Facebok Sayfamızı Beğenir misiniz?

Search

Askerlik ve emeklilik sonrası kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı hakkında bir kaç yazı yazdık, sorulara cevap verdik. Şimdi ise askerlik ve emeklilik sonrası kıdem tazminatı ile ilgili kafalarda yer alan sorulara cevap verelim.

Örnekler üzerinden konuyu anlatsak bir çok kişi için daha faydalı olur.

Ali ismindeki tekstil işçisi 3 senedir çalışmakta olduğu firmadan zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle ayrılmıştır. Askere giderken işyerinden herhangi bir kıdem tazminatı almamıştır. Askerden geldikten sonra eski işyerinde çalışmaya devam eden Ali, 4sene sonra kıdem tazminatı almayı hak edecek durumlar dışında bir durumda işyerinden ayrılmıştır. Ali bu işyerinde 7 sene çalışmış olmasına karşın kendisi istifa edip işten ayrıldığı için 7 senelik kıdem tazminatı alamayacak fakat, askerlik hizmeti öncesi alması gereken fakat almadığı 3 yıllık kıdem tazminatını alabilecektir. Bu konuda 10 yıllık zaman aşım süresini dikkate alıp Ali şirketinin tazminat vermeyi kabul etmemesi halinde dava açarak bu kıdem tazminatını alabilir.

Emeklilik durumunda ise;

Veli bey 20 yıldır çalışmakta olduğu işyerinden emekli olmuş ve halen aynı işyerinde çalışmaya devam etmektedir. Emekli olduğunda işyerinde çalışmaya devam ettiği için kıdem tazminatı almamış ve çalışmasına devam etmiştir. İlerleyen yıllarda işvereni ile anlaşamayan Veli bey işyerinden istifa etmiştir. Veli Bey’in kıdem tazminatı durumu ne olacaktır?

Veli Bey, 20 yıllık çalışmasına binaen emekli olduğunda alması gereken kıdem tazminatını firmadan alacak, emekli olduğu tarihten sonra şirkette geçen süreleri için kıdem tazminatı alamayacaktır. 1985-2005 arası çalışma için 20 yıllık kıdem tazminatını alacak, 2005-2010 arası 5 sene için kıdem tazminatı alamayacaktır.

Kıdem tazminatı ile ilgili diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.

http://muhaseberehberi.com/15-yil-kidem-tazminati-3600-gun-ile-emekli-olmadan-kidem-tazminati-almak/

http://muhaseberehberi.com/ucretsiz-izin-uygulamasinin-iscilerin-kidem-tazminati-ve-yillik-ucretli-izin-haklarina-etkisi/

http://muhaseberehberi.com/sirket-devroldu-kidem-tazminati-alabilir-miyim/