Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Doğum İzni Süresinde İşverence Prim Ödenmesi Rapor Parasına Engel midir?

Doğum İzni Süresinde İşverence Prim Ödenmesi Rapor Parasına Engel midir? 
Soru: 4/A sigortalısı olarak çalışanım. 30 haftalık hamileyim ve 32.haftada doktordan rapor alıp doğum iznine ayrılacağım. Ben Mali Müşavir stajyeri olduğum için ve zamanında yeterlilik sınavlarıma girmem için SSK primlerimin düzenli olarak ödenmesi gerekiyor. İşverenimle görüştüm SSK primlerim düzenli olacak yatırılacak. Size sormak istediğim 16 haftalık doğum iznine ayrıldığım zaman ve primlerim doğum izninde de düzenli olarak yatırıldığı zaman bu benim SGK’dan doğum parası ve süt parası almamı engeller mi? A.TELLİ

Cevap: Doğum parası dediğiniz hak analık sigortasından kaynaklanan geçici iş göremezlik ödeneğidir. Bu ödeneğin ödenebilmesi için;
a- İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
b- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
c- Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
ç- Doğum olayının gerçekleşmiş olması,
gerekiyor.

İşyerinizde çalışmayacağınız istirahat süresinde prim tam olarak ödense bile bu sürede çalışmadığınızın işvereniniz tarafından SGK’ya bildirmesi gerekiyor. İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğiniz sona ermezse yani işten çıkmış olmazsanız, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün priminiz var ise doğum olayı gerçekleşir gerçekleşmez geçici işgöremezlik ödeneği için her şey tamam olacaktır.  
Uygulamada geçici iş göremezlik ödeneği dikkate alınmaksızın ücretin işverence tam olarak ödenmesi ile karşılaşılabilmektedir. Böylesi durumlarda da geçici işgöremezlik ödeneğinin alınmasına bir engel yoktur. Ancak uygulamada bu parayı ücretini tam olarak ödeyen işverenler haklı olarak isteyebilmektedirler. Zaten işvereniniz prim ödemiş olsa bile bu sürede istirahatın başlangıç ve bitim tarihi göz önünde bulundurarak, “İstirahatlı olduğu sürede çalışmadığınıza ilişkin belgeyi” düzenleyerek SGK’ya bildirmesi gerekiyor.  
Emzirme ödeneği ise yine analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe 4/a veya 4/b sigortalılığı kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan tarife üzerinden yani 2012 yılına göre 89 TL olarak ödenen bir ödenektir. Sizin de hakkınızdır. İşvereninizin atıfet kabilinden primlerinizi ödemesi geçici iş göremezlik ödeneği ve emzirme ödeneği almanıza engel olmayacaktır.

Soru: 01.01.1960 doğumluyum. 16.10.1985′de SSK’lı oldum ve o dönemden 181 gün primim var. 1987 ve 1990 yıllarındaki doğumlarıma ilişkin olarak iki doğum borçlanmasında 1412 gün ödedim. 1996 yılından Ziraat Odası kaydım var. 26.05.2011′de Tarım Bağ-Kur’lu oldum ve kaydım devam ediyor. SSK sigortalılığından yaş ve günden en kısa sürede nasıl emekli olabilirim?

Cevap: Mevcut sosyal güvenlik geçmişinize göre bundan sonra SSK’lılıktan en rasyonel yoldan emekliliğiniz 58 yaşını dolduracağınız 01.01.2018 tarihindeki yaştan emekliliğinizdir. Tabii bunun için öncelikle 4/a (SSK) sigortalılığında en az bin 260 gün bilfiil çalışmanız gerekiyor. Zira henüz SSK’lılıktan emekliliğe tabi durumda değilsiniz. 5 bin 75 günle normal emekliliği tamamlamanız daha uzun bir süre gerektiriyor. 1996 yılından Ziraat Odası kaydınızın bulunması yalnız başına bir anlam ifade etmiyor. Şayet o yıllardan Bağ-Kur tevkifatınız olsaydı o zaman sizi emekliliğe çok yaklaştırmış olacaktı.                                                                                                                                                

ŞEVKET TEZEL                                                                                                                                   01.11.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *