJCISI (SEVİYE 5): Elektrik panolarında pano üretim projesini inceleyerek değerlendiren, hazırlanmış malzemelerin projede belirtilen teknik özelliklere uygunluğunun ve mekanik işlerliğinin kontrolünü yapan veya yaptıran, bara ölçülerini belirleyen, kesilmiş ve markalanmış baraları kontrol ederek form veren, güç ve kumanda devresi kablo montajını yapan veya yaptıran nitelikli kişi.

15- YÜKSEK GERİLİM KABLO AKSESUARLARI MONTAJCISI (SEVİYE 4): Seçilen malzemelerin montaj talimatlarına uygunluğunu kontrol eden, montaja göre takım ve aletleri seçen, montaj için uygun ortam hazırlayan, başlık ve ek elemanının kablolarını hazırlayan, kablolara sıkı geçmeli soğuk büzüşmeli başlığı, geçmeli tip başlığı, vidalı ve branşman tip başlığı, RMU ve trafo başlığı, ısı büzüşmeli başlığı, ısı büzüşmeli eki, reçine dolgu eki, soğuk büzüşmeli eki yapan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi.

16- YÜKSEK GERİLİM TEÇHİZATI TEST ELEMANI (SEVİYE 4): Test öncesi hazırlıklar ile birlikte yüksek gerilim cihazlarının birbirinden yalıtılmış kısımlarının yalıtım testini, internturn testini, indükleme testini, yağ yalıtım testini ve meger testini yapan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi.

17- YÜKSEK GERİLİM TEÇHİZATI TEST ELEMANI (SEVİYE 5): YG yalıtımı testini, darbe gerilimleri testini, kısmi boşalma testini, kısadevre akımı testini, güç katsayısı testini, transformatörlerde oran ve açı hatalarını belirleme testini yapan ve bu testleri sonlandıran, yüksek gerilim cihazlarının birbirinden yalıtılmış kısımlarının yalıtımının, internturn, indükleme, yağ yalıtımı ve meger testlerinin yapılmasında birinci derecede sorumluolan ve mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişi.DÜNYA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *