Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İş Kazası Sonrası İşverene Hangi Davaları Açabilirim?

 

Sorunuz:

Üç yıldır bir şirkette çalışıyorum. Bir yıl önce trafik kazası geçirdim ve diz kapağım kırıldı üç ay sonrasında iş başı yaptım ve fabrikanın en ağır bölümüne sürgün edildim. postabası ve sendikacıya dizimin tamamen iyileşmesi için bir sene civarında dizime ağırlık vereceğim her türlü faaliyeti doktorumun yasakladığını bildirmeme rağmen beni orada çalıştırdılar Ve üç ayda defalarca rapor almak zorunda kaldım. Yine de hiçbir şekilde yerimi değiştirmediler. Son çare olarak çıkışımı istedim. Benden durumumu gösteren bi belge istediler. MR çekildim ve belimde ileri derecede yani hemen ameliyat gerektiren fıtık oluştuğu ortaya çıktı. İşveren fabrikanın ağır ve tehlikeli işler kapsamında olduğunu ve toplu iş sözleşmesinin 57. maddesi gereğince ihbar ve kıdem tazminatımı alarak kendi isteğimle istifa ettiğimi belirten bi dilekçe yazdırdılar. ve işten ayrıldım sormak istediğim soru sağlıklı girdiğim işten sakat ayrıldım bunun için işverene dava açma hakkım var mı?(Ali U.)

 

Cevabımız:

Ali Bey öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sizlere iletiyorum. Diliyorum en kısa sürede eski sağlığınıza kavuşursunuz.

Yaşadığınız iş kazası sebebiyle işverene maddi ve manevi tazminat davası açma hakkınız saklıdır. Maddi tazminat davasında Borçlar Kanunun 46.maddesinde “cismani zarara uğrayan kimsenin, iş göremezlik ölçüsünde çalışmasının aksayacağı ve bu nedenle maruz kalacağı zarar ve ziyanın, kendisini çalıştırandan talep edebileceği” şeklinde hüküm bulunmaktadır. Yani bu da meslekte kazanma gücünü kaybeden işçi, zararını işverenden talep edebileceği anlamına gelmektedir. Maddi tazminat davası açabilmenizin tek koşulu iş kazasında işçinin %100 kusurlu olmamasıdır. Eğer ki işçinin tamimiyle kendi kusurundan kaza gerçekleşti ise maddi tazminat davası açamamaktadır. Bunun dışındaki hallerde maddi tazminat davası açarak işçi işverenden iş göremezlik tazminatı ile destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilmektedir.

Manevi tazminat davasında ise yaşadığınız bu durum karşısında ailenizin ve sizin çekmiş olduğunuz acının mahkeme takdiri ile manevi tazminat tutarı hesaplanmaktadır. Manevi tazminat tutarının hesaplanmasında baz alınan herhangi bir ölçüt bulunmamaktadır. Tamimiyle hâkim olayı kendince değerlendirip yaşadığınız sıkıntı ve acıyla doğru orantılı bir şekilde manevi tazminatı tutarını belirlemektedir.

Kaynak:ishukukum.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *