Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Futbolcular memurlardan daha fazla vergi ödüyor


Futbolcular memurlardan daha fazla vergi ödüyor


Futbolcular memurlardan daha fazla vergi ödüyor
FUTBOLDA transfer dönemi bitmek üzere…

Futbolculara ödenen 3-4 milyon euro, bazılarına bonservisiyle birlikte ödenen 8-10 milyon euro, spor sayfalarında haber olunca, futbolcuların ödediği vergiler bu yıl da tartışma konusu oldu.

MEMURLAR VE FUTBOLCULAR

Vergiyle ilgili tartışmanın odak noktalarından biri de; memurların futbolculardan daha fazla vergi ödedikleriyle ilgiliydi.. Gazetelerin neredeyse tamamında, bu yönde haberler çıktı. Haberi okuyanlar da “Şu işe bak hem milyon dolarlar veya Euro’lar kazanıyor hem de memurlar kadar vergi ödemiyorlarmış” diye düşündüler. Oysa, bu doğru değildi! Daha doğrusu kıyaslamadaki örnek yanlıştı. Önce doğru örneği açıklayalım sonra da futbolcu memur kıyaslamasında ki yanlışı belirtelim.

DOĞRU ÖRNEK

Kıyaslamanın, yabancı ülkelerdeki futbolcularla yapılması halinde; 
Türkiye, futbolcular için vergi cenneti. Nedenine gelince, vergi oranı; İngiltere’de ve Japonya’da yüzde 50, Almanya’da yüzde 45, İspanya’da ve İtalya’da yüzde 43, Fransa’da yüzde 40 . Türkiye’de ise, süper ligdeki futbolculara yapılan ödemeler, tutarı ne olursa olsun yüzde 15, bir alt ligdeki futbolcular yüzde 10, daha alt ligdekiler ise yüzde 5 vergi kesintisine (stopaja) tabi tutuluyor. Görüldüğü gibi, yabancı ülkelerde futbolculardan alınan verginin oranı, Türkiye’de alınanın yaklaşık üç katı civarında.. Bir anlamda, yabancı ülkelerdeki futbolcular vergi cehenneminde, Türkiye’deki futbolcular ise (yabancı ülkelerdekilere kıyasla) vergi cennetinde yaşıyorlar.

YANLIŞ ÖRNEK

Gazete haberlerine konu olan memurların vergisi ile futbolcuların vergisini kıyaslamak ise yanlış örnekti.. Nedenine gelince, memurların vergisi hesaplanırken, değişik adlar altında yapılan ödemelerin çoğu (makam tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, özel hizmet tazminatı, üniversite ödeneği, yargı ödeneği, temsil ve görev tazminatı vs.) yani ücretlerinin yüzde 70-80′i “vergi dışı” bırakılıyor. Böyle olunca, memurların ücretlerinin yüzde 20-30′u, (bazı istisnai kurumlar hariç), yüzde 15 vergiye tabi tutuluyor. Özellikle; müsteşar, genel müdür, denetim elemanı, Danıştay, Yargıtay ve Sayıştay üyeleri, öğretim üyeleri, brüt ücretlerin yüzde 3-4′ü ya da 5-6′sı kadar gelir vergisi ödüyorlar! Sonuç olarak, memurların vergi oranı, süper ligdeki futbolcuların vergi oranından yüksek değil..          14/07/2012

 

ŞÜKRÜ KIZILOT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *