Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

İkametgâh değiştirme

 

İkametgâh değiştirmek için gerekli belgeler nelerdir bu değişiklik nasıl yapılır 07.09.2012 15:43

Adres değişikliği yaptığınızda evinizi değiştirdiğinizde 5490 sayılı kanuna göre 2367 tl ceza ve 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağınızı biliyor musunuz ?

Adres değişikliği nedeni ile ikametgâhınızı değiştirmek için; ev kiralamanız durumunda evin kiracısı olduğunuzu gösteren bir kira kontratı, ev satın almanız durumundaysa tapu örneği ile mevcut ikametinizin olduğu muhtarlığa başvurmanız gerekir. İkametgâh değişikliği için muhtarlığa yapacağınız başvurularda ayrıca, yanınızda bir adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanınızın da olması gerekmektedir. Muhtara ikametgâh değişikliği yapmak istediğinizi söyledikten ve ilgili belgeleri eksiksiz olarak verdikten sonra muhtarın size vereceği nakil ilmühaberini inceleyin.

Nakil ilmühaberinde herhangi bir yanlışlık olmadığından emin olduktan sonra bu belgeyi yanınıza alarak, yeni taşındığınızın evin bulunduğu mahallenin muhtarına başvurarak ikametgâh değişikliğinizi yapabilirsiniz. Muhtara vereceğiniz nakil ilmühaberiyle beraber ikametgâhınız, yeni taşındığınız adrese alınacaktır. İkametgâh değişikliği yapılabilmesi için kişinin 18 yaşın doldurulmuş olması gerekmektedir. Bu nedenle çocuklu aileler için çocukların ikametgâh değişikliğini, yalnızca aile reisi yapabilir.

İkametgâh değişikliği toplumumuzda fazla önemsenmeyen bir konu olmasına rağmen, bu konuda çok ciddi kanuni yaptırımlar vardır. İkameti değiştiği halde ikametgâh değişikliği yapmayan kişilere 5490 Sayılı Kanun gereğince; 2.367 lira para cezası ve 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Kişinin herhangi bir nedenle ikametgâh ihtiyacının doğması ya da şikâyet edilmesi durumunda daha önce belirtilen adreste ikamet etmediğinin anlaşılması durumunda, hakkında 5490 Sayılı Kanun gereğince işlem başlatılabilir. Bu nedenle her insanın ikametgâh değişikliği durumunda vakit kaybetmeden gerekli işlemleri yaptırması ve ikametgâhını resmi olarak yeni oturduğu adrese aldırması gerekmektedir.

2012 yılında artık ikametgâh değişikliklerini aynı zamanda nüfus müdürlüklerinden de yapabiliyorsunuz. Buralara giderek daha ayrıntılı bilgiler almanız mümkün.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *