Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Evde Bakım Parasının şartları nedir?


Evde Bakım Parasının şartları nedir?

M. Akbıyık
Annem yaşlı ve kalbinden ameliyat oldu. SSK emeklisi babamdan 550 TL dul maaşı alıyor. Annem bakıma muhtaç kişilerin bakım ücretlerini devletin karşıladığını duymuş. Doğru mu? Bu konuda bilgi verirseniz seviniriz.
CEVAP: Bu sorunuz ile biz de size son düzenlemeler ışığında 2828 sayılı Kanunun “Ek Madde: 7″yi açıklama fırsatımız olacaktır. Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgarî ücret tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlülere, resmî veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgâhlarında bakım hizmeti verilmesi sağlanır. Bu durumda ise 673,30×2/3= 448,87?TL’den?az?bir?geliri?olması halinde evde bakım hizmeti verilir. Burada gelir kavramı ile bağlı olduğunuz ilçelerdeki Kaymakamlıkların SYDV bünyesinde yapılan araştırma ile karar verilecektir. Bakıma muhtaç kişilerin bakmakla yükümlü kişilerin de değerlendirilmesi dikkate alınacaktır. Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, iki aylık net asgarî ücretten fazla olamaz. Gelir değişikliği meydana gelmesi halinde aşağıdaki değişikliğe göre hareket edilecektir: * Bakıma muhtaç özürlü ve özürlüye evde ikametgâhında bakım hizmeti veren kişi; özürlü bireye düşen gelirin birinci fıkrada belirtilen gelir ölçütünü aşması halinde, en geç üç ay içinde söz konusu gelir değişikliğini İl Müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Gelir değişikliğinin bu tarihten sonra bildirilmesi ya da il müdürlüğünce bu durumun resen tespit edilmesi halinde bakım hizmeti verilmesi dolayısıyla yapılan ödemeler durdurulur ve söz konusu değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren, yasal faizi ile birlikte, bakım hizmetini veren kişiden genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir. Siz de bu açıklamalara göre, bulunduğunuz İlçedeki Kaymakamlığa başvurmak suretiyle anneniz için evde bakım parası ödemesi hakkında net bilgi alabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

> F. Kumuş
Emekli Sandığı işe başlama tarihi 15.10.1992 ve toplam 390 çalışma günüm var. Bağ-Kur 01.07.1996/01.07.1998 tarihleri arası toplam 628 çalışma günüm var. Sigorta’da işe başlama tarihi 01.07.1998 ve halen aktif sigortalıyım, toplam 4.616 çalışma günüm var. 18 ay askerlik sürem var. Borçlanma ve ödeme yapmadım. Doğum tarihim 20.02.1961. Bu bilgiler doğrultusunda ne zaman emekli olabilirim? Şimdiden çok teşekkürler, iyi çalışmalar.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 4/a, 4/b ve 4/c kapsamında toplam 5.634 gününüz var. 25 yıl, 53 yaş ve 5.600 günle emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz 15.10.1992 tarihinden önce olduğu için, 18 ayın tamamını borçlanırsanız giriş tarihiniz 15.04. 1990 olur. Gününüz dolmuş. 25 yılınızın dolduğu 15.04.2015 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
EMEKLİLİĞİNİ HESAPLATACAK OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE! Emekliliğini hesaplatacak değerli okuyucularımızın sırasıyla; T.C. ve Cilt Numaralarını, il, ilçe ve baba adlarını, doğum tarihi ay ve gün olarak bildirmeleri gerekiyor. Askerlik yaptığı yıl ve süresi, er veya yedek subaylık durumu. Doğum Borçlanması yapacak bayanlar için; çocukların doğum tarihleri ay ve gün olarak bildirilecek. Engelli ise; sakatlık oranı ile Vergi Dairesinden “Vergi İndiriminden Faydalanabilir Yazısı” olup olmadığı lazım. SGK’nın yeni düzenlemesine göre, eksik bilgi verenlerin sorularına net cevap veremiyoruz! Cevaplarımızı gazetemizden takip edebilirsiniz            LÜTFİ KÖKSAL ŞERİF AKCAN                                                                                     19/07/2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *